"Anestezi Almaktan Korkmayın"
Özel Tınaztepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon uzmanlarından Dr. Ferruh Bilgin anestezi korkusu hakkında konuştu.
Özel Tınaztepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon uzmanlarından Dr. Ferruh Bilgin, ameliyat olacak birçok kişinin operasyon sırasında uyanmak ya da sonrasında uyanamamaktan korktuğunu belirterek modern anestezi yöntemleri sayesinde bu tür durumların hemen hemen hiç yaşanmadığını dile getirdi. Uzm. Dr. Bilgin, uzman bir anestezi ekibi tarafından yapılan anestezinin, trafiğe çıkmaktan daha güvenli olduğunu bildirdi.
Anesteziyi ‘ağrısız ve güvenli bir ameliyat için kişinin çeşitli ilaçlar yardımıyla ağrı duymasının önlenmesi’ olarak tanımlayan Özel Tınaztepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon uzmanlarından Dr. Ferruh Bilgin, hastaların anesteziyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıklarından dolayı ameliyattan çok anesteziden korktuklarını söyledi. Bir başka nedenin anestezinin yol açtığı bilinç kaybıyla birlikte hastaların kendilerini hiçbir şekilde denetleyemeyeceği bir sürece girilmesi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Bilgin, “En çok operasyon sırasında uyanmak ya da tam aksine sonrasında uyanamamaktan korkulur. Ancak günümüzde tıp bilimindeki ilerlemelerle birlikte, anestezi ilaç, araç-gereç ve uygulama yöntemlerinde de büyük aşamalar kaydedilmiştir” dedi.
Anestezi altında uyanıklık durumu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Bilgin, şöyle konuştu:
“Anestezi altında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Hastalar genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade edebilirler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo oluşmaz. Travma, kalp cerrahisi gibi anestezi derinliğini artırmanın hasta güvenliği açısından uygun olmadığı bazı cerrahi girişimlerde ise uyanıklık riski biraz artabilir. Ayrıca bebeğe zarar vermemek için sezaryen operasyonlarında da daha düşük doz ilaç kullanılması yine farkındalık riskini artırabilir. Anestezik ilaçların doz ihtiyacının hastadan hastaya değişkenlik göstermesi, çok nadir durumlarda teknik aksaklıklar veya sağlık personeli kaynaklı hatalar beklenmeyen uyanıklık dönemleri oluşmasına yol açabiliyor. Ancak tüm bunlar oldukça nadir görülen durumlardır.”
UZMAN EKİP GEREKİYOR
Tüm ameliyatların ve anestezi tiplerinin bazı riskler içerdiğini de sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Bilgin, bu risklerin cerrahinin tipinden, hastanın tıbbi durumu, anestezi ve ameliyathanelerin teknik donanımına kadar birçok faktöre bağlı olarak değişebileceğini ifade etti. Uzm. Dr. Bilgin, günümüzde tam donanımlı bir hastanede uzman bir anestezi ekibi tarafından yapılan anestezinin, trafiğe çıkmaktan daha güvenli olduğunun kabul edildiğini belirterek anesteziden duyulan korkunun giderilmesi için hastaların bu konuda yeterli derecede bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.