2023 yılında değişen hadler, istisnalar neler?
SMMM Ebru Akçınar yazdı; 2023 yılında değişen hadler, istisnalar neler?
Sizlere bu hafta köşe yazımda
2023 yılında dikkat edilmesi gereken önemli konuları değişen hadleri özetlemeye çalışacağım.
A) 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği düzenlemeleri gereği tahsilat ve ödemelerini banka yoluyla yapma zorunluluğu getirilenlerin beşten az çalışanı olsa da çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemeyi banka yoluyla yapmaları gerekmektedir.
- Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerin,
- Avans, depozito, pey akçesi gibi suretlerle yapılacak tahsilat ve ödemelerin,
- İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin belirlenen haddi aşması durumunda, aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu işlemlerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunludur.
Artık tek çalışanınız olsa bile ücretini bankadan yaptırmanız gerekmektedir.
B) Bir diğer önemli değişen hadler Araç Gider kısıtı ile ilgilidir. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla % 70’i indirilebilecektir.
Araçlarda Gider kısıtlaması hadlerinde 323 seri nolu gelir vergisi tebliğ ile 30/12 /2022 tarihinde değişiklik yapılmıştır .Bununla birlikte binek oto kiralama ve alım satımda amortismana tabi olma tutarları değiştirilmiştir.
Binek oto kiralama 1 araç için üst sınırı: 17.000 TL kdv hariç
- Sıfır binek araç için alım tutarı amortisman olarak indirim yapılabilecek tutar: 500.000 TL
- Sıfır araç için ÖTV ve KDV tutarları gider olarak yazma sınırı: 440.000 TL
İkinci el araçlarda amortismana olarak indirim yapılabilecek tutar: 950.000 TL
- Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 500.000 TL’yi, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde, amortismana tabi tutarı 950.000 TL’yi aşan binek otomobillerin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı, gider yazılabilecektir.
Binek otomobillere ilişkin gider ifadesi sadece bakım onarım giderlerini değil aynı zamanda araçların yakıt, otopark, köprü ve yol geçiş giderleri, kredi faizi, sigorta giderleri dahil olmak üzere araçla ile ilgili tüm giderleri kapsamaktadır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 14’üncü maddesi uyarınca, taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç binek otomobiller için ödenen MTV gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir.
C) Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesinde yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2023 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 21.000 TL olarak tespit edilmiştir. Emekliler 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecek.
İşyeri kira geliri için de beyanname sınırı yine Değer artış kazancındaki 25 bin liralık istisna tutarı da 55 bin lira oldu.
Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmesi halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına, beyanname vermesine gerek bulunmuyor.
Ayrıca; Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. maddesinde yer alan; tevkifata tabi tutulmuş menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı, 2023 takvim yılı gelirleri için 150.000 TL (gelir vergisi tarifesinin 2. gelir dilimi) olarak uygulanacaktır.
D) YOUTUBER’ların kazanç istisna tutarı da artırıldı. Sosyal medyada içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenler için basit bir vergileme usulü getirilmişti. Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar adına yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor. Bu kapsamda elde edilen kazançların 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı. Youtuber’lar eğer 2023 yılında elde ettikleri gelir 1 milyon 900 bin liranın altındaysa zaten banka yüzde 15 stopaj kesintisi yapacak ve Beyanname verilmesine gerek kalmayacak. Ancak elde edilen gelir 1 milyon 900 bin liranın üstünde olurse beyanname verilip elde edilen gelire göre vergi ödemek zorundadırlar.
E) Değer artış kazançlarındaki istisna 55 bin lira olarak belirlendi. Örneğin, sahip olunan gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıldan önce satılması halinde bu satış nedeniyle elde edilen kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. Değer artış kazançlarının beyan edilip edilmeyeceği ise istisna tutarının altında kalıp kalmadığına bağlı. 2023 yılında elde edilen değer artış kazancının 55 bin lirayı aşması halinde beyanname verilecek ancak 55 bin lira istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülecek.
F) Telif haklarından elde edilen kazançlara uygulanan istisna tutarı da artırıldı. Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, Film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerinden elde ettikleri kazançları, belirli bir tutarı aşamaması halinde gelir vergisinden istisna. İstisna tutarı 2023 yılında bu gelirlerden elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin lira olarak belirlendi.
Değerli okurlarım ;2023 yılın da sizlere köşemde özellikli konuları aktarmaya devam edeceğim.
Yeni yıl hepinize önce sağlık, sonra bereket ve mutluluk getirsin.
Tüm ülkemiz için verimli ,güzel bir yıl olmasını diliyorum.
Sevgiyle ve esen kalın..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.