AK Parti ile seçim ittifakına MHP'den yeşil ışık
“Partiler kendi kimliklerini, programlarını koruyarak ittifak kurabiliyorsa bu demokrasilerde mümkün”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Meclis’te Parlamento Muhabirleri ile bir araya geldi. Gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, seçim barajını yüksek bulmasına yönelik açıklamalarını değerlendirdi. MHP’nin elinde bu konu ile ilgili taslak bir çalışması olduğuna da belirten Yalçın şöyle dedi:
“Genel Başkan seçim barajı ile ilgili 5-7-10 derken, artık bunu konuşalım demek istiyor. Özel olarak sadece seçim barajı şeklinde değil de daha ziyade Anayasa değişikliğinin 16 Nisan’da olmasından hemen sonra MHP bazı çalışmaları yapmak için kendi içinde teşkilatlandı. Genel Başkanımızın bir divan toplantısında verdiği talimat üzerine uyum yasaları içinde yer alacak her konuyla alakalı başta Başkanlık Divanı olmak üzere AR-GE, MYK bir çalışma içine girdi. Bunların hepsi ham, üzerinde konuşulmayı kararlaştırılmaya bekleyen hususlar. Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu hususunda MHP’nin bir birikimi ve hazırlığı vardır. Bu hazırlık karşıdan gelen teklife göre masaya yatırılır. O noktadan itibaren MHP görüş ve düşüncelerini ifade eder. 48 yıllık siyası partinin hazırlıklı olmamasını tartışmaya gerek yok. Tavrımız düşüncelerimiz var. 35 milletvekili olan siyasi hareketiz. Normal şartlarda konuşulduğu üzere uyum yasalarını siyasi partilere sunacak ve diğer partiler görüşlerini aktaracak. Genel başkanımız da bir an evvel uyum yasaları gelsin derken bunu kastediyor. Kafamızda çok şey var hazırız. Ama siyasi iktidar ne diyecek onu görmemiz lazım.”
İKTİDAR TEMSİLCİLERİNİN HİÇBİRİNDE ERKEN SEÇİM İŞARETİ GÖRMEDİK
Başbakan Binali Yıldırım’ın, seçim barajı ile ilgili açıklamasını da değerlendiren Semih Yalçın, “Başbakan, Genel Başkanımızın seçim barajı ile ilgili açıklamasını gayet doğru anlamış. Genel Başkanımızın sözleri gayet açık yoruma gerek yok. Orada söylediğimiz uyum yasalarının bir an evvel gelmesi, 2019 hazırlığının da bir an evvel bitirilmesi. Bu hazırlık yapılırken bir erken seçimin söz konusu olmaması” dedi. İktidar temsilcilerinin hiçbirinde erken seçim işareti görmediklerine dikkat çeken Yalçın, “Haliyle biz de doğru biliyoruz. Sebebi önce büyük bir sistem değişikliği gerçekleşecek ve buna iki yılımız var. Bu sürede anca yetişir düşüncesi içindeyiz. Bunlarla uğraşırken yeni bir erken seçime ihtiyaç duyulacağını zannetmiyoruz. Doğru bulmuyoruz. Zararlı olur hatta. Kurumları, müesseseleri bu yeni düzene alıştırmalı oturtmalıyız, paralel hale getirmeyiz. Dolayısıyla baraj konusunda da sayın başbakanın ifadeleri doğru” dedi. Seçim barajının düşürülmesi konusunda bir an evvel bütün siyasi partilerin bir araya gelip tartışması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, “Sayın Genel Başkanımız 5 mi, 7 mi olur, yoksa 10’da mı kalır derken işte bu tartışmaya işaret ediyordu. Söylemeye çalıştığımız bu. Yoksa direk Yüzde 10 barajı düşsün şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat yüzde 10’nun devamına da sıcak bakma var. Ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
YÜZDE 10’UN ACISINI ÇEKEN PARTİYİZ
MHP’nin yüzde 10 seçim barajının acısını en fazla çeken bir parti olduğuna vurgu yapan MHP’li Yalçın, “Bu yüzden ittifak da yaptık. 91’deki ittifakı hatırlıyorsunuz. 2002’ de baraj altı kaldık. Acısını biz çektik ama bu temel gerçeğe rağmen MHP’nin teröre bulaşmış siyasi unsurların Meclis’e girmemesi ve yönetimde istikrarın sağlanması adına sıcak baktı ve belli zamanlarda destekledi. Bunun gerçekleşmediğini gördük sonra. Kah ittifak, kah bağımsız olarak Meclise girdi bu unsurlar. Bu durumda yüzde 10 barajının anlamı kalmıyor. O zaman tartışalım diyoruz hadise bundan ibaret” dedi.
SEÇİM İTTİFAKI
Seçim ittifakı konusunu da değerlendiren Yalçın, “2019’da milletin karşısına çıkacağız. Yüzde 20 mi, yüzde 1 mi göreceğiz. Boyumuzun ölçüsünü alacağız. Siyasi partiler verdikleri sözlerden vazgeçerek ittifak yaparsa doğru da olmaz. Nasıl bir ittifak, o zaman senin farklı bir parti olman özelliğin ortadan kalkıyor. Partiler kendi kimliklerini, programlarını koruyarak ittifak kurabiliyorsa bu demokrasilerde mümkün. Seçim ittifakı görüş ve düşüncesinin nasıl oluşacağına bağlı. Gündeme getirildiğinde de kanaatimizi ifade ederiz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.