Pınar Yeşiltay Sevim
OYUNU KAYBETME PSİKOLOJİSİ
"Her Koşulda Nazik Olmak Üzerine Bir Hikaye”
Çocuğun asıl ve tek işi oyun oynamaktır. Çocuk oyun oynayarak büyür ve gelişir. Oyun oynarken çocuk pek çok bilgi ve beceri kazanır. Organize olabilme, kurallara uyma, sabretme, stratejik düşünme ve planlama ve müzakere becerileri kazanımlarının başında gelir. Hayatı oyun aracılığı ile deneyimleyen çocuğun ruhuna dokunan ve iyileştiren bir terapötik süreç olarak görebiliriz aslında.
Oyun oynarken çocuğa net talimatlar verilmesi, anlaşılır ve kısa cümlelerle hitap edilmesi gerekir. Aynı zamanda çocuklar oyun oynarken talimatlara uyma, sosyal uyum becerisi geliştirmeyi oyun aracılığı ile öğrenirler. Yaş grubuna göre çocukların oyunları ve oyuncakları farklılaşsa da akranla oynan her oyunun kendi içinde belli kuralları vardır. Bu kuralları zaman zaman çocuk belirler ya da kuralları belli oyunlar tercih edilir.
Rekabet ve performans gerektiren oyunlarda kazanan olmak her çocuğu tatmin eder. Oyun kazanmak ile yetişkin hayatında büyük bir başarı elde etmek arasında fark yoktur. Kazanma motivasyonu güçlü bir motivasyondur ve çocuk her zaman kazanan olmak ister. Bu nedenle çocuğa kazanmak kadar kaybetmenin de doğal olduğu öğretilmelidir.
Bazı anne babaların sadece çocuk memnun olsun diye sürekli kurallarına uygun oynamasa da çocuğun kazanmasını sağladıklarına şahit oluyorum; böylece çocuğa hayatta her şey emek vermesen bile senin olmalı mesajını verdiğini fark etmiyor ebeveynler. Oysa hayatta her kulvarda başarı ve kazanmak mümkün değil. Daha doğrusu hayat toz pembe değil ve sizin kıyamadığınız o biricik evladınız anaokulunda, ilkokulda ve ilerleyen yaşlarda her zaman rekabetle karşı karşıya kalacak ve siz ona kazanmak için kurallara uymak, emek vermek, çaba sarf etmek ve özenmek gerektiğini öğretmezseniz ne yazık ki aldığı her yenilgi de daha fazla örselenecek, daha zor baş edecek.
Çocuk hassasiyetle hem kazanmayı hem de kaybetmeyi öğrenmelidir diyor yazar “Leo Oyun Kaybetmeyi Öğreniyor” kitabında. Babası ile kutu oyunu oynayan Leo’nun kazandıkça ve övgüler aldıkça sportmenlik göstermeye devam ettiğini ancak kaybettiğinde işlerin değiştiğini anlatıyor. Kaybettiğinde yenilgiye bazı kabul edilemez tepkiler veren bir evlat yetiştirmemek ve çocuğunuzun gelecekte karşılaşacağı yenilgilerde baş edebilmesini sağlamak için Sola Unitas yayıncılıktan bu kitabı ve hatta serinin tüm kitaplarını almanızı öneririm. Sonuçta ne mi oluyor: Leo oyunu kazanmıyor ama nezaketle oynadığı için kendisi ile gurur duymayı öğreniyor.
Kitap arka kapak yazısı:
"Her Koşulda Nazik Olmak Üzerine Bir Hikaye”
Leo Oyun Kaybetmeyi Öğreniyor'da Leo, oyunu kazanamadığında üzülmesinin çok doğal olduğunu, ağlamanın veya bir şeyler fırlatmanınsa yanlış bir davranış olduğunu öğreniyor. Bazen kazanırsınız, bazen kaybedersiniz.
Leo Oyun Kaybetmeyi Öğreniyor, sosyal durumları veya arkadaşlığı anlamak isteyen küçük çocuklara yönelik olumlu bir mesaj ve tavsiye taşıyan renkli ve eğlenceli bir kitap.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.