Ahmet Diker’in yeni kitabı çıkıyor
KARSAD ve Karşıyaka Kültür Sanat Vakfı Başkanı, araştırmacı yazar Ahmet Diker, yeni kitabının yola çıktığının müjdesini verdi.
Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski as asbaşkanı, basın sözcüsü, günümüzde kulübün “Tarih Kurulu Başkanı”, KARSAD ve Karşıyaka Kültür Sanat Vakfı Başkanı, araştırmacı yazar Ahmet Diker, yeni kitabının yola çıktığının müjdesini verdi
Ahmet Diker, yeni kitap çalışmasının öyküsünü şöyle açıkladı:
“Karşıyaka Belediyesi, geçtiğimiz günlerde çok önemli ve anlamlı iki etkinliğe imza attı. Karşıyaka’nın ve Kaf Sin Kaf’ın şanlı tarihinde derin izleri bulunan ve ‘O’ onurlu geçmişin simgelerinden ikisinin adı artık sonsuza dek yaşayacak… Onların ismini taşıyan mekanlar, Karşıyaka ve KSK tarihine damga vuran iki ismi, kuşaktan kuşağa taşıyacak.
Kaf-Kaf’ın Şanlı Tarihine Yolculuk!
Takvimin yaprağı 21.12.2021’i gösteriyordu…
Bir Avuç Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf sevdalısı çok anlamlı bir törende buluştu. O törenle; büyük Karşıyakalı ve Kaf Sin Kaf’ın kurucularından ve takımın ilk futbolcularından, Örnekköy’ün ilk muhtarı Hüseyin Efendi’nin adı bir parka verildi. Artık, Hüseyin Efendi’nin ismi sonsuza dek, Karşıyaka’nın bir köşesinde yaşayacaktı…
Yaşamalıydı da…
Çünkü O, 1912’de bu topraklarda başlatılan ulusal direnişin, başkaldırının ve özgürlüğün simgesi olarak Karşıyaka Spor Kulübü’nün kurucularındandı… Takımın ilk futbolcuları arasında yer alarak, yeşil-kırmızılı formayı terletenlerdendi… 1914’de askere alınıp cepheye gönderilmişti. Yani Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal’in askerlerindendi… İzmir’in kurtuluşundan sonra Örnekköy’ün ilk muhtarı olmuştu…1935’te İzmir Valisi Kazım Dirik’in desteğiyle, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünü Örnekköy Meydanı’na diktiren de Hüseyin Efendi’ydi… Üstelik o büst, Atatürk hayattayken ülkemizde yapılan üç büstten biriydi.
Karşıyaka, Karşıyakalılar O’na şükran borçluydu, vefa borçluydu… İşte açılan park o vefa borcunu bir ölçüde ödüyordu…
Takvimin yaprağı bu kez 27.01.2022’yi gösteriyordu…
Yine bir avuç Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf sevdalısı tarihi bir olaya tanık oldu…
Karşıyaka Spor Kulübü’nün tüzüğündeki resmi kurucularından biri olarak adı geçen ve başkanlarından olan merhum Fikri Altay’ın adı, yine kendi adını taşıyan Fikri Altay Mahallesi’ndeki spor tesisinin yanındaki parka verildi. Fikri Altay’ın büstünün de yer aldığı parkın ismi bundan böyle, KSK tarihinin en önemli isimlerinden biriyle anılacaktı.
Anılmalıydı da…
Çünkü Fikri Altay sadece Karşıyakalılar olarak değil, ulusça minnet duymamız gereken bir ailenin mensubuydu… Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en güvendiği ve kader birliği yaptığı silah arkadaşlarından Fahrettin Altay Paşa’nın kardeşiydi… Cumhuriyetin ilanından sonra Fikri Altay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Karşıyaka’nın ilk belediye başkanı olarak görevlendirilmiş, bu görevi layığıyla yerine getirmişti...
Onun adının verildiği, büstünün açıldığı parkta düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı…
Fikri Altay’ın torunu, sevgili Zafer Falay’ın konuşması törene damga vurdu…
Zafer Falay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyaret ettiği 24 Haziran 1926’da, yani 96 yıl önce, Fikri Altay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatırken, ‘Körfezin diğer yakasında Fahrettin Altay Paşa’nın büstü yer alıyor. Fikri Altay’ın adını verildiği parkta yer alan ve açılışını yaptığımız bu büstle, İzmir’in eksik kalan bir parçasının tamamlandığını düşünüyorum. Bu bizi çok mutlu ediyor’ diye konuşuyordu.
İşte bu sözler ve Karşıyaka’nın iki simgesini sonsuzluğa taşımak amacıyla gerçekleştirilen bu iki tören, benim de yolumu aydınlattı…
‘Direnişten Dirilişe Kaf Sin Kaf Destanını Yazanlar’, ‘Hayda Bre Efeler’ ve ‘Atatürk Karşıyaka’da’ adını verdiğim kitaplarımdan sonra, Kaf Sin Kaf’ın tarihini kaleme almak için titiz bir çalışma içine girmiştim. Bu çalışmalarda önemli bir yol almama rağmen, bazı nedenlerden dolayı O tarihi yolculuğu ne yazık ki yarım bırakmıştım.
Ancak Zafer Falay’ın sözleri, bende de eksik kalan parçayı tamamlama isteği uyandırdı. Kaf Sin Kaf’ın tarihine yolculuğun tamamlanmasıyla, eksik kalan bir parça tamamlanmış olacaktı. Onu anladım ve şimdi o kitabı tamamlamaya karar verdim…
Kaf Sin Kaf’a emek verenlere saygı duruşu niteliğinde olacak bu kitabımı da ‘19.12 Dünya Karşıyakalılar’ gününde çıkarmayı hedefledim…”
Yaşasın Karşıyaka... Yaşasın Kaf Sin Kaf...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.