Atlantik'teki akıntılar kritik eşiğe yakın

Atlantik'teki akıntılar kritik eşiğe yakın

Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, Gulf Stream akıntısını da içeren Atlantik'teki akıntı sistemi, eriyen buzullardan tatlı su girişi sonucu çökme tehlikesiyle karşı karşıya.

Karmaşık iklim modellerini kullanan araştırmacılar, İskandinavya'daki nispeten ılıman iklime katkı yapan Gulf Stream'i de içeren bir sistemde Atlantik'te ısı ve tuzlu suyun nasıl hareket ettiğini incelediler.

Grönland ve Kuzey Kutbu'ndaki buzların erimesinden kaynaklanan tatlı su akışı, akıntıların gücünün azalmasına neden oluyor. Bilgisayar modellemelerinde araştırmacılar, gelişimin bir "kritik eşiğe", yani akıntı sisteminin tamamen çöktüğü bir kırılma noktasına kadar devam ettiğini gösteren "erken uyarı işaretleri" görüyorlar.

Araştırmanın Baş Yazarı, Utrecht Üniversitesi'nden René van Westen, "kırılma noktasının" Kuzey Avrupa için büyük sonuçlar doğurabileceğini söylüyor.

René van Westen, "Bazı değişiklikler hızlı ve çarpıcıdır. Örneğin İsveç'te sıcaklıkların bir yüzyıl içinde 20 dereceye kadar düştüğünü görüyoruz" dedi.

Modellemeye göre, İsveç'te ortalama sıcaklık on derece düşüyor. Buna ek olarak, İsveç'in batı kıyılarında deniz düzeyinin bir metreye kadar yükselmesi kaçınılmaz.

Çalışma çığır açıcı çünkü atmosferden, okyanustan ve karadan alınan verileri analiz ediyor. Araştırmacılar, öte yandan güney Atlantik'teki tuzluluğu da incelediler. René van Westen'e göre mevcut iklim modellerinin çoğu, "kırılma noktası" olaylarının riskini hafife alıyor.

Ancak çalışma kritik eşiğin ne zaman aşılabileceğine dair bir cevap veremiyor. Ancak modeller bunun muhtemelen yüz yıl içinde gerçekleşeceğini gösteriyor.

René van Westen, "Bu, Dünya'nın mevcut iklimini ciddi şekilde bozacak ve bundan uzak durmalıyız, çünkü etkisi yıkıcı olacak" dedi.

1400x1050kritik-atlas-okyanusu-akintisi-cokuse-dogru-yaklasiyor.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.