Balbay: "Medyanın gücü yok; gücün medyası var"
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, mezun olduğu Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğrencilerle buluştu.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yeni eğitim-öğretim yılının “Gazetecilik” açılış dersi Mustafa Ali Balbay tarafından verildi.
Konferansa, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gaye Erel, İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Başkanı Huriye Sertel, Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Gazeteci Sadık Uçar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’nu birincilik ile bitiren Balbay “Ufuk Turu” adını verdiği açılış dersinde, gazetecilikten, medyanın gücünden, geleneksel ve dijital medyadan bahsetti.
Gazetecilikte hızın önemini “Yeryüzündeki hiçbir şey bir gün önceki haber kadar bayat değildir” diyerek vurgulayan Balbay, günümüzde dijital medyanın etkisiyle bu sürenin bir saate kadar indiğini söyledi.
“ANADOLU’DAKİ İLK GAZETECİLER OZANLARDIR”
Anadolu’daki ilk gazetecilerin ozanlar olduğunu söyleyen Balbay, “ Pir Sultan Abdal, Seyrani, Dadaloğlu, Karacaoğlan’ın bulunduğu çağın sorunlarını anlatışını şöyle bir düşünün, en iyi yorumcular bile onlar kadar güzel anlatamazdı. Sonraki gazeteci ve yazarların pek çoğu onlardan esinlenmiştir. Bedri Rahmi Eyüboğlu diyor ya ‘Ne zaman bir köy türküsü duysam, şairliğimden utanırım’ gerçekten Anadolu insanı her dönemde derdini bir şekilde anlatabilmiştir” dedi.
“MEDYANIN GÜCÜ YOK GÜÇLERİN MEDYASI VAR”
Medyayı ekmeğe benzeten Balbay “Yenileri, çeşitleri ne kadar çoğalırsa çoğalsın klasik ekmek nasıl hala mevcutsa yazılı medya da aynı şekilde devam edecektir. Ben buna inanıyorum” dedi. Sonrasında medyayı elinde bulundurmanın gücünü vurgulayarak, “Medyanın gücü yok, güçlerin medyası var. Medya güçlendikçe amaç olmaktan çıkıp araç olmaya başladı” diye konuştu. Bize bazı haberlerin ulaşması için medyanın önce o haberi sorun haline getirmesi gerektiğini söyleyen Balbay, Ruanda Katliamından örnek verdi. Balbay, “İç savaşta 800 bin kişi ölmüştü ve ölü sayısı 300 bin iken Amerika Devlet Başkanı’na Ruanda’daki iç savaşla ilgili ne düşündüğünü sordular. Başkan bir süre durdu. Bir gazeteci tamamladı soruyu ‘300 bin kişi öldü bugüne kadar?’ dedi. Başkanın verdiği yanıt şu oldu ‘olabilir ama CNN henüz haberleştirmedi’ bu yanıyla Dünya üzerinde tamamen bağımsız bir medya gücünün oluşturulması çok zor” dedi.
“HİÇ KİN TUTMADIM”
Hayatınızın bir dönemi Silivri’de geçti. O dönem sizin için ne ifade ediyor? sorusu üzerine Balbay, “Ülkenin yakın tarihinde her kuşak, ülkenin sorun ve dalgalanmalarından payını aldı. Ben de o payı alanlardanım. 2007’de ödül aldığım haberler, 2009’da iddianamede suç unsuru olarak karşıma çıktı. Ben en kötü günlerde bile hiç karamsar olmadım, hiç kin tutmadım. Çıkınca bu tür durumların olmaması için mücadele etmeye karar verdim. Aleyhime yazmış insanlar da var içeride ama dediğim gibi; herkesin şiddet, nefret ve terör unsuru içermediği sürece düşüncelerini yazabilmelerinden yanayım” dedi. Ardından gazetecilik bölümü öğrencilerine “İleride sizlerle kalem kaleme karşılaşmayı diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Ardından Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun tarafından Balbay’a açılış dersi armağanı olarak “Balbay’ın gazetecilikte 35 yılı anısına onunla ilgili belgeler” ve “Teşekkür Belgesi” verildi.
Daha sonra Balbay ve diğer davetliler Rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun’la birlikte öğle yemeğinde üniversite ile ilgili sohbet etti.
Haber: Berfin Kaymak-Özlem Ateş (Ege Ajans)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.