AK Parti ve MHP'nin meclis listelerinde D'hondt sistemi!
Cumhur ittifakının ortakları AK Parti-MHP, CHP-İYİ Parti’nin meclis listelerinde de ittifak yapması üzerine ittifakın çerçevesini genişletti. 2 parti meclis üyelikleri için tek liste yapacak. Bunun için de D’hont sistemi uygulayacak.
Milliyet Gazetesi’nden Didem Özel Tümer, çarpıcı bir yazı kale aldı. Tümer, AK Parti ve MHP belediye meclis üyeleri için tek liste hazırlarken fermuar yöntemini kullanacağını yazdı.
D’HONDT SISTEMİ
AK Parti ve MHP belediye meclis üyeleri için tek liste hazırlarken fermuar yöntemini kullanacak. Ancak bu fermuarın dişlileri ‘bire bir’ şeklinde olmayacak. Örneğin bir belediye meclisinin 45 üyesi var. Bunun 25’i AK Partili, 10’u MHP’li, geriye kalan 10’u da diğer partilerden ya da bağımsız. Burada ittifakın toplam 35 üyesi var. Liste 36’ncı kişiye kadar, örneğin 3 AK Parti 1 MHP, 4 AK Parti 1 MHP şeklinde yazılacak. 36’ncı sıradan itibaren 45’nci sıraya kadar ise 1 AK Parti, 1 MHP şeklinde devam edecek. MHP’li belediye meclis üyesi sayısının daha fazla olduğu bir belediyede ise denklem tam tersi kurulacak.
AK Parti kaynakları bu formül ile ittifakın hem toplam meclis üyesi sayısının artacağını, hem de çoğunluğu elde eden partiye verilen kontenjan üyeliğinin de alınacağını belirtiyor. Yukarıdaki örneği devam ettirirsek, ortaklığın 35 olan sayısı, artık oyların da çoğunluğa yaraması sayesinde (D’Hondt sistemi) 2-3 artarak, 37-38’e ulaşabilecek. Belediyelere ayrılan kontenjan üyelerle bu sayı daha da artacak. Böylece 45 üyeli mecliste ittifakın toplam sayısı 40’ı bulacak, hatta geçecek.
İKİ RİSKİ VAR
Fakat bu haliyle avantaj sağlayan formülün bazı riskleri de olduğu kaydediliyor. Bunlardan birincisi, büyükşehirlerdeki risk. Büyükşehirlerin meclisi, ilçe meclislerinden gelen üyelerle oluştuğu için, aday çıkarmayan partinin büyükşehir meclisinde üye sayısı sınırlı kalabilir. Dolayısıyla aday ve liste çıkarmayan partinin sandığa gidiş konusunda teşkilatlarında ekstra motivasyona ihtiyacı olacağına dikkat çekiliyor. Teşkilat ve seçmende ekstra sandık motivasyonu sağlanması gerekeceği vurgulanıyor.
İkinci olarak ise doğu ve güneydoğu bölgesinde bazı illerde AK Parti açısından risk oluşabilir yorumu var. MHP’ye mesafeli, ancak AK Parti’ye oy verebilir Kürt seçmenin tek listeye oyu yansımayabilir görüşü dile getiriliyor. Bu nedenle ittifak yapılmış olsa bile, bazı doğu ve güneydoğu illerinde tek liste uygulanmayabilir. Ancak kaynaklar, avantaj ve dezavantaj karşılaştırılması yapıldığında, tek listenin Cumhur İttifakı için daha fazla artısı olduğunu belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.