Android telefon nasıl 'root' edilir?
Android cihazlarda root işlemi nedir?
Bir Android telefona root atmak, sistem dosyalarının eklenmesine, düzenlenmesine veya silinmesine imkân tanımaktadır; bu da sistemde çeşitli değişiklikler yapılmasına ve root erişimi gerektiren uygulamaların kullanılmasına olanak tanır. Android mobil işletim sistemini çalıştıran akıllı telefonlar, tabletler ve diğer cihazların kullanıcılarına çeşitli Android alt sistemlerinde ayrıcalıklı denetime izin verme sürecidir.
Rootlamak, tüm Android kullanıcıları tarafından telefon ya da tabletlerine yüklenen uygulamaların, stok yapılandırmasında genellikle cihazlar için kullanılmayan ayrıcalıklı emir ve komutların çalıştırılmasını sağlar. Rooting işlemi, sistem dosyalarının değiştirilmesi veya silinmesi, önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırma ve potansiyel olarak tehlikeli işlemler için gereklidir. Root atma işlemi gerçekleşmeden önce sistem kullanıcıdan onay ister ve süper kullanıcı uygulamasını yükler. Yüklü işletim sistemini kaldırmak veya değiştirmek için cihazın önyükleyici doğrulamasının kilidini açan ikincil bir işlem gerekir.
Android telefonlar nasıl root edilir
Android tablet ya da telefona root atmak için, ayarlar menüsünden, menünün altında bulunan cihaz hakkında bölümüne girip yapım numarası yazan yerin üzerine tıklama işlemi yapılıyor ve geliştirmek kaç kere daha tıklanması gerektiği uyarısını Android cihaz bir süre sonra veriyor. Cihazı geliştirmek için yapım numarası yazdığı gibi bazen derleme numarası gibi farklı isimler de yazabiliyor. Chaz geliştirici seçenekleri uygun olduğunda yine cihazın ayarlar menüsünden cihaz hakkında kısmından geliştirici seçenekleri aktif oluyor ve menü içerisinden geliştirici seçenekleri kullanılabilir duruma geldiğinde Ayarlar menüsünden Cihaz Kısmında bölümünün hemen üstünde bulunan Geliştirici Seçenekleri diye yeni bir menü kullanılabilir duruma gelecektir. Bu menüye girerek, Usb Hata Ayıklama Modu kullanılabilir hale getiriliyor.
Usb ayıklama modu aktif hale geldikten sonra Android cihaz rooting işlemi için hazır hale geliyor. Bilgisayara ücretsiz indirilen root uygulamalarından Kingo Android ROOT, Android telefon rootlama işlemine başlanmasına yardımcı olur Telefonların geliştirişi özelliklerinin bir anahtarı olduğu düşünülürse, yapılan işlemler tamamen rootlama işlemini yapanla alakalıdır. Kingo Android ROOT, root atma işlemini başlatmak için bilgisayara bağlı herhangi bir cihazı otomatik olarak algılar. Herhangi bir seçim yapılmasına gerek yoktur. Telefon rootlama için bu uygulamaya ihtiyaç vardır ve bir şeylerin olumsuz gitmesi durumunda root işlemine başlamadan önce Android telefonda bulunan bilgileri ikinci bir cihazla senkronize eder. Tüm bu işlemlerden sonra Kingo Android Root kullanıcıya tek bir seçenek sunar ve yapılması gereken yalnızca o seçeneği seçmektir. Rootlama işlemi yalnızca birkaç dakika sürer ve bu standart bir süredir. Android telefon ya da cihazı geliştirmek, kişiselleştirmek isteyenler için uygun bir programdır. Rootlama işleminin bitmesinden sonra USB bağlantısını keserek programı kapatılabilir.
Android telefona root atmak cihazın potansiyelinin en iyi şekilde kullanılmasına neden olur ve kişiselleştirmeyi kolaylaştırır. Android işletim sisteminde bulunan rooting işlemi yapılmış telefon ve tabletler sahip oldukları tüm özellikleri kullanıcıların hizmetine açar ve sınırsız olarak kullanım imkânı sunar. Telefona root atma işlemi sayesinde cihaz istenildiği gibi kullanılabilir ve performans artışı söz konusu olur. Ayrıca istenilmeyen uygulamaların kullanımına da son verilebilir.
Android telefonlar nasıl root edilir
Android telefonun ya da tabletin işletim sistemine, yazılımına müdahale edilmesi cihazı garanti kapsamından çıkarabilir. Bu anlamda rootlama işlemi yapılmış bir telefonda sorun yaşandığı takdirde, garantiye göndermeden önce un-root denilen bir sistem ile eski halin getirilebilir. Telefonun veya tabletin yazılımına müdahale edildiği için üretici markalar root atma işlemi sonuncunda cihazı garanti dışı bırakabilir. Ancak root edilmiş birçok telefon un-root denilen bir sistemle eski haline getirilebilir.
Android telefon ve tabletin görünümünü kontrol etme imkânı sağlar.
Android root işlemi sonucu, süper kullanıcı aygıtın sistem dosyalarına erişebildiğinden, işletim sisteminin tüm yönleri, kodlama uzmanlığının seviyesi olan tek gerçek sınırlamayla özelleştirilebilir.
Pil simgesinin renginden, cihaz ön yüklenirken görünen çizme animasyonuna kadar her şeyin görsel olarak değiştirilmesine izin veren temalar için destek ve daha fazlasını sağlar.
Çekirdeğin tam kontrolü, örneğin CPU ve GPU'nun hız aşırtma ve hız aşımına izin verir.
Uygulamaların yedeklenmesi, geri yüklenmesi veya toplu düzenlemesi veya birçok telefonda önceden kurulmuş olan Bloatware'in kaldırılması da dahil olmak üzere tam uygulama kontrolü verir.
Üçüncü parti uygulamaların kullanımı yoluyla otomatikleştirilmiş sistem düzeyinde süreçlemeyi sağlar.
Köklü bir aygıtta ek denetim seviyelerine izin veren özel bir yazılım (ayrıca özel ROM olarak da bilinir) yükleyebilme imkânı sunar.
Rooting işlemi ile Android cihazı şekillendiren farklı ROM' lar kullanılabilir.
Root ayarı yapılmış uygulamalar kullanılabilir.
Android cihazın performans, hafıza, ses ayarları ve normalde kontrol edilemeyen daha birçok ayara ulaşım sağlar.
Android telefon ya da tablete otomatik olarak yüklenmiş programlar Android root ile silinebilir, gereksiz uygulamalar cihazdan kaldırılabilir.
Android telefon rootlama, telefon hafızasında yer alan uygulamaları taşıyabilir ve hafıza da yer açılmasını sağlayabilir. Gereksiz görülen her şey SD karta taşınabilir.
Cihazın işletim sistemini hızlandırır.
Telefona root atma kullanıcıya istediği zaman DNS ayarlarını değiştirme imkânı verir.
Sadece root iznine sahip uygulamaları cihaza yüklenebilir, rooting edilmiş cihazlara uygun programlarla telefon ya da tablet yedeklenebilir.
Pil süresini uzatır.
Güncellenmesi gereken programlar root edilmemiş cihazlardan daha hızlı gerçekleşir.
Rooting işlemi gerçekleştirilen Android cihazlarda telefonun her türlü imkânı ve uygulaması çok daha rahat kullanılabilir. Ekran ayarları, titreşim ayarları, ses ayarları, işlemci hızı, gizli dosyalar, kamera flaş ayarı, ses kontrol ayarı, gibibir çok program kişiselleştirilebilir ve performans artışı sağlanabilir.
Rooting, Android işletim sistemini kullanan telefon ve tabletlerin, sistemsel tüm kısıtlamalarını kaldırarak tam yetki ve erişimi sağlar.
Android cihazın daha önce ulaşamadığınız detaylarına erişim hakkı verir.
Rooting ile Android cihazın tüm yetkilerine sahip olmakla beraber, üretici firmanın getirdiği kısıtlamalar kaldırılabilir, uygulama içindeki gereksiz reklamlar engellenebilir.
Android telefon ya da tabletinize root işlemi yaptığınız takdirde garanti kapsamından çıkacaktır. Ancak cihazınızı eski haline getirebilecek uygulamalar bulunmakla beraber, bazı üretici firmalar Android cihazın eski haline getirilmiş olma şartıyla garanti kapsamına almaktadır. Ayrıca rooting işlemi yapılan Android telefon ve tabletlerde güncellemeler otomatik olarak gerçekleşemeyebilir ve manuel müdahale gerekebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.