Magnezyum eksikliği önemli!

Magnezyum eksikliği önemli!

Magnezyum sağlıklı kemikler, kaslar, sinirler ve kalp için gereklidir. Vücudun enerjiyi, kan basıncını, kan şekerini ve diğer birçok süreci kontrol etmesine yardımcı olur.

Magnezyum; sinir ve kasların işlevi, proteinlerin sentezi, kan şekerinin ve kan basıncının dengelenmesi dışında vücudun çeşitli işlevlerini düzenleyen çok sayıda enzim sisteminin yapısında bulunur. Enerji üretimi, kemik gelişimi ve kalp ritmi üzerinde de etkisi vardır. Yetişkin bir insan vücudunda magnezyum en çok kemiklerde ve yumuşak dokularda bulunur. Birçok gıdanın tüketimi ile birlikte doğal olarak magnezyum alınabilir. Bunlardan bazıları fıstık, fındık, kepekli tahıllar, süt, muz, ıspanak, fasulye ve somondur. Bir kişi için önerilen magnezyum miktarı yaş, boy ve kilo gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her ne kadar tüketilen gıdalarda magnezyum bulunsa da bazı insanlar vücutlarının ihtiyaç duyduğu kadar magnezyum almaz. Bu durumun uzun süre devam etmesi üzerine magnezyum eksikliği ortaya çıkabilir.

magnezyum-eksikligi-nedenleri.jpg

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ NEDİR?

Magnezyum eksikliği, vücudun sağlığı için ihtiyaç duyduğu miktarda magnezyuma sahip olmamasıdır. İnsan vücudunda bulunan birçok enzim işlevini devamlı bir şekilde sürdürebilmek için magnezyuma ihtiyaç duyar. İnsan vücudu magnezyum mineralini üretemediği için magnezyumun besinler ve takviye ilaç ile yeterli miktarda alınması önem taşır. Yeterli miktarda magnezyum alınmadığı takdirde magnezyum eksikliği ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliği, devam etmesi durumunda çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Magnezyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları nadirdir. Ancak uzun vadede devam eden magnezyum eksikliği bu riski artıracaktır. Bununla birlikte belirli faktörler, bir kişinin magnezyum eksikliği semptomları geliştirme riskini artırabilir.

Magnezyum eksikliğinin yol açabileceği sağlık sorunlarının arasında;

  • İştahsızlık,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Uykulu olma,
  • Zayıflık (Güçsüzlük),
  • Yüksek kan basıncı,
  • Diyabet hastalığı yer alır.

Her ne kadar magnezyum eksikliğinin bu tür sağlık problemlerine yol açması nadir olsa da diğer sağlık koşulları nedeni ile uzun vadede magnezyum eksikliği yaşayan kişilerde bu gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliği zamanla kemikleri zayıflatabilir, şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir ve hatta kalbe zarar verebilir. Bu durum zaman içerisinde vücut için önemli olan diğer minerallerin de seviyelerinde azalmaya neden olabilir. Sorunun ilerlememesi için kısa sürede teşhis edilmesi gerekir. Magnezyum eksikliğinden şikayetçi kişilerin tedavi alması önem taşır.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Magnezyum eksikliği başlangıçta belirti vermeyebilir ya da fark edilmeyebilir, önemsenmeyebilir. Magnezyum eksikliğini sadece belirtilerinden yola çıkarak teşhis etmek kolay değildir. Magnezyum eksikliği kan testi ya da idrar testi ile teşhis edilebilir. Eğer aşağıdaki belirtilerden herhangi biri fark edilirse bir doktor ile konuşmak ve teşhis için gereken testleri yaptırmak faydalı olacaktır.

Magnezyum eksikliğinin yaygın belirtileri şu şekildedir:

  • Bitkinlik ve kuvvetsizlik,
  • İştahsızlık,
  • Kas krampları ve spazmlar,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Uyuşma,
  • Anormal kalp ritimleri.

İstemsiz kas kramplarının ve spazmlarının başka birçok nedeni olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Bu belirtilerden bazıları kullanılan ilaçların yan etkileri olabileceği gibi başka nedenlerden kaynaklanıyor da olabilir. Dolayısı ile bir doktor desteğine başvurmak ve uygun testleri yaptırmak en doğru seçim olacaktır. Magnezyum seviyesini öğrenmenin en kolay yolu kan testidir.

Magnezyum kan testi, yaptırılan diğer kan testleri gibidir. Bir hemşire ya da sağlık çalışanı koldaki ya da eldeki damarlardan kan örneği alır. Yapılan kan testinin sonuçlarına göre magnezyum seviyesinin düşük olup olmadığı görülür. Kan testi yerine idrar testi yapıldığında da benzer bir süreç işler. Alınan örnek laboratuvarda incelenir ve magnezyum seviyesi belirlenir.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ

Magnezyum eksikliği çok sayıda nedene bağlı olarak gelişebilir. Magnezyum içeren gıdaları yeteri kadar tüketmemek ya da çeşitli hastalıklar dolayısı ile magnezyum kaybetmek bu nedenler arasında yer alır. Ancak magnezyum eksikliğine yol açan nedenler bunlarla sınırlı değildir. Vücudun magnezyum kaybetmesine ve dolayısı ile magnezyum eksikliği durumunu geliştirmesine sebep olabilecek çok sayıda etken vardır.

Magnezyum eksikliğinin yaygın nedenleri arasında sayılabilecek durumlar aşağıda listelenmiştir:

  • Emzirme,
  • Yeme bozuklukları,
  • Yanlış diyet yapmak,
  • İdrar çıkışını artıran ilaçlar,
  • Vücudun büyük bir bölümünde ciddi yanıklar,
  • Belirli böbrek hastalıkları,
  • Yoğun alkol kullanımı.

Yukarıdakilere ek olarak, magnezyum eksikliğini nedenleri olarak sıralanamayacak ancak magnezyum eksikliği riskini artıran faktörler arasında değinilmesi gereken bazı durumlar vardır. Örneğin yaş bu risk faktörlerinden bir tanesidir. İnsanlar yaşlandıkça, vücudun magnezyum gibi mineralleri doğal olarak özümseme kabiliyeti azalır. Alkol bağımlılığı ve hamilelik gibi faktörler de magnezyum eksikliği riskini artırır. Hamile ya da emziren kadınlarda vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı artar. Dolayısı ile beslenme şekline daha büyük bir özen göstermek gerekir. Aksi takdirde vücuda yeteri kadar magnezyum girmez ve magnezyum eksikliği durumu gelişir. Sağlıklı ve magnezyum açısından zengin bir diyet yapmak, risk faktörlerini azaltacaktır. Ancak belirli durumlarda sadece beslenme şeklini değiştirerek magnezyum eksikliği riskinden kurtulmak mümkün değildir. Bu durumda doktor tarafından önerilecek tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.