57. Alay Temsili Sancağı ziyarete açıldı
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Gençlerimize sancağın önemini ve değerini anlatacağız” dedi.
Çanakkale Kara Savaşları’nın 108’inci yılı kapsamında Ege Üniversitesi öğrencilerine emanet edilen 57. Alay Temsili Sancağı, EÜ Merkez Kütüphanesinde sergilenmeye başladı. Sancağın ziyarete açılması dolayısıyla düzenlenen açılış törenine İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk, Adalet Komisyon Başkanı Oktay Tabur, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, 57. Topçu Tugay Komutanlığı Personel Şube Müdürü Topçu Yarbay Yasin Gürçiçek, Bornova İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Sadık Yazan, EÜ üst yönetimi ve senato üyeleri, idari-akademik personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Rektör Prof. Dr. Necdet Budak bir konuşma gerçekleştirdi. Çanakkale zaferinin, dünyada emsali görülmemiş bir mücadelenin zaferi olduğunu belirten Prof. Dr. Budak, “Çanakkale Muharebelerinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya harp tarihine geçen ‘Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum’ emrini verdiği 57. Alay, üstün ve güçlü düşman birlikleri karşısında geri çekilmeyerek ve son neferine kadar savaşarak sancağını yere düşürmemiştir. Çanakkale Cephesi kara muharebeleri sırasında 57. Piyade Alayı’nın yarıya yakını şehit olduğun için ‘Şehit Alay’ olarak da anılmaktadır. 57. Alay’ın bu direniş azmi, Türk ordusunun zaferine giden, ülkemizin bağımsızlığını ve kurtuluşunu sağlayan en önemli mihenk taşlarından biri olmuştur. Böylece Türk milleti, destansı bir zafere imza atarak tarihin seyrini değiştirmiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda nedenli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek bizlere anımsatacaktır” dedi.
“MİLLİ MÜCADELE RUHU AYNI KARARLILIKLA DEVAM EDİYOR”
Mücadele ruhunun bugün de aynı azimle devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Budak, “Bu ruh, tarihte olduğu gibi günümüzde aynı azim ve kararlılıkla 15 Temmuz 2016’da Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığına kasteden hainlere karşı kendini tekrar göstermiştir. Bu kutlu mücadelenin, değişmeyen ruh ve bağımsızlık azminin bir göstergesi olarak nitelendirdiğimiz, kampüsümüzdeki 15 Temmuz Şehitler Anıtı aynı zamanda gençlerimize bu hafızanın aktarılmasının da bir aracıdır. 57. Alay Sancağı geçmişte düşmediği gibi gelecekte de asla düşmeyecektir. Ege Üniversitesi, bu kutlu nöbeti büyük bir onur ve gururla üstlenmiştir. İnanıyorum ki; Çanakkale’de gösterilen bu yüksek mücadele ve üstün başarıdan Üniversitede yer alan sevgili gençlerimiz feyz alacak, hatırlayacak ve anımsayacaktır. Üniversite gençliğinin tarihini iyi bilmesi, milli şuuru yüksek ve bilinçli olması, bilimle, sanatla ülkemizi daha ileriye taşıması en büyük temennimizdir” diye konuştu.
“NÖBETİMİZİ BİR YIL BOYUNCA LAYIKIYLA YERİNE GETİRECEĞİZ”
Maneviyatı yüksek olan kutlu emanete sahip çıkacaklarını dile getiren Prof. Dr. Budak, “Biz, üniversite olarak bu kutlu nöbeti, bir yıl boyunca layıkıyla yerine getirmek için gerekli tüm gayreti göstereceğimizin, bir kez daha büyük bir gururla altını çizmek ve ifade etmek isterim. 57. Alay Sancağının temsil ettiği tüm değerler, bütün öğrencilerimiz, personelimiz ve vatandaşlarımız tarafından daha iyi anlaşılması ve paylaşılması için Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde sergilenmek üzere ziyarete açılacaktır” dedi.
Rektör Budak’ın konuşmasının ardından EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Karakaş, 57. Alay’ın önemi, tarihteki başarıları ve Çanakkale Zaferi ile ilgili bilgiler içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından EÜ Birgivi İslami Bilimler Fakültesi Öğr. Gör. Osman Bostancı tarafından 57. Alay Şehitleri anısına Kuran’ı Kerim tilaveti yapıldı. Etkinlik sonunda katılımcılar “Çanakkale Kara Muharebeleri” sergisini gezdiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.