Bakan Özlü, “İzmir’i teknoloji üssü yapmak istiyoruz”
İzmir’de bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, programının ikinci gününün büyük bölümünü Ege Üniversitesi’nde geçirdi.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret eden Bakan Özlü, daha sonra Egeli bilim insanlarıyla bir araya geldi. Bakan Özlü, “İzmir’i Türkiye’nin teknoloji üssü yapmak istiyoruz” dedi. Rektör Prof. Dr. Budak ise yerli ve milli teknolojinin üretilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bunun için kendimize güveniyoruz ve donanımlı bilim insanlarına sahibiz” diye konuştu.
Ziyarette, Bakan Özlü’ye, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Ak Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve Bakanlık bürokratları eşlik etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ege Üniversitesi’ndeki programına Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret ederek başladı. Rektör Prof. Dr. Budak ile üniversitenin üst yönetimi karşıladı. Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi hakkında bilgiler verdiği Bakan Özlü’ye hayata geçirilmek istenen projeleri anlattı. Ardından Bakan Özlü, EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kampüs Kültür Merkezi’nde Egeli bilim insanlarıyla bir araya geldi.
Ege Üniversitesi Fen ve Mühendislik fakültelerinden akademisyenleri “Türkiye’de ve Ege Üniversitesi’nde Temel Bilimlerin Mevcut Durumu ile Akıllı Kompozit Malzemeler, Elektrikli Araçlar, Biyolojik Süreçler” konulu sunum yaptı. Burada konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin tarihi bir gün yaşadığına dikkat çekti. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve öğrencilerimizden oluşan 85 bin kişilik Ege Üniversitesi ailesi olarak, büyük bir heyecan ve coşku içeresindeyiz. Böyle bir günü yaşamamıza vesile olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü’ye teşekkür ediyorum. Ege Bölgesi’nin incisi güzel İzmir’imize ve bölgenin en köklü üniversitesi olan Ege Üniversitemize hoş geldiniz. Ege Üniversitesi, bölgemizin; sanayi, ticaret, sağlık, sosyal ve kültürel anlamda gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra 62 yıllık köklü tarihiyle kendi içinden başka üniversitelerin de doğmasına vesile olmuştur. Ege Üniversitesi bölgeye; eğitim-öğretim, bilimsel çalışmalar ve araştırmalar konusunda ciddi hizmetler vermektedir” dedi.
“HEDEFİMİZ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK”
Bilim, sanayi ve teknoloji üretme konusunda güçlü yönlere sahip bir üniversite olarak, 2019 yılındaki hedeflerinin, araştırma üniversiteleri arasında yer almak olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin TÜBİTAK’a en fazla proje teklif etmede ilk, en fazla proje almada ikinci üniversite olduğunu söyledi. Yüzde 98 doluluk oranına sahip 2,5 yıllık Teknopark’ın genişletilmesi gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizin ilk fakültelerinden biri olan Fen Fakültemizi ziyaret eden ilk bakanımız, bizim açımızdan bugün bir tarihe imza atmaktadır. Ülkemizin uluslararası yarışta ayakta kalabilmesini sağlayacak ve katma değerli ürün üretmeyi sağlayacak temel bilimlere önem vererek, fakültemizde incelemelerde bulunduğunuz için bir öğretim üyesi olarak size teşekkür ediyorum. Sizlerden aldığımız bu motivasyonla Ege Üniversitesi olarak Bakanlığımızla iş birliği içerisinde ülkemize ve bölgemize hizmet etmeye gönüllüyüz” diye konuştu.
‘’ZEYTİN DALI OPERASYONUNA İLK DESTEK VEREN ÜNİVERSİTE’’
Ege Üniversitesi’nin Afrin Zeytin Dalı Operasyonuna destek veren ilk üniversite olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Senatomuzun kararı ile operasyona ilk destek veren üniversiteyiz. Sadece sözde destek değil bilimsel olarak da Mehmetciğimizin kullandığı giyeceklerin ve teçhizatın yerli ve milli olarak sağlık ve güvenlik anlamında testlerini üniversitemizin akredite laboratuvarlarında yapmaktayız. Türk bilim adamları olarak öz güvenimiz tam ve dışarıya döviz ödemek zorunda kalmıyoruz. Bu anlamda dışarıya muhtaç da değiliz. Ülke olarak üniversitemizle, iş dünyasıyla, devletimizle tek yumruk olmak bizi ayrıca motive etmektedir. Son 3 ay içerisinde Ege Üniversitesi olarak multidisipliner çalışmalara önem verdik. Üniversitemizden yerli otomobil, yerli ve milli aşı ve biomedikal anlamda büyük projelerin ilgili birimlere destek almak için hazırlığını yaptık. Ülkemizin orta gelir tuzağından çıkışı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bilimle olacaktır. Bu heyecanla Allah’ın izniyle ülkemiz ve milletimizin refahı daha da yükselecektir” diye konuştu.
“TÜRKİYE’Yİ BİLİM MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Temel bilimler konusunda neler yapılabileceğini görüşmek ve Türkiye’yi bilim merkezi haline getirmek istediklerini söyleyen Bakan Özlü, “Değerli Rektörümüz Ankara’ya geldiğinde temel bilimler konusunda Türkiye’nin eksiklikleri olduğunu özellikle temel bilimleri öğrencilerin neden seçmesi gerektiğini ve sonrasında nerede istihdam etmemiz gerektiğiyle ilgili sıkıntılar olduğunu söylemiştim. Değerli Rektörümüz de bu konuyla ilgili bir çalışma yapacağını söyledi ve kısa zamanda bu çalışmayı bitirdi. Biz Türkiye’nin bir bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi olmasını arzu ediyoruz. Bütün politikalarımızı da bu yönde modelledik. Hedeflerimizin tamamı aslında temelde üniversitelerimize dayanıyor” dedi.
“BİLGİ ÜRETMELİYİZ”
Bilginin üretilmediği yerde teknolojinin de üretilemeyeceğine dikkat çeken Bakan Özlü, “Teknoloji transferi bir noktaya kadar mümkündür. Bir noktadan sonra teknoloji üretilir. Bunun için ancak bilgi üreten üniversitelerle ulaşabiliriz. Dolayısıyla üniversitelerle birlikte çalışmayı çok önemsiyoruz. Bütün faaliyetlerimizi üniversitelerimizle birlikte yürütmeye gayret gösteriyoruz. Ege Üniversitesi 1955 yılında kuruldu, belki o yıllarda Türkiye’deki üniversite sayısı 4’ü 5’i geçmezdi. Köklü bir üniversite olan Ege Üniversitesi’nden doğan üniversitelerimiz var. Balıkesir’den Manisa’ya kadar birçok üniversite Ege Üniversitesi’nde doğdu. Üniversitelerimizle temel bilimlerden başlayarak teknoloji üreten bir Türkiye olma hedefine kilitlendik ve bu hedefe sizlerle ilerleyeceğiz. Fen fakültesinde temel bilimler konusunda öğretim üyelerimizin görüşlerini alıp onları dinlemek, Türkiye’nin iyi matematik, fizik ve kimyacıları olması yönünde devletin neler yapabileceğini istişare etmek istiyoruz. Böyle bir toplulukla istişare etmek ve bu çerçevede kendi fikirlerimizi revize ederek çalışmak bizim ana prensiplerimizdendir” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ İZMİR OLSUN İSTİYORUZ”
İzmir’in, Türkiye’nin teknoloji üssü olmasını istediklerini ve bunun için de önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bakan Özlü, “Teknoloji üssü İzmir adıyla bir proje yürütüyoruz. Bu projeye değerli öğretim üyelerimizden katkı bekliyoruz. Bilimsel kapasitemizin arttırılmasını, üretilen bilginin teknolojiye dönüşmesini, teknolojinin sanayimize katkı sağlamasını bilim, teknoloji ve sanayi arasında kuvvetli bir bağ kurulmasını temel prensip olarak benimsiyoruz. Bir ağaç gibi düşünün kökü toprakta, gövdesi toprak üstünde ve meyvesi var. Biz toprağı bilime benzetiyoruz. Çok geniş bir alandan bahsediyoruz. Bu topraktan beslenen teknoloji ağaç, meyvesi de sanayidir. Sanayisi olmayan bilim ve teknoloji faaliyetlerini doğru bulmuyoruz. Toplumun ekonomik kalkınmasına sosyal kalkınmasına fayda sağlamayan hiçbir çalışmanın bizim için kıymeti yoktur. Sosyal bilimler için de aynı şey geçerli. Bizim amacımız insana topluma fayda sağlayan bilimsel ve teknolojik çalışmalardır. Ben bugün köklü bir üniversitede olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Sizlerden alacağımız fikirlerle düşüncelerimizi daha da olgunlaştıracağız” dedi.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Dekanlarının yaptıkları sunumun ardından Bakan Özlü ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Egeli akademisyenlerin sorularını cevapladı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi 2’inci Teknoparkının yapılması için Bakan Özlü’den destek sözü aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.