Alzheimer hastalığı medyada yeterince yer alıyor mu?
Bilim insanları beyindeki nöronların bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıkların önüne geçebilecek bir ilaç bulduklarını ve üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Bilim insanları beyindeki nöronların bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıkların önüne geçebilecek bir ilaç bulduklarını ve üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Yaşanan bu gelişme, kuşkusuz nörodejenaratif hastalıklara sahip bireylere de umut vadediyor. Medya Takip Merkezi (MTM), dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olan Alzheimer, Parkinson ve Multiple Skleroz (MS) hastalıklarının yılbaşından bu yana medyaya yansıyan haberlerini inceledi. İşte araştırmanın detayları…
Son on yılda tanımı yaygınlaşan nörodejenaratif hastalıklar, toplumda karşılaştığımız Alzeimer, Parkinson ve Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıkları kapsıyor. Ülkemizde de yaygın olan bu hastalıklara yönelik gelişmeler, hem hastaların hem de medyanın ilgisini çekiyor.
Umut veren “mucize beyin ilacı”
Geçtiğimiz günlerde İngiltereli uzmanlar tarafından duyurulan “mucize beyin ilacı” basında sıkça yer buldu. 2013 yılında yine aynı amaçla geliştirilen fakat organlara zarar verdiği için sonuç alınamayan ilacın ardından, yaşanan bu gelişme tıp dünyasını heyecanlandırdı. Uzmanlar, geliştirilen ilacın fayda sağlayıp sağlamadığının, 2-3 yıllık klinik deneyler neticesinde tespit edilebileceğini belirtti.
Ülkemizde her geçen gün artıyor
Hastalıkların Türkiye derneklerinin verilerine göre, ülkemizde yaklaşık 600 bin Alzheimer, 100 bini aşkın Parkinson ve 40 bini aşkın Multiple Skleroz (MS) hastası bulunuyor. Her geçen gün sayısı artan nörodejenaratif hastalıklara sahip bireyler, medyanın da bu hastalıkları gündeminde tutma sebebini oluşturuyor. Medya Takip Merkezi’nin geçtiğimiz Ocak ayından bu yana yapmış olduğu medya araştırması, Alzheimer hastalığına yönelik yazılı, görsel basında ve internet medyasında toplam 16 bin 659 habere yer verildiğini ortaya koydu. Parkinson hastalığı toplam 7 bin 70 habere konu olurken; MS hastalığına yönelik ise, yazılı, görsel basında ve internet medyasında bin 843 haber çıktı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.