250 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİ SAĞLAYACAK
MAKTEK İZMİR FUARI KAPILARINI AÇTI
Makina sektörünün Ege Bölgesi’ndeki en büyük buluşması MAKTEK İzmir Fuarı, bugün (4 Ekim 2017) Fuarİzmir’de kapılarını açtı. TÜYAP tarafından, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğiyle düzenlenen fuar, makina sektörünün öncü firmalarını bir araya getiriyor. Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri, 390 firma-firma temsilciliği ve 875 markanın katılımıyla Fuarİzmir’de gerçekleşen MAKTEK İzmir Fuarı’nın Ege bölgesine 250 milyon dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor.
Tüyap Fuar ve Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu’nun yanı sıra Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan’ın konuşması ile başlayan MAKTEK İzmir Fuarı açılış törenine T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, TC. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt katıldı.
Konuşmasına fuarın Ege Bölgesi için taşıdığı öneme değinerek başlayan Tüyap Fuar ve Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü : “Türkiye’nin en önemli üreticileri ve dünya markaları bu fuarda bir araya geldi. İzmir’in fuarcılık alanında önemi her geçen gün artıyor. 2018 yılında İzmir, en çok fuar düzenlenen şehir haline gelmiş olacak. Bu yıl İzmir’de 30 civarında fuar düzenleniyor, önümüzdeki yıl bu sayının 42’yi bulmasını planlıyoruz. Tüyap olarak 2018 yılında İzmir’de 5 farklı konuda ihtisas fuarı düzenleyeceğiz, üç ayrı fuar ilavesi ise planlamamız içerisinde yer alıyor. Fuar alanımız Fuarİzmir, altyapı olarak katılımcı firmalarımızın bütün ihtiyaçlarına yanıt veren donanıma sahip ve fuar şehri İzmir’e yakışan modern bir tesis. Bu sayede çok büyük tonajlı makinaları sorunsuzca sergileyebiliyoruz. 390 firma ve firma temsilciliği ve 875 markanın katılımıyla açılan fuardaki hedefimiz; 40 ülkeden 35 bin ziyaretçi elde etmek. MAKTEK İzmir’in hayata geçmesinde bizlere destek olan Ekonomi Bakanlığımıza, çözüm ortaklarımız TİAD ve MİB’e, Ege Bölge Sanayi Odasına, İzmir Ticaret Odası’na ve İzfaş’a da bu vesileyle teşekkürlerimi sunmak isterim. İlk kez düzenlenmesine rağmen bizlere güvenerek fuarda katılımcı olarak yer alan firmalarımıza da ayrıca müteşekkiriz. MAKTEK İzmir’in başta İzmir ekonomisine sonrasında da ülke ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
MİB Makina İmalatçıları Birliği’nin Başkanı Ahmet Özkayan ise konuşmasında milli üretimin önemine değinerek; İzmir’in ihracatının yüzde 8,4’ünün makina ve teçhizat ürünlerinden oluştuğunu ve Türkiye’nin makina ihracatında dünyada 4. sırada yer aldığını belirtti. Özkayan sözlerine şöyle devam etti; “İzmir, firma sayısı ve ücretler açısından da imalat sanayii en büyük illerden biri. Bizler de MİB olarak Maktek İzmir’e Türkiye makina ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiren üye firmalarımız ile katılıyoruz. 2017’de takım tezgahları sektörüne baktığımızda imalat ve ihracatta 2016 yılı ile aynı performansı ve ithalatta da 2016 yılına göre yüzde 12 düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Makina imalat sektöründe ise, imalatın yüzde 3 ve ihracatın yüzde 5 seviyelerinde artması, ithalatın ise yüzde 10 seviyesinde azalacağını ön görüyoruz”.
2012 yılından bu yana yapılan ve uluslararası arenada kendini kanıtlayan MAKTEK Fuarı’nın bu yıl ilk kez İzmir’de yapılmasıyla ilgili görüş bildiren Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu; “Üretimin olmazsa olmazı olan takım tezgahlarının gelişimi, diğer imalat sektörlerini de doğrudan etkiliyor. Sanayide imal edilen her ürün, ya bir takım tezgahı ya da yine bir takım tezgahı ile imal edilmiş bir makina ya da kalıp vasıtasıyla üretiliyor. Bu açıdan takım tezgahı satışlarındaki ivmeler, ülke ekonomisi hakkında çeşitli fikirler veriyor. Uzun zamandır İzmir’de nitelikli ve kapsamlı bir fuar organize etmek istiyorduk. TÜYAP ile konuştuk ve anlaştık. Bu fuar sadece İzmir için değil, çevre iller ve ülkeler için de büyük potansiyel taşıyor. İstanbul’daki fuara katılamayanlar bu fuara gelme şansını yakaladı. Fuarımızın ayrıcalıklı olma sebeplerinden biri de, bini aşkın meslek lisesi ve mühendislik öğrencilerini ağırlayacak olması.” dedi.
T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, MAKTEK İzmir’in bölge ekonomisini canlandırma açısından büyük öneme sahip olduğunun altını çizerek yerli üreticileri destekleyen ihtisas fuarlarını bilhassa önemsediklerini belirtti.
Yerli üretimin artırılması konusunda devletin sağladığı teşvik olanaklarından bahseden TC. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt konuşmasında sık sık milli üretimin öneminden bahsetti. Uzkur, “Yerli üretimi artırmak adına üreticilerin ara mamüllerini yurtiçinden tedarik etmeleri için teşvik çalışmaları yürütüyoruz. Eğer üretim maliyetleri ithalat maliyetlerinden daha yüksekse yatırım maliyetlerinin riskini devlet olarak üstlenmeyi teklif ediyoruz. Özellikle son dönemde KOSGEB olarak imalat sanayindeki ürünlerin yerli üreticilerin elinden çıkmaları konusunda çok ciddi adımlar atmaya başladık. Yerli üreticilere kendilerini gösterme şansı sunduğu için bu tür fuarları çok önemsiyoruz. MAKTEK İzmir’in ülkemizdeki yatırımcılar ve imalatçılar için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Fuar Şehri İzmir, MAKTEK’i Ağırlıyor
MAKTEK İzmir Fuar’ında, üniversal talaşlı imalat makinaları, sac işleme makinaları, kesici takımlar, takım tutucular, CAD/CAM, PLM yazılımları, ölçü aletleri, kalite kontrol cihaz ve ekipmanları, kaynak, kesme ekipmanları, kaynak makinaları, yedek parça, ısıl işlem donanımları, taşıma sistemleri, yağlama ve soğutma sistemleri sergilendi.
MAKTEK İzmir, 4 – 6 Ekim 2017 tarihlerinde 10:00 – 19:00, 7 Ekim 2017 tarihinde de 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.