Anadolu'nun Tadı - Türkiye'den filmler festivali
Film festivalleri ile bağlantısı uzun yıllara dayanan İngiltere merkezli Balık Arts vakfının girişimiyle İngiltere’nin Cambridge şehrinde bu yıl ilk ‘Anadolu’nun Tadı - Türkiye’den Filmler’ Festivali gerçekleştirildi.
Festivalin ilk senesinde ‘Genç Kan’ teması belirlendi ve Türkiye Bağımsız Sinemasının genç oyuncularının ve yönetmenlerinin filmlerinden oluşan bir seçki Cambridge seyircisi ile buluştu.
Festivalin açılış resepsiyonu Cambridge Üniversitesi St. John’s College Grand Hall’da gerçekleşti. Festivalin açılış resepsiyonuna Onur Konuğu olarak Nur Sürer’in yanı sıra İngiltere’nin önde gelen sinemacıları ve Türkiye’den yıldızlar; Kadir Doğulu, Sıtare Akbaş ve Ahenk Demir eşlik ettiler.
Festivalin hamisi Newnham Bölgesi Baronesi Smith, açılış konuşmasını yaparak İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek adına sanatın güven ve güç veren bir araç olarak kullanılmasından; sinemanın ve Anadolu’nun Tadı Film Festivali’nin bu anlamda üstlendiği rolün öneminden bahsetti. Barones, filmler aracılığıyla Türkiye kültürü hakkında daha fazla öğrenebilme fırsatı olduğu için memnuniyetini belirtti.
Cambridge Milletvekili Daniel Zeichner kültürlerarası diyalogun önemini vurgulayarak sanatın bu süreçte bir araç olarak gerekliliğini dile getirdi. Türkiye ve İngiltere arasında çeşitli sanat girişimlerinin gelecekte de sürmesi ve geliştirilmesi konusunda umutlu olduğundan bahsetti.
Anadolu’nun Tadı Film Festivali, Türkiye’den sinemacıları ve oyuncuları bir araya getiren bir sinema şöleninin ilk adımı oldu. Festival ile aynı anda, Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı vesilesiyle uluslararası bir gençlik değişim projesi olan Reel Skills projesi Türkiye ve İngiltere’den 60 genç katılımcıyı Mayıs ayında Bodrum’da gerçekleşen ilk buluşmadan sonra, projenin ikinci aşamasında Cambridge’de yeniden bir araya getirdi. Mülteciler, zorbalık, nefret söylemi ve şiddet konularını; profesyonel olarak film çekmek ve geniş toplumlara film gösterimleri düzenlemek konularını işleyen gençler, becerilerinin geliştirilmesine yönelik sektörün deneyimli kişilerinden çeşitli eğitimler alip atölye calışmaları yaptılar. Sıtare Akbaş’ın gençlerle bir araya gelerek düzenlediği oyunculuk atölyesi ilgiyle karşılandı.
Anadolu’nun Tadı Film Festivaline katılarak festivali şereflendiren Nur Sürer, Sıtare Akbaş, Kadir Doğulu, İngiltere’de bulunduğu süreçte Akın Güngör’ün yönetmenliğini üstlendiği kısa filmde başrol oyuncuları olarak yer aldı. Reel Skills projesi katılımcılarının da aktif olarak görev üstlendiği film çekiminde farklı ülkelerden bir ekip bir araya gelerek uluslararası bir ekip çalışması ile filmin çekimlerini Cambridge şehrinin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdi.
Anadolu’nun Tadı Film Festivali, Reel Skills Gençlik Projesi ve profesyonel kısa film çekimleri ile İngiltere’nin Cambridge şehri ve Türkiye’nin yeni başlayan bu işbirliğinin önümüzdeki yıllarda da büyüyüp gelişerek film ve sinemanın gücüyle devam ettirilmesi planlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.