HEP-SEN Uluslararası Hemşirelik Zirvesi'ni gerçekleştirdi

HEP-SEN Uluslararası Hemşirelik Zirvesi'ni gerçekleştirdi

HEP-SEN Uluslararası Hemşirelik Zirvesi, 6 ülkeden sağlık sendikası liderlerini İstanbul’da bir araya getirdi.

HEP-SEN'in düzenlediği Uluslararası Hemşirelik Zirvesi, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Zirve; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Portekiz, Yunanistan, Güney Kore, İtalya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) sağlık sendikası liderlerine ev sahipliği yaptı. Gün boyu devam edecek zirvede Emeğin Ekonomik Geleceğinde Sivil Toplumun ve Çalışanın Rolü, Örgütlü Güç: Ülkelerinde Neler Başardılar, Nasıl Başardılar? konulu başlıklardan oluşan panellerle hemşirelerin yaşadığı zorluklar ve bu konuda neler yapılması gerektiği konuşuldu. Sağlık, Hemşirelik ve Göç başlığıyla düzenlenen panelde ise İlber Ortaylı, Fatih Altaylı ve Celal Şengör konuşmacı olarak yer aldı.

gmamwp7xaaeda5s.jpeg

ŞİMŞEK: ZİRVEYE 6 ÜLKE VE 3 KITADAN KATILIM VAR

Zirveye ilişkin açıklamalarda bulunan HEP-SEN Sendikası Genel Başkanı Yunus Şimşek, “Bugün ülkemizde ilk defa uluslararası hemşire merkezli sendikaları bir araya getirdik. Zirveye 6 ülke ve 3 kıtadan katılım var. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Portekiz, Yunanistan, Güney Kore, İtalya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) katılım sağlandı. Türkiye’de HEP-SEN’in ev sahipliğinde bu büyük hemşirelik zirvesini bugün gerçekleştiriyoruz. Büyük bir katılım ve büyük bir coşku var. Salonumuzda bin 200’e yakın katılımcı aynı zamanda dışarıda bekleyen akademisyen, klinisyen ve öğrenci hemşireler var, bu zirveye büyük ilgi gösteriyorlar. Buradan hem ülkemizdeki sağlık hizmetlerinde hemşerilerin öncü rolünü, hem de dünya ülkelerindeki hemşerilerin sorunlarını ve sağlık sorunlarını konuşacağız. Daha yaşanabilir bir dünya için vatandaşlara, topluma, insanlığa daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için şartların ve durumların nasıl ve ne şekilde düzeltilmesi gerektiğini burada deklare edeceğiz” dedi.

ŞİFA ELİ UZATAN KİŞİLERİZ

Şimşek, “Bizler sadece bir çalışan değiliz aynı zamanda insanlığın geleceğini savunan, insanları hastalıklardan koruyan, hastalık ve yaralanma gibi durumlarda şifa eli uzatan kişileriz. Toplumlar ve insanlık için vazgeçilmez unsurlarız. Bugün gururluyuz. Sadece ülkemizde değil, 3 buçuk yılda 73 kez meydanlara inmiş, halk sağlığı, hastalar ve sağlık sistemimiz için mücadele eden birer hemşire ve sağlık emekçisi olarak bugün sadece Türkiye’de değil dünyada da söz sahibi olabilmek için HEP-SEN bir adım attı. Bugün sadece kamuda 250 bin, özelle beraber 500 bin hemşirenin ülkemizde hizmet ettiğini düşünecek olursak başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere hemşirelere temsil hakkının verilmesi lazım. Bilhassa Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında hemşirelerin ne yazık ki bir makamı bulunmuyor. Biz buradan gerek Sağlık Bakanımıza gerekse ülkemizdeki yetkililere sesleniyoruz. Sadece kendimiz için değil toplumumuz için, vatandaşlarımız için, hemşirelerin bilgi birikimine ve onların adımlarına güvenelim. Bu uluslararası zirvede şunun altını çizmek istiyorum; Avrupa’da ilk hemşirelik fakültesi 1955 yılında Türkiye’de açılıyor. Bu kadar tarihsel ve akademik birikim boşuna değil. Akademik eğitim anlamında Avrupa’yı da geride bırakmışız. Şu an ülkemizde 160 üniversitede hemşireler lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından mezun oluyor. Hemşirenin sorununu hemşireler çözmeli. Hemşirelerin istihdam edilmesi, güvenli bir çalışma ortamı ve sağlıkta şiddete hepimiz dur demeliyiz diyorum” diye konuştu.

gmzmeopxaaaf9pu.jpeg

AMACIMIZ ULUSLARARASI ARENADA PAYDAŞLARIMIZLA BERABER AKTİF ROL ALMAK

Hemşirelerin ve sağlık emekçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, “Şartlar iyileştirilsin ki bizler de topluma şifa olalım, iyileştirelim. Bu zirveyle beraber aslında Türkiye’deki hemşirelerin dünyadaki rolünün artırılması ve dünyada aktif rol alması için bir milat. Bizim eğitimimiz, yıllara dayanan akademik ve tarihsel birikimimiz var. Hedefimiz bundan sonraki süreçte de sadece ulusal değil uluslararası arenada da paydaşlarımızla beraber aktif rol almak ve bu deneyimi paylaşmak” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.