6 bin yıllık tarih geçmişe ışık tutuyor
Amasya'da 18 yıldır süren Oluz Höyük kazıları, 6 bin 500 yıl öncesine uzanan tarihe sahip höyüğün Hitit, Frig ve Pers medeniyetleri dönemlerinde inanç merkezi olarak kullanıldığını ortaya çıkardı.
Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan tarihe sahip Oluz Höyük'te, Kalkolitik'ten başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med, Helenistik Dönemleri ile Anadolu'ya ilk gelen Türk topluluklarının izleri görülüyor.
KAZILAR ‘GELECEĞE MİRAS PROJESİ' ÇERÇEVESİNDE İLERLİYOR
Kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi' çerçevesinde ilerlediğine değinen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dönmez, “Oluz Höyük, Hitit Dönemi'nden başlayarak Frig Dönemi'nde büyük bir ana tanrıça kutsal alanı olarak kullanılıyor. Pers Dönemi'nde de ateş kültüne evrilen bir dini çeşitlilik içinde. Ama geleneksel olarak dini özelliğini hiç kaybetmemiş bir merkezle karşı karşıyayız” diye konuştu.
PERS YOLU ANADOLU'DA TEK
Kazılarda ortaya çıkan 2 bin 500 yıllık Pers Yolu'nun Anadolu'da tek, ünik bir eser olarak dikkat çektiğine değinen Dönmez, “Çok yakında Pers Yolu ile ilgili konservasyon çalışmalarımız başlayacak. Bununla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Kutsal alanları ayağa kaldırarak burayı Amasya kültürünün, turizminin bir noktası yapmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.