Arkadaşlık hizmetleri giderek daha fazla görüntülü sohbet özelliği ekliyor

Arkadaşlık hizmetleri giderek daha fazla görüntülü sohbet özelliği ekliyor

Çevrimiçi arkadaşlık sektörü, Match.com'un piyasaya sürüldüğü 90'lı yıllarda hızla gelişmeye başladı.

Elbette o zamanlar özellikle işlevsel değildi. Ve Match'in kitlesi çok fazla değildi. Yine de, daha o zamanlar çevrimiçi arkadaşlığın bir gelecek olduğu anlaşılmıştı.

90'ların sonunda ve 2000'lerin başında, arkadaşlık hizmetlerindeki tüm iletişim esas olarak metin sohbetlerinde gerçekleştiriliyordu. O zamanlar bu mantıklı görünüyordu çünkü kablolu internetin hızı bile en yüksek değildi ve yüksek hızlı mobil ağlar söz konusu değildi. Ancak, zaman geçti ve kullanıcılar normal mesajlaşmaya alternatif olarak görüntülü iletişim olanaklarına giderek daha fazla dikkat etti.

GÖRÜNTÜLÜ SOHBETLER ARKADAŞLIK SEKTÖRÜNE NASIL YAVAŞ YAVAŞ NÜFUZ ETMEYE BAŞLADI?

Genel olarak, tarihteki ilk iki yönlü görüntülü iletişim oturumu neredeyse yüz yıl önce — 1930'da gerçekleştirildi. AT&T tarafından gerçekleştirilmişti. Tabii ki, o zamanlar görüntülü görüşmeler halka açık hale gelmedi çünkü teknoloji çok karmaşık ve pahalıydı. Ancak zaman geçti ve görüntülü iletişim sonunda fantastik bir şey gibi görünmeyi bıraktı. Daha sonra halka açık hale geldi.

GÖRÜNTÜLÜ İLETİŞİM İÇİN KLASİK HİZMETLER

2000'li yıllarda çevrimiçi görüntülü iletişim platformları popülerlik kazanmaya başladı. Özellikle arkadaşlığı değil daha ziyade arkadaşlar, akrabalar ve meslektaşlarla iletişim kurmayı amaçlıyorlardı. Bunlar aşağıdaki hizmetlerdir:

  • Skype — 2003 yılında piyasaya sürüldü

  • FaceTime — 2010 yılında piyasaya sürüldü

  • Zoom — 2013 yılında piyasaya sürüldü

  • Google Meet — 2017 yılında piyasaya sürüldü

İnternet teknolojileri geliştikçe bu görüntülü iletişim platformları giderek daha popüler hale geldi. Kullanıcılar görüntülü iletişim formatını sevdi çünkü bu format kullanışlı ve normal mesajlaşmaya kıyasla çok zaman kazandırıyor. Ve partnerle görsel temas tamamen yeni bir iletişim deneyimi yaşatıyor.

Ancak, Zoom veya Skype gibi siteler görüntülü iletişim kurmanın tek yolu değildi.

POPÜLER MESSENGERLAR

Başlangıçta anlık mesajlaşma programları pek işlevsel değildi. Tüm kullanıcılar, örneğin Facebook'ta sohbet edebiliyorlarsa, akıllı telefonlarında neden WhatsApp'a ihtiyaç duyduklarını genellikle anlamıyordu. Ancak, yavaş yavaş, anlık mesajlaşma programlarının işlevselliği hızla artmaya başladı ve kullanıcılara dosya paylaşımı, grup video görüşmeleri, sesli ve görüntülü mesajlar, grup sohbetleri ve çok daha fazla fırsat sağladı. Bugün, neredeyse her akıllı telefon sahibi en az 1-2 popüler mesajlaşma programı yüklemiştir. Bazen daha da fazla!

Görüntülü sohbet işlevine gelince, birçok mesajlaşma programı için uygulama süresi farklıdır:

  • Viber — 2014 yılında görüntülü aramaları tanıttı

  • Facebook Messenger — 2015 yılında görüntülü aramaları tanıttı

  • WhatsApp — 2016'da görüntülü aramaları tanıttı

  • Telegram — 2020'de görüntülü aramaları tanıttı

Bugün, görüntülü arama işlevi neredeyse tüm popüler anlık mesajlaşma programlarında mevcuttur. Bu bir norm haline geldi ve eğer bazı mesajlaşma programları hala görüntülü arama yapma özelliğine sahip değilse, zaten garip görünür.

Ancak burada önemli bir gerçeği göz önünde bulundurmaya değer: anlık mesajlaşma programları prensip olarak yeni tanıdıklar bulmak için uygun değildir. Bu, zaten tanıdığınız kişilerle iletişim kurmak için harika bir seçenektir ancak onların yardımıyla tanıdık çemberini genişletmek zordur. Bu tür görevler için uygun değillerdir. Bu nedenle, devam edelim!

ARKADAŞLIK SİTELERİ VE UYGULAMALARI

Yazımızın en başında da söylediğimiz gibi, ilk arkadaşlık sitesi Match.com 1995 yılında açıldı. Elbette o zamanlar video işlevi söz konusu değildi — İnternetin hızı, video aracılığıyla rahatça ve en azından tolere edilebilir bir video ve ses kalitesiyle iletişim kurmaya izin vermiyordu.

Bununla birlikte, internetin hızlı gelişimine rağmen arkadaşlık hizmetleri geliştiricileri görüntülü sohbet işlevini uygulamak için acele etmediler. Bu yavaşlığın nedenini söylemek zor çünkü kullanıcıların görüntülü iletişime olan ilgisi oldukça yüksekti ancak uzun yıllar boyunca arkadaşlık sitelerinden bu yönde ciddi bir hareket gelmedi.

Bu konudaki asıl dönüm noktası Covid-19 salgınının gezegeni kasıp kavurduğu 2019 yılıydı. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, daha önce olduğu gibi, sadece diğer insanları tanımak için değil hatta arkadaşlarıyla ve akrabalarıyla iletişim kurma fırsatı olmadan kelimenin tam anlamıyla dört duvar arasına kilitlendi.

İşte o anda birçok popüler arkadaşlık hizmetinin geliştiricileri, kullanıcılarının iletişim eksikliğinin bir şekilde giderilmesi gerektiğini fark etti. Ve mesajlaşmanın bu konuda pek yardımcı olmadığı düşünüldüğünde, uygulamalara acilen görüntülü sohbet eklenmesine karar verildi:

  • Tinder — 2020'de görüntülü sohbet eklendi

  • Badoo — 2020'de görüntülü sohbet eklendi

  • Bumble — 2019'da görüntülü sohbet eklendi

  • OkCupid — 2020'de görüntülü sohbet eklendi

  • Hinge — 2020'de görüntülü sohbet eklendi

Ve daha birçok arkadaşlık uygulaması, Covid-19 pandemisinin dünyanın çoğu ülkesinde zirvede olduğu 2020 yılında görüntülü sohbeti uygulamaya koydu. Karantina kısıtlamaları artık her yerde büyük ölçüde kaldırıldı ancak görüntülü sohbetler popüler olmaya devam ediyor.

Ancak, aniden 2019-2020'den önce görüntülü görüşmeler yoluyla yeni insanlarla tanışma fırsatı olmadığını düşündüyseniz, elbette durum böyle değil. Çünkü uzun zamandır alternatif bir görüntülü arkadaşlık formatı var — sohbet ruletleri.

RASTGELE GÖRÜNTÜLÜ SOHBETLER: OMEGLE ALTERNATİFLERİ

Klasik arkadaşlık hizmetlerinden biraz farklı olarak rastgele görüntülü sohbetler — rastgele kullanıcıları video aracılığıyla rastgele birbirine bağlayan siteler ve uygulamalardır. Bu tür ilk görüntülü sohbetlerden biri 2009 yılında başlatılan Omegle idi. Aynı yıl Chatroulette web sitesi de benzer bir işlevsellikle yayına başladı.

İnternet kullanıcıları, uzun süre bir profil doldurmak, bir hesabı doğrulamak vb. zorunda kalmadan video aracılığıyla tanışma ve iletişim kurma fırsatını beğendi. Genellikle görüntülü sohbetlerde günlük kullanıcı sayısı 2 milyon kişiyi aştı. Ve bu nedenle çok yakında Omegle'nin çok sayıda benzerinin ortaya çıkmaya başlaması şaşırtıcı değildir.

Bunlardan en ilginç olanları arasında aşağıdakileri sayabiliriz:

  • OmegleTV — çok daha geniş işlevselliğe sahip görüntülü sohbet: hatasız bir cinsiyet filtresi, yerleşik bir mesaj çevirmeni, yüksek kalite denetim.

  • OmeTV — cinsiyet ve coğrafi filtreli görüntülü sohbetin yanı sıra entegre bir mesaj çevirmeni. Ancak, cinsiyet filtresi OmegleTV'teki kadar doğru çalışmıyor.

  • JusTalk — Temel işlevlere ek olarak, birçok katılımcıyla grup sohbetinde sohbet etme olanağı sağlayan akıllı telefonlar için Omegle'ye alternatif.

  • Omega — cinsiyet filtreli ücretsiz metin ve görüntülü sohbet. Omega'daki işlevselliğin bir kısmı yalnızca para karşılığında kullanılabilir.

  • Camsurf — cinsiyet filtreli Omegle benzeri, ilgi alanlarına ve dile göre arama. Ücretli özellikler de mevcuttur: konum gizleme, doğrulama simgesi, tanıtım mesajı vb.

  • ChatRandom — birçok yönden Omegle'ye benzeyen ancak bazı ilginç özellikler sunan görüntülü sohbet. Örneğin, grup sohbetleri ve kızlarla ayrı bir sohbet vardır.

Rastgele görüntülü sohbet, arkadaş çevrenizi birçok kez genişletmek, ilginç insanlarla tanışmak ve iyi vakit geçirmek için gerçekten iyi bir fırsattır. Listelenen web sohbetlerine bir göz atın. Aralarında ilginç bir şeyler bulacağınızdan eminiz.

GÖRÜNTÜLÜ SOHBETLER DAHA POPÜLER HALE GELECEK

Sıradan mesajlaşmanın yakında sonsuza dek geçmişte kalacağını belirtmeyeceğiz. Bu böyle değildir çünkü partnerle yazışmanın ve ses veya video ile iletişim kurmamanın daha uygun olduğu birçok durum vardır. Bununla birlikte, çevrimiçi arkadaşlık alanında, görüntülü iletişim giderek ivme kazanıyor. Ve bu süreç geri döndürülemez gibi görünüyor.

Doğal olarak gelecekte yeni iletişim formatları, artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri, metaverseler ve benzerleri olacak. Belki de gelecekte görüntülü sohbetlerin yerini bile alabilecekler. Ancak bunun önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleşmesi pek olası değil. Bu nedenle, şu anda yeni tanıdıklar edinmek istiyorsanız öncelikle görüntülü sohbetlere bakın. Bu formattan keyif alacaksınız!

eliyle-kalp-yapan-kizlar-e1536092882491.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.