217 Pos Tefecisi Yakayı Ele Verdi
TBB bu yılın ilk dört ayı içerisinde yaptığı kontrollerde POS tefeciliği olarak adlandırılan "fiktif" yapan 217 iş yerini yakalayarak işlem başlattı
Nakide sıkışık olan veya kredi kartıyla başı büyük dertte olan vatandaşların zor durumlarından yararlanan POS tefecilerine Türkiye Bankalar Birliği (TBB) aman vermiyor.
CİHAZLAR 1 YIL GERİ ALINDI
TBB'nin Mesleki Tanzim Kararı'na göre fiktif işlem yaptığı kesinleşen üye iş yerleri ile yapılan sözleşmeler, bankalar tarafından 1 yıl süre ile sonlandırılıyor ve bu süre içerisinde, sözleşmeleri sonlandırılan üyelere POS hizmeti verilmiyor. Süre tamamlandıktan sonra yeni sözleşme yapıp yapmama kararı bankaların inisiyatifinde bulunuyor. Ayrıca, sözleşmesi 1 yıl süre ile sonlandırılan üye iş yerlerinin tekrar hizmet almaları ve aynı eylemi 5 yıl içerisinde tekrar etmeleri durumunda yaptırım süresi 3 yıl olarak uygulanıyor.
GÜNDE 1 MİLYON TL İŞLEM
BDDK'nın özellikle 2011 yılında devreye aldığı, asgari tutarın bir dönemde üç kez ödenmemesi durumunda kredi kartlarının nakit çekime kapatılması, POS tefecilerinin işine yaradı. Bu yöntemle günde 1 milyon TL civarında işlem yapıldığı belirtiliyor. POS tefeciliği, herhangi bir mal teslimi veya hizmet sunulmadan işyeri tarafından sistemin amaç dışı kullanılarak haksız kazanç elde edilmesi olarak tanımlanıyor.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
10 bin TL nakit paraya ihtiyacı olan vatandaş için kredi kartıyla satış yapılmış gibi POS cihazından 13 bin liralık çekim yapılıyor.
Vatandaş 10 bin lirayı alıyor, 3 bin lira ise faiz ve vergi karşılığı olarak tefeciye kalıyor.
10 bin TL'lik kart borcunu tefeci nakit olarak kapatıyor. Karşılığında 11 bin liralık çekim yapılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.