Annenin soyadı davasında mutlu sona ulaşıldı
İzmir'de yaşayan bir çocuk annesi Esra Damar, 14 ay evli kalıp boşandığı eşi F.I'nın soyadını taşıyan 6 yaşındaki oğlu Ensar Fırat Irmak'ın soyadı nedeniyle resmi kurumlarda problemler yaşadıklarını belirterek dava açtı, mahkeme anneyi haklı buldu.
Buca İlçesi'nde yaşayan bir şirkette yönetici asistanı olarak çalışan Esra Damar, 2017 yılında 14 ay evli kaldığı fabrika işçisi eşi F.I. ile 7. Aile Mahkemesi'nde açtığı davada boşandı. Mahkeme 6 yaşındaki çocukları Ensar Fırat Irmak'ın velayetini de anne Esra Damar'a verdi.
Esra Damar, birlikte yaşadığı oğlu Ensar Fırat Irmak'ın soyadlarının farklı olması nedeniyle resmi kurum ve kuruluşlarda çoğu zaman sorun yaşadıklarını ,belirtip kendi soyadı olan Damar'ın verilmesini ve Fırat adının da kaldırılması için avukatları Bahar Eylem İyidoğan Uluhan ve Gökhan Uluhan aracılığıyla baba F. I. ve Adliye Nüfus Temsilciliğine 19. Aile Mahkemesinde dava açtı.
Tanıkları dinleyip, talepleri değerlendiren 19. aile Mahkemesi Hakimi Jale Ceylan Işık, yargılama sonunda, tarafların 2017 yılında boşandıklarını, Ensar Fırat Irmak'ın velayetinin anneye verildiğini, davacı tarafın çocuğun soyadı ile velayet sahibi annenin soyadının farklı olmasının resmi kurum ve kuruluşlarda sorun yaşamalarına sebebiyet belirttiği, bu hususun tanık beyanları ile ispat ettiği, müşterek çocuğun velayet hakkı sahibi olan annenin soy ismini kullanmasının çocuğun psikolojisi ve resmi işlemlerde sağlayacağı kolaylık açısından çocuğun üstün yararına olduğu kanaatine varılmış davanın kabulüne ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur. Hakim Jale Ceylan Işık, yargılamanın bittiğini belirtip, Ensar Fırat Irmak'ın nüfus kayıtlarında 'Irmak ' olan soyadının' Damar' olarak değiştirilmesine, babasıyla aynı adı taşıyan Fırat'ın da kaldırılmasına karar verdi.
Esra Damar, avukatları Bahar ve Gökhan Uluhan aracılığıyla mahkemeye verdiği dilekçesinde, ''Müvekkilin hem sosyal hayatında hem de oğlu ve kendisiyle ilgili resmi işlemlerde oğluyla neden farklı soyadlarına sahip oldukları konusunda rahatsız edici sorularla karşılaşmaktadır. Müşterek çocuğunun ismini Ensar olarak bildiğini ve tüm çevresi tarafından da Ensar isminin kullanıldığını, babasının da adı olan Fırat ismini hiç kullanmamaktadır.
Müvekkilimiz çocuğunun tüm bakımlarını yapmakta ve tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. İkinci evliliğini yapan babası müşterek çocukları ile ilgilenmemektedir. Bu nedenle davanın kabulü ile nüfusta kayıtlı olan 2015 doğumlu Ensar Fırat'ın soyadının annesinin soyadı olan 'Damar' olarak değiştirilmesine karar verilmesini, çocuğun Fırat olan isminin babası ile aynı olması sebebiyle bu ismin nüfus kaydından silinmesine sadece Ensar isminin kullanılmasına karar verilmesini talep ediyoruz '' dedi.
Tanıkları dinleyip, talepleri değerlendiren 19. aile Mahkemesi Hakimi Jale Ceylan Işık, yargılama sonunda, tarafların 2017 yılında boşandıklarını, Ensar Fırat Irmak'ın velayetinin anneye verildiğini, davacı tarafın çocuğun soyadı ile velayet sahibi annenin soyadının farklı olmasının resmi kurum ve kuruluşlarda sorun yaşamalarına sebebiyet belirttiği, bu hususun tanık beyanları ile ispat ettiği, müşterek çocuğun velayet hakkı sahibi olan annenin soy ismini kullanmasının çocuğun psikolojisi ve resmi işlemlerde sağlayacağı kolaylık açısından çocuğun üstün yararına olduğu kanaatine varılmış davanın kabulüne ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
Hakim Jale Ceylan Işık, yargılamanın bittiğini belirtip, Ensar Fırat Irmak'ın nüfus kayıtlarında 'Irmak ' olan soyadının ' Damar' olarak değiştirilmesine, babasıyla aynı adı taşıyan Fırat'ın da kaldırılmasına karar verdi. Mahkemenin verdiği karar kesinleşti. Anne Esra Damar, mahkemenin verdiği kararın kendisini sevindirdiğini ve oğlunun soyadıyla ilgili bir sorun yaşamayacağını, soyadı davasında kendisine destek olan avukatlarına teşekkür ettiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.