14 Mayıs: CHP 31 Mart: CHP
Ali Eyce; 14 Mayıs: CHP 31 Mart: CHP
Türkiye Cumhuriyeti 14 Mayıs’ta genel seçimlere gitti.
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin aynı anda yapıldığı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kaldığı seçimde Türkiye Cumhuriyeti’nin 14 Mayıs öncesi idaresinde değişiklik olmadan ‘Devam’ kararı çıktı.
14 Mayıs genel seçimlerinin en büyük değişimi ise CHP’de yaşandı.
‘Buradayım’ diye makam odasındaki masaya vurarak partisinin içindeki muhalif hareketi ve söylemlere karşı meydan okuyan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yapılan genel kurulda CHP Genel Başkanlığı’nı kaybetti ve siyaset tarihinde yerini aldı.
CHP Genel Kurulu’ndan konuşulanlar ile genel kuruldan çıkan CHP’nin yerel seçimleri girişi arasında ise çok büyük farklılıklar oldu.
CHP Genel Başkanı seçilen Özgür Özel’in, örgüte dayalı, anketlere dayalı, ön seçimlere dayalı, dayatma olmaksızın adayların belirleneceğine dair sözleri yerel seçimlerde adayların belirlenmesi sürecinde farklılık gösterdi.
Bu da yerel seçimler öncesi CHP’in omurgası olan örgütlerinde ciddi kırılmalara neden oldu.
Bir çok belediye başkanı yeniden aday adayı olmasına rağmen aday gösterilmezken, örgütün uzaktan yakından tanımadığı isimlerin genel merkez tarafından belediye başkan adayı yapılmasının sancıları hem siyasi kulislerde konuşulan konu oldu hem de seçim alanlarında göz görülen çalışmama olarak kendini gösterdi.
Bu Pazar günü, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimler iller ve ilçelerde siyasi partiler açısından ne gibi değişikliler gösterecek onu da 1 Nisan tarihinden itibaren göreceğiz.
Siyasi kulislerde en çok konuşulan, merak edilen konu ise tabi 14 Mayıs genel seçimlerinden istenilen sonucu alamayan değişime giden CHP’nin, 31 Mart’ta istediği sonucu alamazsa ne gibi değişimlere gidebileceği.
CHP’nin Genel Başkanlığının tartışma konusu olup, olmayacağı!
CHP’nin kısa süre yeniden genel kurul kararı alıp, almayacağı!
Siyasi kulislerde en çok konuşulan isim ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart seçimlerinde ve sonrası durumu.
Kulislerde İmamoğlu’nun, İstanbul seçimini kaybetmeyi göze alacak şekilde hareket edip CHP Genel Başkanlığı’na oynayabileceği konuşuluyor.
Ankara’da CHP Genel Merkezi’nin 6. katında, Özel ile onun Genel Başkanlık makamını oturmasında en büyük destekçisi olan İmamoğlu’nun zemin katta dahi duyulan aday gösterme tartışmalarının arkası 31 Mart seçimlerinden sonra gelir mi, gelir!
31 Mart seçimleri, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyük şehirde CHP’nin geleceğini, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in siyasi hayatını direk ilgilendiren bir hal almış durumda.
Her siyasi parti gibi, her seçime kazanma dürtüsü ile giren CHP’nin 31 Mart seçimlerinden kazanamadan çıkmasının sonucu mutlak ve mutlak değişim olacaktır.
CHP’de 14 Mayıs genel seçimleri sonrası oluşan tablodan memnun olmayan ve 31 Mart seçimlerinde değişim umudu içinde olan CHP’lilerin sayısal varlığı ise bu değişimin anahtarı!
31 Mart günü Türkiye’de yerel seçimlerin tarihi, CHP’de ise değişimin olup, olmayacağının tarihi!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.