BALBAY ÖĞRENCİ YURTLARI YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİĞİ SORDU
“YENİ ALADAĞLAR MI YARATACAKSINIZ”
CHP İzmir milletvekili ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay, Ortaöğretim ve Yükseköğretim düzeyindeki Öğrenci Yurdu açma, işletme usul ve esasları “ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARI YÖNETMELİĞİNDE” yapılan değişikliği Meclis gündemine taşıdı. Balbay, “ Yeni Aladağlar mı yaratacaksınız? Karaman, Aladağ ve İzmir’de yaşanan ve tüm kamuoyunun vicdanını sızlatan olayların daha çok yaşanmasına olası ihtimal verecek olan bu yönetmeliği kim neden değiştiriyor? Bu yurtların denetimi iktidarın atadığı bürokratlara neden veriliyor? Neden Maarif Müfettişlerinin denetim hakkı saklı tutuluyor? Bakanlık yurtların ” diye sordu.
Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:
“6 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği ile yeni bir düzenleme yapılmıştır. Yayımlanan bu yönetmelikle 2004 tarihli Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Yayımlanan ÖZEL ÖĞRENCİ BARINMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNE göre, gerçek ve tüzel kişilere ortaokul düzeyinde yurt açma izni verilmiştir. Bu değişiklik çok daha fazla istismar, acı ve can kaybı yaşatacaktır. Bakanlığın derhal bu değişikliği geri çekmesini bekliyoruz. 10 öğrenci ile bir apartman dairesinde dahi yurt açma hakkı mı olur? Bu seviyede ve bu şartlarda yurt işletilmesine kapı aralanması kime hizmettir, bakanın kamuoyuna açıklamasını istiyoruz. Ayrıca koskoca Milli Eğitim Bakanlığı yurt işletmekten aciz mi?”
Balbay Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:
Gerçek ve tüzel kişilere ortaokul düzeyinde yurt, pansiyon, apart ve stüdyo daire açma izni verilmesinin sebebi nedir? Bu ihtiyacın hasıl olmasındaki temel gerçekler nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı ortaokul düzeyinde açılacak yurtların işletmesini yürütecek kadro ve yeteneğe sahip değil mi? Neden bu yurtların işletmesini yüklenmemektedir?
Gerçek ve tüzel kişilere ortaokul düzeyinde yurt açma hakkı tanınırken, bu yurtların denetlenmesinde Maarif Müfettişlerinin denetim hakkı neden saklı tutulmaktadır?
Bu kurumların denetiminin il, şube ya da ortaöğretim kurum müdürü tarafından yapılması siyasi iradenin baskısını ortaya koymayacak mı?
En az 10 öğrenci ile bir apartman dairesinin dahi yurt statüsünde gerçek ya da tüzel kişilerce açılacak olması buralarda yaşanacak muhtemel istismar vakalarının artmasına neden olmayacak mı? Bakanlık tüm bu ihtimalleri nasıl ve hangi çalışma ile önleyecek?
Karaman, Aladağ ve İzmir’de yaşanan ve tüm kamuoyunun vicdanını sızlatan olayların daha çok yaşanmasına olası ihtimal verecek olan bu yönetmeliği kim hangi amaçla değiştiriyor? Yönetmelik değişikliği için görüş alınan sendika, akademik oda veya üniversiteler var mı? Kimler hangi görüşü vermiştir?
Daha büyük istismar, acı ve can kaybına neden olacak bu yönetmeliği geri çekecek misiniz?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.