Akıllı lens nedir?
Göz içine yerleştirilen mercekleri ifade eden akıllı lensler, multikofal (çok odaklı) lens türlerinden biridir.
Göze gelen bir ışık, üç ışına ayrılır. Işınlar, önce gözün kornea tabakasından geçer ve sonra lensin içinden geçerek odak noktaya düşer. Her ışık demeti, kişilerin baktığı noktaya bağlı olarak belirli bir mesafe için net bir vizyon verir.
Her insanın gözünde şeffaf, elastik ve doğal bir lens bulunur. Esnekliği sayesinde, her yakın ve uzak görüşte bu lens şekil değiştirir ve görüntülenen mesafeye odaklanır. Bu şekilde hem uzak hem de yakın mesafeler net bir şekilde görülebilir. Bununla birlikte bazı hastalıklar ya da ileri yaşla birlikte gözdeki doğal lens ilk olarak esnekliğini kaybeder. Kişiler, yakına bakarken göz odaklanamaz. Daha sonraki yaşlarda katarakt oluştuğunda ise lens, şeffaflığını kaybeder.
Trifokal (üç odaklı) lens olarak da bilinen akıllı lensler; yakın, orta ve uzak olmak üzere üç tür görüşü düzeltmek amacıyla kullanılır. Lensin üst kısmı uzak görüşün, ortası ara görüşün ve alt kısmı ise yakın görüşün iyileştirilmesine yardımcı olur. Uzak ya da yakın gibi farklı görüşleri düzeltmek amacıyla çizgileri olmayan lensler de kullanılabilir. Aşamalı multifokal lensler, gözleri ultraviyole ışınlarına karşı da koruyabilir.
- Uzak görüş: Bu, 5 metre ve üzeri uzun mesafeleri içerir. Bir odanın en uzak köşesinden uzaktaki bir eşyaya bakmak örnek olarak verilebilir.
- Orta görüş: Bu, 60-80 cm uzaklığı ifade eder. Bilgisayar ekranına bakmak için orta görüş kullanılır.
- Yakın görüş: Bu, 35-45 cm uzaklığı ifade eder. Kitap okuma gibi yakından gerçekleştirilen aktiviteleri içerir.
Akıllı lensler, silikon ya da plastik gibi sentetik bir malzemeden yapılır. Bu yumuşak malzeme, bağışıklık sistemi tarafından yabancı bir nesne olarak tanınmaz ve vücudun kendine aitmiş gibi algılanır. Kırılma gücüne bağlı olarak değişse de normal bir merceğin çapı yaklaşık 11 ila 13 mm arasındadır. Lensin derecesi kişilere özel hesaplanır ve her göz için farklılık gösterebilir. Takılan mercek gözde hissedilmez ve doğal mercekten farklı algılanmaz.
Bir akıllı lens, bir kez göze yerleştirildikten sonra tüm faaliyetlerin neredeyse %90-95'i için camsız net görme sağlar. Bu nedenle, gözlük takmanın meydana getirebileceği baş ağrısı gibi semptomlar ortadan kaldırılabilir.
Akıllı lenslerin özellikleri şu şekildedir:
- Üç farklı görüş aralığının düzeltilmesi
- Yakın ve orta görüş bölgeleri için daha geniş bir odak alanının sağlanması
- Bakım ve temizliğin nispeten kolay olması
- Malzemesi sayesinde lensin kalıcı olarak gözde kalması
- Yaşa bağlı görme değişikliklerinin tedavisinde kullanılması
- Miyop, hipermetrop, astigmat gibi önceden var olan görme bozukluklarının tedavisinde kullanılması
- Katarakt için daha fazla operasyona gerek kalmaması
Bu özelliklerle birlikte akıllı lenslerin olumsuz yanları da mevcuttur. Akıllı lensler, yüzeyde görünen eş merkezli çizgilere sahiptir. Lense trifokalite özelliğini veren bu çizgilerdir. Çizgiler, gece araba kullanırken yaklaşmakta olan farların etrafında hareler görünmesine neden olur. Çok fazla gece sürüşü yapan ya da akşamları aktif bir sosyal hayatı olan kişiler için akıllı lens uygun bir seçenek olmayabilir.
Multifokal kontakt lensler düzenli olarak trifokal gözlük giymek istemeyenler için uygundur. Yaş ilerledikçe her üç görme tipini de düzeltmek gerekli olabilir. Trifokal gözlükler ve kontakt lensler ile de görüşün iyileştirilmesi mümkündür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.