Bahar Aylarında Saman Alerjisine Dikkat!
Özel Gözde İzmir Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ebru Kaplan, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen “Mevsimsel Alerjik Rinit” hastalığının bahar mevsimiyle birlikte görülme sıklığının arttığını söyledi.
Saman nezlesinin Mart ve Haziran ayları arasında yoğun olarak görüldüğünü belirten Op. Dr. Kaplan, hastalığın göz - burun akıntısı, üstüste gelen hapşırıklar, boğazda yanma, kaşıntı veya yabancı cisim hissi gibi belirtiler gösterdiğini kaydetti.
Bitkilerin canlandığı bahar mevsiminde oluşan polenlerin, ev tozları ve akarların bu hastalığı tetiklediği bilgisini veren Op. Dr. Ebru Kaplan, “Hastalığın sebeplerinden biri de genetik kalıtımdır. Eğer bir kişinin ailesinde astım, alt ve üst solunum yolları rahatsızlığı varsa saman alerjisi görülme riski de artıyor. Eğer hem anne hem de babada saman alerjisi varsa, çocuklarında yüzde 50 oranında bu rahatsızlık görülebiliyor” diye konuştu.
Kaplan, saman alerjisinin günlük yaşamı olumsuz etkilediğini ve üstüste gelen hapşırıklar nedeniyle baş ağrısı, halsizlik ve konsantrasyon eksikliğine yol açtığını dile getirdi.
Kendilerine gelen hastalara önce hangi polene karşı duyarlı olduğunu anlamak için cilt testleri yapıldığını söyleyen Op. Dr. Ebru Kaplan, hastalara kortizonlu damla, antihistaminikli burun damlası, tablet ve aşı tedavisi de uyguladıklarını belirtti.
Bazı hastaların ev tozları nedeniyle yıl boyu bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunu vurgulayan Özel Gözde İzmir Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ebru Kaplan sözlerine şöyle devam etti; “Evde polen filtreli klima veya hava temizleme cihazı bulunmalı. Özellikle akarları temizleyen elektrikli süpürgeler tercih edilmeli. Sık sık çarşaf değiştirmek, çamaşırları yüksek sıcaklıkta yıkamalı, hatta kaynatmalı ve akar öldüren özel deterjanlar kullanılmalı. Sabahları polen yoğunluğu artış gösterdiği için öğlene kadar camlar açılmamalı. Sokaktan geldiğiniz kıyafetlerin yatak odası dışında değiştirilmesi ve duş alınması da dikkat edilmesi gereken diğer konular arasında”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.