“Atatürk Döneminde Eğitim, Bilim ve Kültür Alanındaki Kazanımlar” konuşuldu
Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Atatürk ve Cumhuriyet Günleri” etkinlikleri kapsamında “Atatürk Döneminde Eğitim, Bilim ve Kültür Alanındaki Kazanımlar” isimli konferans düzenlendi.
Eğitim Fakültesi Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı Uşak Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadiye Tutsak verdi.
Eğitim konusunu Osmanlı Dönemi’nden başlayarak ele alan Prof. Dr. Tutsak, Milli Mücadele Dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında eğitimin bulunduğu noktaya değindi. Prof. Dr. Tutsak, “Osmanlı Devleti’nin çatısı altında temelde çok farklı jenerasyonların yetiştirilmek zorunda kalındığını görüyoruz. Osmanlı Devleti neden çöktü sorusunun cevabını burada bulabiliriz. Tek sebep değil ama en önemli sebeplerden biri eğitimde maalesef birlik ve bütünlüğünün sağlanamamış olmasıdır” dedi.
İstiklal Savaşı’ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimin, bilimin ve kültürün nasıl şekillendiğine değinen Prof. Dr. Tutsak, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel kuruluş felsefesi muasır medeniyet seviyesine yükselmektir. Atatürk’ün ilke ve inkılapları bizi bu seviyeye yükseltecek şeylerdir. Atatürk gençlikten de bunu beklemektedir. Bunun için eğitim, bilim, kültür son derecede kıymetlidir” diye söyledi.
Cumhuriyet kurulduktan sonra yaşanan en önemli gelişmelerden birinin Tevhid-i Tedrisat olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tutsak, “Bence Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli çatılarından birisidir. Ben Tevhid-i Tedrisat’ın delinmemesi gerektiğine inanıyorum. Delindiği zaman ülkede birlik ve beraberlikten söz etmek pek mümkün olmaz, ayrı zihniyetlerde öğrenciler yetişir. Mustafa Kemal Paşa bizim aklımızı, zekamızı sınırlandıracak oluşumlardan, duvarlardan bizi sıyırmıştır. Bu nedenle de biz eğitim neferleri olarak Atatürk’ün izinden gitmeliyiz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.