“Amerika’da her yıl 50 bin kişi kafa travmasından ölüyor”
Ege’de “Kafa Travmasına Bağlı Nöroendokrin Değişiklikler” konferansı düzenlendi
Cansu Çeviker – Gökçe Nur Avcı / İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisi’nde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen “Kafa Travmasına Bağlı Nöroendokrin Değişiklikler” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Konferansı TÜBA Asli Üyesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur verdi.
Moderatörlüğünü EÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek’in yaptığı konferansa, EÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, EÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hikmet Hakan Aydın, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Anterior hipofiz bezi hakkında 20 yıldır çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Keleştemur, “Bunu bilimsel bir makale olarak ilk defa 2015 yılında yayımladık. Kafa travması çok eskilere kadar giden bir durum. Hipokrat’ın bile çok basit bir kafa travmasının dahi ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen sözleri var. Amerika’da her yıl 50 bin kişi kafa travmasından ölüyor. Trafik kazaları, düşmeler, şiddet, kick boks gibi sporlar kafa travmalarına neden oluyor. Tenten adlı çizgi film karakteri, Kanadalı bir araştırmacı tarafından incelenmiş. Çizgi filmde Tenten’in 60 yaşındaki halinde bile boyu 10 yaşındaki hali kadar. Araştırmacıya göre bunun nedeni, Tenten’in bölümler boyunca 60 defadan fazla kafa travmasına maruz kalmış olması. Boksa değinmek gerekirse; boks tekrarlayan kafa travmalarıyla ilgili bir durum” diye konuştu.
BOKSÖRLER VE SAĞLIKLI İNSANLAR KARŞILAŞTIRILDI
Türkiye Futbol Federasyonu’ndan izin alarak bir çalışma başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Keleştemur, “Araştırmada boksörleri ve sağlıklı insanları karşılaştırdık. Boksörlerde hipofiz yetmezliğine rastladık. Kick boks dünyada çok yaygın bir spor. Çünkü metropollerde güvenlik problemleri var. İnsanlar kendilerini korumaya çalışıyor. Kick boks Türkiye’de de yaygın ama ayrıca tehlikeli de bir spor. Biz bu konuda çalışmalar yaptık. Çalışmaları her yerde yayımlatamadık. Özellikle Amerika’da boks çok ciddi bir endüstri. Bu çalışmanın yayımlanmasını engellemek istediler. Özellikle Kaliforniya Bölgesi’ndeki okullarda bizim çalışmalarımızı da kullanarak bu ‘kavga sporlarının’ okullarda yasaklanması doğrultusunda programlar yaptılar. Bu nedenle Amerika’da, boksun bu yönüyle alakalı bir çalışma neredeyse hiç yayımlanmadı. Hem sporcularda hem de travmaya maruz kalıp hipofiz yetmezliği yaşayanlarda hayat süresiyle ilgili bir çalışma yok. Ancak yaşam sürelerinin daha kısa olduğu söyleniyor. Özellikle de sporcularda davranış bozuklukları, saldırganlık, intihar riski gibi çok ileri boyutlarda psikiyatik problemler de ortaya çıkabiliyor” dedi.
Konferansın sonunda EÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun tarafından, Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’a ve Prof. Dr. Fehmi Akçiçek’e “EÜ Fidan Dikim Sertifikası” verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.