ASKON, Ekonomik Reform Paketini değerlendirdi
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü, Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, ‘’Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’’ kapsamında yaptığı açıklamaları değerlendirdi.
Türkiye’nin önünde 4,5 yıl gibi kesintisiz bir icraat dönemi olduğunu belirten ASKON İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü, bu dönemi avantajımıza çevirecek, iş dünyamıza yeni bir yol haritası gerekiyordu. Açıklanan yeni yapısal dönüşüm adımları sayesinde topyekûn kalkınma yolunda yeni bir rotanın belirlenmiş olduğunu söyledi.
Başkan Gücü konuya ilişkin şunları söyledi:
Türkiye olarak önümüzde 4,5 yıl gibi kesintisiz bir icraat dönemi var. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekmektedir. Bunun için de ülke ekonomimize yeni bir yol haritası ile birlikte yapısal dönüşümlere ilişkin adımlar atılması gerekiyordu. İş dünyası olarak makro ve mikro düzeyde detayların belli olduğu bir icraat dönemine adım atmak istiyoruz. Sürdürülebilir büyüme, artan istihdam, piyasalardaki fiyat ve finansal istikrara yönelik adımları gözlemlemek istiyoruz. Yeni vergi mimarisi, finans sektörünün öncelenmesi, finans mimarisi, finansal istikrara yönelik çözümler, hizmet, tasarım, eğitim, istihdam, yargı, tarım ve turizme ilişkin atılacak adımları çok önemsiyoruz. İthalatımızın yüzde 85’inden fazlası hammadde, yatırımlara, üretime yönelik. Üretim yapabilmemiz adeta ithalata yapmamıza bağlı. Bu noktada özellikle ithalata bağımlı olduğumuz sektörlere ayrı bir parantezle odaklanmamız gerekmektedir.
‘’Eğitim ve istihdamın aynı potaya alınması topyekun bir kalkınmanın işaretidir’’
Türkiye ekonomisi Dünya gelirinin yüzde 1,07’ine sahip olmakla birlikte, borçluluk bakımından da Dünya borcunun yüzde 04’üne sahiptir. Buradan bakıldığında gelir olarak iyi bir yerde, borçlanma olarak da kötü bir konumda olmadığımız görülmektedir. Hedefimiz Dünya gelirinin yüzde 1,5 sahip olabilmek, borçlanma oranımızı da mümkün olduğunca aşağılara çekmek olmaktır. Nicelik açısından değil nitelik açısından büyümemiz gerekmektedir. Bu bağlamda Hazine ve Maliye Bakanımızın açıklamış olduğu yeni adımları çok önemsiyoruz. Sürdürülebilir büyüme ve istihdamın öncelendiği, finans sektörü başlığı altında bankacılık, tasarruf ve sigorta, ihracat ve üretim odaklı kredi arzı, reel sektöre yönelik reformlar, yerlileşme, ihracat, yüksek katma değerli üretim finans sektörümüzü rahatlatacaktır. Tarımda milli birlik projesi ile birlikte sera a.ş, küçükbaş hayvancılık hamlesi, hal yasası ve gıda regülasyonu gıdanın tetiklediği yüksek enflasyona fren olacaktır. Gelir arttırıcı adım projeksiyonu, sıkı maliye politikası yeni ekonomi programında öncelediğimiz bütçe disiplininden taviz vermeyeceğimizin göstergesidir. Yeni vergi mimarisi, kayıt dışı ile mücadele, mükellef hakları verginin tabana yayılmasını ve istihdam oluşturulmasına yönelik yerinde ve çok olumlu adımlardır. Ekonomik refahın oluşması, sosyal tabana yaygınlaştırılması için adil yargı reformunun hayata geçirilecek olması, eğitim ve istihdamın aynı potaya alınması topyekun bir kalkınmanın da işaretidir.
‘’İhracatın tabana yayılacağı yeni bir yol bizi beklemektedir’’
Esnafımızdan, sanatkarımıza kadar ihracatın tabana yayılacağı yeni bir yol bizi beklemektedir. Türkiye’nin önünde 4,5 yıl gibi kesintisiz bir icraat dönemi var. Bu dönemi avantajımıza çevirecek, iş dünyamıza yeni bir yol haritası gerekiyordu. Açıklanan yeni yapısal dönüşüm adımları sayesinde topyekûn kalkınma yolunda yeni bir rota belirlenmiş oldu. Bu adımlar şüphesiz beraberinde yeni bir heyecan getirecek ve ekonomimiz açısından arzulanan girdiler sağlanmış olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.