Ali Yiğit'ten Köy Enstitüleri'ne Dair 'Eğitim Bayramı' Teklifi
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümünün 'Eğitim Bayramı' olarak kutlanması için kanun teklifi sundu.
CHP İzmir Milletvekili TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Yiğit, ülkemizin kalkınmasında büyük bir öneme sahip olan ve bütün dünyada hayranlıkla izlenen Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümünün “Eğitim Bayramı” olarak kutlanması için kanun teklifi verdi. Kendisi de öğretmen okulu mezunu olan Ali Yiğit’in hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi.
“Hazırlıkları 1935’te başlatılıp 1937’de denemesine girişilen ve 1940’ta yasallaşan Köy Enstitüsü sistemi, Cumhuriyet döneminin eğitim alanındaki en özgün ve ses getiren uygulamasıdır. 17 Nisan 1940’ta kabul edilen 3803 Sayılı Köy Enstitüleri Kanununa göre, enstitülerin görevi sadece köy öğretmenleri yetiştirmekle sınırlı olmayıp, öğretmenlerle birlikte sağlık görevlileri, teknisyenler ve benzeri meslek alanlarında insan gücü yetiştirmektir.
Köy Enstitüleri sistemi, bugünkü eğitim sisteminden çok farklıdır. Bu farklılıklara birey açısından bakıldığında düşünce becerilerini kışkırtan, sorumluluk bilinci veren, çok yönlü gelişim destekleyen, iş içinde üreten, öğrencileri mesleğe ve sanata yönelten karma bir eğitim sistemidir. Kurumsal olarak bakıldığında ise Türkiye’nin çeşitli bölgelere ayrılması ve bölge sorumluluğunun buralarda kurulan Köy Enstitülerine verilmiş olması, Kurtuluş Savaşı sonrasının toplumsal kalkınma projesinde Köy Enstitülerinin anlamını ortaya koymaktadır.
İnsanlarımızı bilimin ışığında, bilinçli bir liderlikle kendi yazgısını değiştirmeye yöneltmeyi amaçlayan Köy Enstitüleri gerçeği, döneminin en ilerici eğitim reformu olarak kabul edilmektedir. 2. Dünya Savaşı’nın sınırlarımıza dayandığı, kuraklık ve kıtlığın kol gezdiği bir dönemde başlatılan bu hareketle 700 bina yapılmış, çağdaş yöntemler ve bilimsel veriler ışığında eğitim gerçekleştirilmiş, binlerce dekar boş arazi işlenmiş, milyonlarca ağaç yetiştirilmiş ve demokrasinin sözle değil, yaşanarak öğrenilebileceği kanıtlanmıştır.
Bu doğrultuda hazırlanan kanun teklifiyle toplumsal kalkınmaya destek veren benzersiz bir eğitim deneyimi olan Köy Enstitüleri’nin ülkemizin kalkınmasında büyük bir öneme sahip olduğu düşüncesiyle her yıl 17 Nisan’ın “Eğitim Bayramı” olarak kutlanması amaçlanmıştır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.