AK Parti'den Başkanlık Sistemi açıklaması
"Rötuşlar yapılabilir!"
AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, tv canlı yayınında Başkanlık Sistemi'ne de değinerek gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye'nin daha güçlü bir yönetim ortaya koyduğunu belirterek, "Bu yapı işliyor ve aslında bakanlık sayıları, bu bakanlıkların fonksiyonları bakımından da karşımıza çok büyük problemler çıkmıyor. Dolayısıyla işleyişle ilgili düzenlemeler yapıldığı zaman aksamaların da ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Tabii ki eski sistemden kalma alışkanlıklar var ve bazı rötuşların yapılmasının gerekli olduğu görülüyor" dedi.
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin birinci yılı dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, başka bir ülkede çok daha büyük kavgaların, gürültülerin, kaosların sonucu olacak bir sistem değişikliğinin Türkiye'de, tereyağından kıl çeker gibi, milletin oyu ve kararlılığını ortaya koyarak oluşturduğu bir referandum sonrasında gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye demokrasisinin geldiği olgunluk noktasını göstermesi bakımından bu sistem değişikliği sürecinin önemli olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Bir kere sürecin kendisi son derece önemli. Türkiye'de bu sistem değişikliğine laf olsun diye gidilmedi. Parlamenter sistemin içerisindeki yanlışlıklar, eksiklikler, birtakım ayak bağı olan süreçler, hükümetin kurulamadığı büyük kriz, kaos dönemleri. Hatta başbakanlar, cumhurbaşkanları arasındaki açık çatışmalar, kavgalar gürültüler hatta siyasetin karar veremez hale gelmesi sonucu, 12 Eylül darbesinde olduğu gibi, bir şekilde askeri müdahalelerin kapısını açan o siyasi belirsizlik dönemleri. Bütün bunların verdiği bir siyasi sonuç var, fatura var. Bu parlamenter sisteminin faturasının Türkiye'ye büyük bir yük olduğu anlaşıldı, halka gidildi. Ben kendimi bildim bileli, çocukluk yıllarımdan beri Türkiye'de sistemin değişmesine ilişkin hep tartışmalar olmuştur. Sonuçta demek ki her şeyin bir vakti, zamanı var. Vakti zamanı geçtiğimiz yıl gerçekleşti. Önce parlamentodaki anayasayla ilgili oylama, arkasından referandumla Türkiye bu sistem değişikliğine geçmiş oldu."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.