5 Şaşırtıcı Siber Güvenlik Gerçeği

5 Şaşırtıcı Siber Güvenlik Gerçeği

Bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve ağlar üzerinden siber saldırıya uğrayabilirsiniz. Siber güvenlik işte bunun için var!

Siber saldırılar kişisel ve kurumsal verileri ele geçirmek, iş süreçlerini engellemek veya sadece finansal kazanç sağlamak için gerçekleştirilir.

Siber güvenlik, siber saldırıların gerçekleşmesini engellemek için uygulanan önlemlere verilen isimdir. Online bir hesabınızın çalınmasını engellemek adına güçlü bir parola oluşturmanız bile bir siber güvenlik önlemidir.

En şaşırtıcı siber güvenlik gerçeklerini sizin için derledik:

1. Türkiye’de En Çok Kullanılan Parolanın 123456 olduğunu biliyor musunuz?

ExpressVPN’in en yaygın parolalar araştırmasına göre, Türkiye’de en çok kullanılan parola 123456. Bu parola çok zayıf bir paroladır ve siber saldırganlar tarafından kırılması çok kolaydır. Siber saldırganlar, hesap parolalarını ele geçirmek için kaba kuvvet saldırısı gerçekleştirebilirler ve bir programdan yararlanabilirler. 123456 gibi parolaların bu programlar tarafından kırılması saniyeler sürer.

Aynı araştırma verilerine göre, Türkiye’de en çok kullanılan 10 parola aşağıdaki gibi:

123456

123456789

123123

12345

12345678

1234

Welcome

111111

1234567890

anathema

Dünya Genelinde En Çok Kullanılan Parolalar - İnfografik

passwords-around-the-world-tr-1245x2048.jpeg

2. Her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor

Maryland Üniversitesi araştırmasına göre, her 39 saniyede bir siber saldırıya uğruyoruz. Bu bir günde yaklaşık olarak 2215 siber saldırı gerçekleşiyor demektir. Siber saldırıların birçoğu fark edilmez bile. Siber saldırganlar bilgisayarınıza bir casus yazılımı yerleştirmiş ve hareketlerinizi kaydediyor olabilir. Online hesap parolalarınızdan biri, bir veri ihlali sonucu açığa çıkmış olabilir.

3. Siber saldırıların yüzde 95’i insan hatasından dolayı başarılı sonuçlanıyor

Siber güvenlik istatistiklerine göre, siber saldırıların neredeyse hepsi insan hatasından kaynaklanıyor. Bu insan hatası ne olabilir? Zayıf bir parola kullanmak; yanlış bir linke tıklamak veya dosya ekini indirmek; üçüncü parti bir kaynaktan lisanssız bir uygulama indirmek veya şifresiz ve güvenilir olmayan bir Wi-Fi ağına bağlanmak siber saldırıya uğramanıza be saldırının başarılı olmasına sebep verebilir.

4. Fidye yazılımı en çok gerçekleştirilen siber saldırılar arasında

Fidye yazılımı (ransomware) en tehlikeli siber saldırılar arasındadır. Fidye yazılımı saldırısı, siber saldırganların bilgisayarınızı ele geçirmesi, içindeki belge ve dosyaları kilitlemesi ve şifreyi açmak için fidye talep etmesidir.

SafetyDetectives’in araştırmasına göre, fidye yazılım saldırısından 2021 yılında Türkiye’deki orta ve büyük ölçekli kurumların yüzde 74’ü etkilenmiştir. Bu rakam, Suudi Arabistan’da yüzde 88, ABD’de yüzde 54 ve Çin’de yüzde 69’dur. Suudi Arabistan, Türkiye ve Çin sırasıyla fidye yazılım saldırılarından en çok etkilenen ilk üç ülkedir.

5. Zararlı yazılımların yüzde 94’ü e-posta üzerinden yayılıyor

CSO Online’ın araştırmasına göre, malware yani zararlı yazılımların yüzde 94’ü e-posta üzerinden yayılıyor. Bu e-postalar muhtemelen birer phishing yani oltalama saldırısı.

Oltalama saldırısı nedir? Siber saldırganların bir kişi veya kurumu taklit ederek kişisel veri ve bilgileri çalmak için rastgele veya seçili kişi ve kurumları sosyal mühendislikle manipüle etmeye çalışmasıdır. E-posta adresinize miras kazandığınızı belirten, hesabınızda şüpheli aktivite olduğunu belirten, acilen hesabınıza giriş yapmanızı belirten veya bir veliaht olduğunu ve size para aktaracağını belirten birinden e-posta gelmiştir. Bu e-postalar birer oltalama saldırısıdır.

Oltalama saldırıları e-postalarına yerleştirilen dosya ekleri ve linkler aracılığıyla cihazınıza fidye yazılımı, casus yazılımı veya diğer zararlı yazılımlar yerleştirilebilir. Tessian’a göre, Google Ocak 2021 yılında yaklaşık olarak 2.1 milyon oltalama web sitesi keşfettiğini açıklamıştır. Oltalama e-postalarına siber saldırganlar tarafından yerleştirilen linkler, yine siber saldırganlar tarafından hazırlanan sahte web sitelere sizi yönlendirir. Bu web siteler üzerinden verilerinizi paylaştığınızda aslında siber saldırganlar ile paylaşmış olursunuz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.