Astım ve Metabolizma Arasındaki Bağlantıyı İspatladı
Türk hekimin Amerika'daki büyük başarısı.
Cleveland Kliniği araştırma ekibi, astımlı hastalarda, arjinaz adındaki bir enzimin hücresel metabolizmayı hızlandırdığını gözlemlediler. Bu buluş, astım ve obezite arasındaki biyolojik benzerliklere yeni bir ışık tutmakta ve potansiyel yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Cleveland Kliniği’nde göğüs hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı, aynı zamanda Lerner Araştırma Enstitüsünde Patobiyoloji Departmanı Başkanı olan; Dr. Serpil Erzurum liderliğindeki araştırma takımı, astımı olanlarda enerji üretimi sürecinin, normalden daha yüksek düzeyde gerçekleştiğini bulmuştur. Bu metabolik artış, arjinaz adındaki mitokondriyel bir enzimdeki değişimden kaynaklanmaktadır.
Araştırmacılar, astımın fare modeli kullanarak, arjinazın aktivasyonu ve mevcudiyetinin arttığını göstermişlerdir. Bu, hücrelerin, hücresel solunum sırasında daha fazla enerji üretmelerine izin vermektedir. İlginç bir şekilde, metabolizmadaki artışın akciğerlerdeki iltihaplanmayı bastırdığını bulmuşlardır. Böylece astımlı fare hastalığın daha ciddi safhalarına ulaşmamaktadır.
Dr.Serpil Erzurumlu şöyle açıkladı; "Sonuçlarımız güçlendirilmiş arjinaz metabolizmasının iltihaplanmayı etkisizleştirebileceğini ve muhtemelen, astımlı hastalara bir koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Bu durum ayrıca, hem astım hem de obezitenin temelinde yatanın biyoenerjik değişimler ve iltihaplanma olduğuna dair yığılan kanıtları da desteklemektedir." dedi
Astım ve obezite uzun zamandır birbirleri ile ilişkilendirilmektedirler fakat hastalıklar arasında kesin bir biyolojik bağlantı bugüne kadar keşfedilememiştir. Arjinaz artışının gerçek mekanizmalarının açıklığa kavuşturulması için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Yaklaşık 22 milyon Amerikalı astım hastasıdır. Astım, akciğerlerdeki hava yollarının iltihaplanmasıdır. Tüm Dünyada 330 milyon, Türkiye’de ise 4 milyondan fazla astım hastası olduğu tahmin edilmektedir. Hırıltıya, öksürüğe ve nefes darlığına sebep olur. Bazı durumlarda, ölüme bile sebebiyet verebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.