Ağlarken moraran çocuk nöbet geçiriyor!
Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Nöroloji Kliniği Doç. Dr. Sedat Işıkay, ağlarken moraran çocuğun nöbet geçiriyor olabileceğini söyleyerek, son dönemlerde çocuklarda sıkça görülen katılma nöbeti hakkında konuştu.
Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Nöroloji Kliniği Doç. Dr. Sedat Işıkay, ağlarken moraran çocukların nöbet geçirebileceğini belirterek anne ve babaları uyardı. Ağlarken moraran çocuğun en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini belirten Işıkay, "Çocuğunuz ağlarken morarıyor mu? Canı yandığında bayılıyor mu? Çocuğunuzda katılma nöbeti olabilir. Bu hastalık çocukluk çağında sık olarak görülen, iyi gidişli, epileptik olmayan tekrarlayıcı bir hastalıktır. Ataklarla seyreder. Atak anında oluşan renk değişikliğine göre siyanotik (morarma), soluk ve karışık tip nöbet olarak üç şekilde görülmektedir. Tipik başlangıç yaşı 6-18 ay olup, dört yaşına doğru kendi kendine düzelmektedir" dedi.
Katılma nöbetinin sebebi
Işıkay, nöbetler bayılmanın bir tipi olduğunu belirterek otonom sinir sisteminin fonksiyon bozukluğuna bağlı gelişebildiğini kaydetti. Katılma nöbetini iyileştirecek ilaç olmadığını hatırlatan Işıkay, "Katılma nöbetini iyileştirecek bir ilaç ne yazık ki yoktur. Katılma nöbetlerinin tedavisinde genellikle ilaç tedavisi önerilmemektedir. Anne ve babanın nöbetler konusunda bilgilendirilmeleri çoğu zaman yeterli olabilmektedir. Bu olgular için medikal tedavi düşünülebilir. Olguların çoğunda nöbetlerin demir eksikliği anemisi ile ilişkili olduğu, demir tedavisi ile atakların düzeldiği ve genetik geçişli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle katılma nöbeti olan çocuklara demir tedavisi önerilmektedir. Hastaların hepsi zamanla azalarak düzelmektedir Katılma nöbetleri epileptik nöbetlere çok benzediği için epilepsiden ayırt edilmelidir. Hastaların ilgili uzman tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.