Bahçeşehirli genç mucitlere TUBİTAK'tan ödül

Bahçeşehirli genç mucitlere TUBİTAK'tan ödül

Bahçeşehirli genç mucitlerden kalp masajında büyük yenilik

Bahçeşehir Koleji Bornova Kampüsü, TÜBİTAK 11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda, “CPR Kompresyon Aleti” projesiyle fizik dalında birincilik ödülünün sahibi oldu. Geliştirdikleri cihazla kalp masajı yaparken doğru kuvvetin uygulanıp hastanın yaşama tutunmasını sağlayan Bahçeşehirli öğrenciler Ege Efe Çelik ve Kerem Balkır, Eskişehir’de düzenlenecek Türkiye Final Sergisi’ne katılma hakkı elde etti.

unnamed-(1)-134.jpg

TÜBİTAK 11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması (Bu Benim Eserim) İzmir Bölge Sergisi ,17-19 Nisan 2017 tarihlerinde Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Türkiye genelinde 7 bin 905, İzmir Bölgesi’nde ise 50 projenin yarıştığı sergide, Bahçeşehir Koleji Bornova Kampüsü 7. sınıfta eğitim gören Ege Efe Çelik ile Kerem Balkır tarafından hazırlanan, danışmanlığını Fen Bilgisi öğretmeni Serkan Aslan’ın yaptığı  “CPR Kompresyon Aleti”, fizik dalında birincilik ödülünün sahibi oldu. Dereceye giren iki öğrenci, 24-26 Mayıs 2017 tarihlerinde Eskişehir’de düzenlenecek Final Sergisi’ne katılmaya da hak kazandı.

“Cihazımız hayat kurtarıyor”

Fen Bilgisi Öğretmeni Serkan Aslan, “İnsanların kalp masaj tekniğini uygularken doğru bası kuvveti uygulamalarını sağlayarak hastayı yaşama döndürecek bir araç tasarlamak projemizin amacıydı. Kalp masajı yapılması gereken müdahalelerde insanlar ya yapmayı bilmiyor ya da yanlış uygulamalar sonucu ölüm sayıları artıyor. Bizde bu amaçla insanların kalp masaj tekniğini uygularken doğru kuvveti uygulamalarını sağlayarak hastanın yaşama tutunmasını sağlayacak bir araç tasarlamaya karar verdik. Yetişkinlerde kalp masajının doğru bir şekilde uygulanabilmesi için göğüs kafesinin 3 – 5 cm çökmesi gerektiğini bununda ortalama 40 kilogramlık, çocuklarda 25 kg ve bebeklerde 15 kg’lık bir bası uygulanması ile mümkün olacağını öğrendik. Bu konuda birçok araştırma yaptık ve kalp masajı bası kuvvetini gösteren bir alet yapma fikri böylece ortaya çıktı. Projemizi, okulumuzdaki 3D printerden oluşturduğumuz kalıp ile oluşturduk. Hazırladığımız model ile kalp masajı yaparken uygulanan bası değeri ekranda rahatlıkla okunabilmekte ve doğru bası değeri sağlanarak kişinin hayata dönme şansı artmaktadır” dedi.

“Gurur yaşıyoruz”

Bahçeşehir Koleji Bornova Kampüsü Müdürü, Ege Bölge Koordinatörü Zeynep Hülagü, öğrencilerini kutlayarak, “Öğrencilerimizin elde ettikleri başarı, hepimizi onurlandırdı. İnsan sağlığında önemli ve faydalı bir yer tutacak cihazımızın, sağlık alanında kullanılacağını umuyoruz. Bu anlamda bir ilki başarmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.