Aman dikkat! Bilinçsiz tüketim ölümlere neden oluyor
Yağışların başlaması ile birlikte tabiatta kendiliğinden yetişen mantarlar çıkmaya başladı.
Her yıl mantar sezonunda çok sayıda kişinin yedikleri manardan zehirlendiğini belirten Ege Liva Hastanesi Başhekimi Erdal Gezer, vatandaşların bilmedikleri mantarları tüketmemesini istedi.
Özellikle Aydın’da sonbahar yağışlarının başlaması ve havanın da ılıman seyretmesi nedeniyle mantar bolluğu yaşandığını ifade eden Ege Liva Hastanesi Başhekimi Erdal Gezer, “Aydın’da dağlarda ve ovalarda kendiliğinden yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda zehirlenmeler oluyor. Bazen bu durum ölüme bile neden olabiliyor.
Mantar zehirlenmeleri aslında basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipidir. Zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların yenmemesidir. Yiyenler de kesinlikle bilmedikleri mantarı tüketmesin. Sağlıkçılar olarak mantar tüketmek isteyenlerin kültür mantarı tüketmesini tavsiye ediyoruz. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmaz. Kültür mantarı alırken de ambalajlı olanlar tercih edilmelidir” dedi.
“Mantar tükettikten sonra rahatsızlananlar vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gitsin”
Mantar zehirlenmelerinin yedikten kısa süre sonra gerçekleştiği gibi 6-7 saat sonra da görüldüğünü belirten Başhekim Gezer, zehirlenme belirtilerinin genellikle mide bulantısı, kusma ve ishal şeklinde gerçekleştiğini belirterek, bu belirtileri görenlerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına müracaat etmesini istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.