19 yıllık başkan koltuğunu 'Suçlu' olarak kaybetti!

19 yıllık başkan koltuğunu 'Suçlu' olarak kaybetti!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının 19 yıldır başkanlığını yapan Başkanı Celil Anık, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi'nin kesinleşmiş kararıyla, 5 yıl aldığı cezadan dolayı 'Suçlu' ilan edildiği için oda başkanlığını kaybetti.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nda 2018 yılında yürütülen soruşturma, odanın eski denetim kurulu üyelerinin ve oda üyelerinin yaptığı üyeler üzerine Sayıştay tarafından incelenmiş ve konu soruşturmayı tamamlaması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredilmiş.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya istinaden Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şubesi ekipleri, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık başta olmak üzere, suç tarihinde oda yönetiminde olan ve odada çalışan bir çok kişinin şüpheli olarak ifadesini aldı.

787364.jpg

Alınan ifadeler sonunda Cumhuriyet Savcısı, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Görevi kötüye kullanmak, zimmet, resmi belgede sahtecilik, denetim görevini ihmal ederek zimmet ve irtikaba neden olmak' suçlarından Oda Başkanı Celil Anık'la birlikte 24 kişi hakkında dava açılmasına karar verdi.

İddianamede oda içerisinde alındığı ispatlanamayan bir çok faturanın tespitiyle birlikte oda başkanı Celil Anık ve yönetim kurulu üyelerinin, dışarıda yaptıkları harcamalarının fatura ve fişlerini odaya harcama olarak gösterdikleri, bir defasında da odaya olağan dışında kamyonlarla tuvalet kağıdı, havlu ve temizlik maddesi aldırılmış gibi gösterildiği Sayıştay raporlarından alıntılar yapılarak yazıldı.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın sonunda bazı sanıklar hakkında beraat kararı verilirken Oda Başkanı Celil Anık ve yöneticiler hakkında ise "Görevi kötüye kullanma, zimmet, resmi belgede sahtecilik, denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak suçlarından 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

Ceza alan sanıklar Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itiraz ederek, davayı Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdılar. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıkları arasında İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık'ın bulunduğu davada 27 Aralık 2023’te verdiği kararla ilgili istinafa başvuran sanıklar yönünde inceleme yaptı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık hakkında görevi kötüye kullanma, zimmet, resmi belgede sahtecilik, denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak suçlarından verilen 5 yıllık hapis cezasını temyiz yolu kapalı olmak üzere onayarak hükmü kesinleştirdi.

Kararda, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığı belirtildi. Kararda istinaf başvurusunda bulunanların ileri sürdüğü nedenlerin yerinde görülmediği ifade edilerek "İstinaf başvurusunun CMK'nın 280/1-a maddesi gereğince esastan reddine, dair CMK'nın 286/2-a maddesi gereğince kesin olmak üzere; tüm hükümler yönünden 04/07/2024 tarihinde oy birliğiyle karar verildi" denildi.

Kararın onaylanmasından sonra 19 yıldır İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık'ın başkanlığı düşmesine kesin gözüyle bakılırken, mahkemenin kararına istinaden ceza alan Başkan Anık'ın mal varlıklarına da el konulduğu iddia edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum