15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü
Çocukluk çağı kanseri nedir? Nasıl anlaşılır?
Çocukluk çağı kanserleri; vücudun herhangi bir yerindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları ile ortaya çıkan, kısa sürede kan veya lenf yolu ile vücudun farklı bölgelerine yayılarak sağlığı bozabilen ve yaşamı tehlikeye sokabilen bir grup hastalığa verilen isimdir.
Yenidoğan döneminden ergenlik dönemine kadar her yaşta görülse de en sık görüldüğü dönem; ilk 5 yaş. Dünyada her yıl 10 milyon yeni kanser vakası görülmekte ve bu rakamın yaklaşık %2’si çocukluk kanserlerini kapsadığı bilinmekle beraber, kanserden ölümlerin %5,5’ini çocukluk çağı kanserleri teşkil etmektedir. Türkiye’de ve dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin % 30’unu lösemi oluşturur. Geri kalan % 70 içinde, ülkemizde ikinci sırada bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer almaktadır. Bunları sırasıyla sinir sistemi tümörleri, nöroblastoma, Wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları (rabdomiyosarkoma) izlemektedir. Çocukluk çağı kanserlerinde, erken tanı ve doğru tedavi ile yaklaşık yüzde 60-70 oranında iyileşme sağlanabilir.
Erişkin kanserlerinde olduğu gibi çocukluk kanserlerinde de yapısal ve çevresel nedenlerin rol oynadığı bilinmektedir. Ailevi yatkınlık, doğumsal hastalıklar, doğumsal anomaliler, gen bozuklukları, bağışıklık sistemi bozuklukları başlıca yapısal nedenlerdir. Çevresel nedenler arasında ise; fizik (radyasyon), kimya (ilaç, endüstri tarım ürünleri), virüsler ve beslenme gibi faktörler yer almaktadır. Akraba evlilikleri çocukluk çağı kanserlerinde önemli bir faktör olduğundan, korunmanın başlıca yollarından biri akraba evliliklerinin önlenmesidir.
Kanser ve yanı sıra pek çok hastalık açısından, doğum anından itibaren çocuğun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için gereken tedbirlerin ihmal edilmemesi gerekir. Bunların başlıcaları doğru beslenme, temizlik ve çocukluk çağı aşılarıdır. Çocukluk dönemi kanserlerinin belirtilerini ve anne babaların nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle sıralayabiliriz.
2 haftadan uzun süren sebebi bilinmeyen ateş
7 günden uzun süren kusuyorsa
Kabızlık sorunu 1 aydan fazla sürüyorsa
Dizden yukarıda morluk varsa
Burun ve diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklar oluşuyorsa
Lenf bezinde şişlik görülüyorsa
Bacaklarında ağrı varsa mutlaka araştırılmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.