Bahçeşehir Koleji'nden İzmir'e yapay zeka çıkarması

Bahçeşehir Koleji'nden İzmir'e yapay zeka çıkarması

Bahçeşehir Koleji, yapay zekanın eğitimdeki yerinin ve geleceğinin konuşulduğu seri konferansların ilkini İzmir’de gerçekleştirdi.

Günümüzün en önemli teknoloji adımlarından biri olan yapay zeka alanında önemli yatırımlar yapan Bahçeşehir Koleji, eğitim alanında da büyük yenilikler sunan yapay zekanın konuşulduğu seminerleri İstanbul dışındaki illere de taşıdı. Ankara, Antalya gibi büyükşehirlerde düzenlenmesi planlanan yapay zeka konferanslarının ilki “Eğitimde Yapay Zekanın ABC’si” başlığıyla İzmir’de gerçekleştirildi. Swissotel Büyük Efes İzmir’de düzenlenen konferansta Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, Bahçeşehir Genel Müdürü Özlem Dağ konuşma yaptı. Konuşmaların ardından, BK Mobil Genel Müdürü İsrafil Dilmeç ve Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, yapay zeka destekli eğitim asistanı BKAi hakkında bilgi verdi. BAU (Bahçeşehir Üniversitesi) Eğitim Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur “Yapay Zeka Çağında Veli Olmak” konulu sunum yaptı. Seminere, İzmir’deki kolej yöneticileri ve çok sayıda veli katıldı.

mim-2995.jpg

EĞİTİM DÜNYASINA İLHAM VERECEK YENİLİK

Seminerde konuşan İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, Bahçeşehir Koleji olarak eğitimin geleceğini şekillendiren adımlar atmayı görev bildiklerini belirterek, “Bugün burada sadece bir eğitim platformunun tanıtımını yapmıyoruz; aynı zamanda geleceğin eğitim anlayışını inşa ediyoruz. Bahçeşehir Koleji olarak, sadece bugünün değil, yarının da eğitimini şekillendiren bir vizyonla hareket ediyoruz. Bu nedenle, BKAi tüm eğitim dünyasına ilham verecek bir yenilik olarak tasarlandı. Bu platformun sadece Bahçeşehir için değil tüm ülkemiz için çığır açacağını temenni ediyorum” diyerek, BKAi’nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

huseyin-yucel.jpg

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİMDE EN BÜYÜK YARDIMCI YAPAY ZEKA OLACAK

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, konuşmasında, kurum olarak kişiselleştirilmiş eğitime uzun zamandır önem verdiklerini dile getirdi. Her öğrencinin farklı öğrenme özellikleri olduğunu belirten Dağ, yapay zeka ile birlikte kişiselleştirilmiş eğitimin daha yaygın olarak gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söyledi. Uzun zamandır öğrencilerin öğrenme hızı ve biçimine uygun olarak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Dağ, 2017 yılında oluşturulan dijital eğitim programı MetodBox ile “Kişiselleştirilmiş Eğitim Modeli” uygulamasında önemli bir adım attıklarını, BKAi asistanla bu sürecin taçlandırıldığını ifade etti. Yapay zeka destekli eğitim asistanı özelliği bulunan platformun öğretmenler için büyük yardımcı olduğunu söyleyen Dağ, “Öğretmenlerimize her zaman ihtiyacımız olacak. ‘Yapay zeka öğretmenlerin yerini alacak’ sözleri çok gerçekçi değil. Ancak gelecekte öğretmenlik yapmak isteyen herkesin yapay zeka kullanımını bilmesi gerekecektir” dedi.

mim-2791.jpg

MESLEKLERİN YÜZDE 70’İ ORTADAN KALKACAK

Özlem Dağ, Dünya Ekonomik Forumu raporunda yer alan 2030 yılında mesleklerin durumu hakkında bir araştırmaya dikkat çekerek, 2030 gibi yakın bir gelecekte bugün var olan mesleklerin yüzde 70’inin ortadan kalkacağını, yüzde 20’sinin küçüleceğini, yüzde 10’unun ise büyüyerek gelişeceğini belirtti. Gelişen sektörlerde sağlık ve eğitim olduğunu ifade eden Dağ, sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık ve eğitim var ama nasıl var? Günümüzün teknolojileri ihtiyaçlarıyla kendisini dönüştürebildiği, değişebildiği, ayak uydurduğu ve liderlik ettiği sürece var. Bahçeşehir Koleji velileri, öğretmenleri çok iyi bilir. Biz 21’inci yüzyıl becerilerini eğitim öğretim stratejimizin temeline koyuyoruz. Teknoloji okuryazarı olan algoritmik, eleştirel düşünebilen ama bunlarla birlikte iyi vatandaşlık bilincine sahip, empati kurabilen; iş bölümüne, etiğe, ahlaka yerel ve evrensel değerlere sahip bireyler yetiştirebilmek bu işin özünü oluşturuyor.”

ozlem-dag2.jpg

DİJİTAL ASİSTAN

Açılış konuşmaların ardından Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, “Eğitimde Paradigmalar Değişiyor” başlıklı sunum yaptı. Dr. Özge Aslan yaptığı sunumda, Bahçeşehir Koleji uzmanlarınca geliştirilen BKAi platformunun, yapay zeka destekli bir eğitim sistemi olduğunu belirterek sisteme entegre edilen dijital asistana vurgu yaptı. BKAi asistanının, öğrencilerin yapamadıkları konuları anlatabildiğini ve çözemedikleri soruları çözdüğün belirten Aslan, bu sürecin Bahçeşehir Koleji eğitim uzmanları tarafından hazırlandığını ifade etti.

CEVABI ÖĞRENCİYE BULDURUYOR

Dr. Aslan, öğrencilerin Bahçeşehir Koleji uzmanlarınca hazırlanan binlerce eğitim materyali ve soruya ulaşmasını sağlayan sistemin ‘öğretici’ bir yöntemle çalıştığını belirtti. Dijital eğitim asistanının, soruların cevaplarını doğrudan vermediğini belirten Aslan, sistemin çalışma sürecini şöyle anlattı:

“Sistem her öğrencinin, çalıştığı konulardaki seviyesini belirliyor. Bu seviyeye göre sorular hazırlıyor. Bu soruların cevabını doğrudan vermiyor. Asistan soruyu aşamalar halinde öğrenciye çözdürüyor. Her aşamada sorular sorarak cevabı öğrencinin bulması sağlanıyor. Öğrenci yanında öğretmeni varmış gibi bu süreci ilerletiyor. Bu yöntemle öğrencinin kendi bilgilerinin farkında olması ve çözüm yeteneğini geliştirmesi sağlanıyor.”

ozge-aslan.jpg

YURT DIŞI EĞİTİM VE MESLEK REHBERİ

BKAi’nin öğrenciye katkısının sadece derslerle sınırlı olmadığını anlatan Aslan, uygulamanın, rehberlik ve meslek seçiminde de katkı sunduğunu ifade etti. Sistemin öğrencilerin yurt dışı eğitim hedeflerine ulaşmalarında da kritik rol oynadığını söyledi. Öğrencilerin bilgi ve yeteneklerine göre kabul görebilecekleri ülkemizdeki ve yurt dışındaki okullarıda belirleyen sistemin, karakter ve meslek analizleri de yaptığını belirtti.

GÜVENLİ BİLGİ

BK Mobil Genel Müdürü İsrafil Dilmeç ise BKAi platformunun hayata geçirilme sürecinin Ankara Teknopark’taki uzmanlar tarafından gerçekleştirildiğini ve uzun süreli bir çalışmadan ürünü olduğunu belirtti. Dilmeç, platformun alt birimlerini de anlatırken, bilgi güvenliği üzerinde durdu. Sistemdeki bilginin Bahçeşehir Koleji uzmanları tarafından hazırlanan kaynaklardan elde edildiğini söyleyen Dilmeç, BKAi asistanı benzeri bir uygulamanın öğretmenler için de hazırlandığını ifade ederken veliler için de bir asistan tasarladıklarını belirtti.

israfil-dilmec.jpg

“ÖĞRENMEK İSTEYEN HER ÖĞRENCİNİN LALASI VAR”

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur, “Yapay Zeka Çağında Veli Olmak” başlıklı sunumunu yaparak, yapay zekanın verileri nasıl elde ettiğini anlattı. Öğrencilerin yapay zekaya ödev yaptırmasının geçmişte İtalya ve bazı ülkelerde bu sistemlerin kapanmasına sebep olduğunu belirten Samur, teknolojinin önünde durulamayacağını ifade ederek, geçmişte hesap makinesinin icadı sırasında matematik öğretmenleri grev yaptığını. Osmanlı döneminde matbaaya karşı çıkıldığını ama teknolojinin önünde durulamayacağını ifade etti. Samur, yapay zekanın eğitimdeki yerini değerlendirirken, “Yapay zeka, öğrenmek isteyen öğrenci için Osmanlı şehzadelerinin lala sistemine benziyor. Bilgiyi isteyen her öğrencinin artık bir lalası var diyebiliriz” dedi.

yavuz-samur.jpg

500 MİLYON YENİ İŞ ORTAYA ÇIKACAK

Gelecekte çok sayıda mesleğin ortadan kalkacağını söyleyen Prof. Dr. Yavuz Samur, “Bize raporlar diyor ki 2033 yılına kadar 300 milyon iş ortadan kalkacak, 500 milyon yeni iş ortaya çıkacak. Yapay zekayı kullanabilenler bir adım ileriye çıkacak. O zaman benim çocuğumun bu yapay zekayı kullanarak geleceğe hazırlanması gerekiyor” dedi.

Etiketler :