Aralıklı oruç diyeti, düzenli uygulanmamalı

Aralıklı oruç diyeti, düzenli uygulanmamalı

Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, Aralıklı oruç diyetini her gün uygulamak sürdürülebilir olmayabilir. Haftada 2-3 gün bu diyetin uygulanması hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından oldukça faydalı” dedi.

Aralıklı oruç diyetinin, kalori kısıtlaması ve aralıklı açlığın insan sağlığı için oldukça yararlı bir beslenme yöntemi olduğunu ancak bu diyetin her gün uygulanmaması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, vücudun belirli bölgelerinde biriken yağın kaybedilmesini ve metabolizmayı çalıştırarak hızlı bir şekilde kilo verilmesine yardımcı olan aralıklı oruç diyetinin hem kilo kontrolü hem de bazı metabolik sorunlarla başa çıkabilmek açısından çok etkili olabildiğini söyledi. Özel, “Her gün bu şekilde beslenmek yerine genel olarak alınan kaloriyi azaltmak için hiç olmazsa haftada 2-3 kez aralıklı oruç diyeti uygulanabilir” dedi.

Açlık hücreleri harekete geçiriyor

Hücrelerin açlık dönemlerinde evrimsel olarak korunmuş olan savunma mekanizmalarını ortaya çıkardığını hatırlatan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Bu mekanizmalar glukoz regülasyonunu kontrol ediyor, inflamasyonu baskılıyor ve stres direncini artırıyor. Bu sayede, oksidatif ve metabolik strese karşı direnç yolakları ve hasarlı moleküllerin uzaklaştırılması ya da tamiri mekanizmaları aktifleştiriyor” diye konuştu.

52586.jpg

Bilimsel çalışmalar devam ediyor

Aralıklı beslenme ve aç kalmanın, yaşam süresini uzattığını gösteren çalışmaların da yapıldığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “İnsanların aralıklı beslenme konusunu uzun yıllar sürdürüp, sürdüremeyeceği ve eğer sürdürebilirlerse, bunun insan yaşamını uzatıp uzatmayacağı konusu henüz tam olarak bilinmiyor. Ek olarak klinik çalışmalar genellikle genç veya orta yaşlı hasta gruplarında yapıldığı için bu sonuçların tüm yaş gruplarına yönlendirilip yönlendirilemeyeceği de berrak değil. Aslında sorun günlük alınan toplam kaloride ve deyim yerindeyse abur cubur yenip yenmemesinde yatıyor” dedi.

Kadınlar 12-14 saat, erkekler 14-16 saat aralıklı oruç uygulayabilir

Seçilen aralığa göre kadınlarda 12-14 saat, erkeklerde 14-16 saatlik bir “oruç” sonrası alınan yüksek proteinli bir öğünün gün içerisinde glisemik kontrolü ve keton cisimlerinin yakılmasında çok etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Melih Özel, “Gün içerisinde alınan total kalori, günlük fiziksel aktivite, kalori harcama düzeyi ve diyetin içeriği de önemli. ‘Kahvaltı’ yerine günün ilk öğünü demek daha doğru olur” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.