Bakırçay projeleri 'dolu dizgin'
Sulama sezonuna başlamasına sayılı günler kala Bakırçay havzasındaki projeleri inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, üreticiye müjdeli haberi verdi. Bölümçam Barajı’na da yakında kazma vurulacağını açıkladı.
Son 22 yılda Bakırçay Havzası’nda 6 Baraj 2 gölet inşa ederek, (Çaltıkoru, Yortanlı, Çamavlu Çamtepe, Karalar, Musacalı Barajları ile Yukarı Kırıklar ve Bayramcılar Göletleri) Kınık sağ ve sol sahil sulamaları ile 183 bin 40 dekar araziyi modern sulamaya açan DSİ Genel Müdürlüğü, bölgedeki projelerine aralıksız devam ediyor.
“MUSACALI’DAN BU YAZ 3000 DEKAR ARAZİYİ SULAYACAĞIZ”
Bakırçay Havzası’nda devam eden çalışmaların son durumunu yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, Musacalı Barajı’ndan bu yaz 3 bin dekar araziye can suyu verebilmek için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
Bergama Musacalı Barajı Sulaması 1. Kısım Projesi’nin toplam 6 bin 100 dekar araziyi kapsadığını belirten Hüseyin Koray Bilgi, “ Musacalı Barajı sulama sahasında ilk aşamada 6100 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistemle tanıştıracağız. Hedefimiz 3000 dekarlık alana barajdan bu yaz su verebilmek. 7,4 km çelik ve 16 km HDPE boruyu sahaya getirdik ve çalışmalara başladık. Tüm imalatlarımız tamamlandığında Musacalı Barajı’ndan toplam 22 bin 950 dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacağız” dedi.
Bakırçay havzasının iklimi ve özel toprak yapısı ile Türk tarımı için çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, bölgenin sektörde hak ettiği yere gelebilmesi için DSİ olarak yatırımlara devam ettiklerini belirtti.
KAPIKAYA BARAJI 32 BİN 530 DEKAR ARAZİYİ SULAYACAK
Daha sonra tamamlandığında 42,3 milyon m³ depolama hacmiyle bölgenin en büyük barajlarından biri olacak olan Kınık Kapıkaya Barajı’na geçen DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi,” Kret ulaşım yolu ve vana odası ulaşım yolunu tamamladık. Gövde sıyırma ve rölakasyon yolu kazıları devam ediyor. Kaya ocağı ve şantiye yeri izinleri tamamlanır tamamlanmaz çalışmalarımıza hız vereceğiz. Hedefimiz bir an evvel gövde dolgusuna başlamak” diye konuştu.
Kapıkaya Barajı’nın gövdesinin kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden yüksekliği 84.5 metre olarak projelendirildiğini belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, barajdan 32 bin 530 dekar arazinin borulu basınçlı sistemle sulanacağını belirtti.
BÖLÜMÇAM BARAJI’NA KAZMA VURULUYOR
Bölümçam Barajı’nın inşa edileceği araziyi de inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü, ihale süreci tamamlanan baraja en kısa sürede kazma vurulacağını açıkladı. Yüklenici firmaya Mart 15 de yer tesliminin yapıldığını ifade eden Hüseyin Koray Bilgi, projenin barajı 2026 yılında bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Temelden yüksekliği 37 metre olarak projelendirilen Bergama Bölümçam Barajı 2,31 milyon m3 su tutma kapasitesine sahip olacak 3 bin 350 dekar araziye can suyu verecek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.