BALIK ÇİFTLİKLERİNE AVRUPA DESTEĞİ
Dokuz Eylül Üniversitesi ile İspanya, İtalya ve Hırvatistan’dan ilgili kurumların yer aldığı ve balık çiftliklerinde çalışan personelinin eğitimi amacıyla hazırlanan ve Avrupa Birliği ‘Erasmus+Programı’ tarafından desteklenen proje son aşamada.
‘Sağlıklı Balık Uygulaması’ adlı proje kapsamında, balık çiftliği çalışanları cep telefonu ve tabletlerine indirdikleri uygulama ile Avrupa Birliği standartlarında eğitimlerini sürdürecek.
Avrupa Komisyonu destekli ‘App_Healty Fish - Sağlıklı Balık Uygulaması’ adlı proje kapsamında; Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü, İspanya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Derneği, İtalya Su Ürünleri Derneği ve Hırvatistan Ekonomi Odası işbirliğinde balık çiftliklerindeki personelin eğitimi amacıyla hazırlanan proje, Kasım 2017’de sona erecek.
Ön çalışmalarına 2015 yılında başlanan; DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, Yrd. Doç. Dr. Eyüp Mümtaz Tıraşın ile doktora öğrencisi Betül Bardakcı Şener’in de yer aldığı bu projede son aşamaya gelindi. Akdeniz ülkelerinde, denizde balık yetiştiriciliğinin son 20 yılda büyük artış gösterdiğini dile getiren Doç. Dr. Yücel Gier, “Balık çiftliklerinde çalışanlar da bir anlamda suda tarım ve bir çeşit ziraat yapıyor diyebiliriz. Mühendis, teknisyen ve işçi ayağından oluşan balık çiftliklerinde çalışanlar, maalesef coğrafik olarak izole olmuş durumda. Dolayısıyla mesleki eğitim almaları ve bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekiyor ancak fiziki şartlardan dolayı bu pek de mümkün olmuyor. Buradan hareketle su ürünleri sektörü için Avrupa düzeyinde standardize bir eğitim programı yapmayı amaçlıyoruz” dedi.
AR-GE’YE ÖNEM VERİLMELİ
Projede yer alan her ülkelerinin yetkin olduğu konuda eğitim programı hazırladığına dikkat çeken Gier, toplam 11 eğitim modülünün hazırlandığını söyledi. İngilizce dışında birden fazla dilde çevrilen eğitim modüllerinden balık çiftliklerinde çalışanların yararlanacağını belirten Gier, “Çalışanların bulundukları yerden cep telefonu ile tabletlerine indirebilmeleri için bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama sayesinde çalışanlar, bilgilere hızlı ve kolay şekilde erişebilecek. Eğitim sonunda ise soruları doğru cevaplayanlar sertifikalarını alacak. Şu aşamada bu eğitimin bir zorunluluğu yok ancak ilerleyen dönemde zorunluluk getirilebilir. Ülke olarak balık sağlığı ile refahı konusunda ilerlememiz ve bunu standart haline getirmemiz gerekiyor. Türkiye olarak, Akdeniz’de levrek ve çipura üretiminde birinci üretici konumundayız fakat görüyoruz ki Ar-Ge konusunda daha fazla çalışmamız lazım” diye konuştu.
ÇEVREYLE İLGİLİ DE BİLGİLER VAR
İlgili mevzuatlarda yapılan düzenlemelerle balık çiftliklerinin kıyalardan uzak noktalara çekildiğini ifade eden Gier, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde de çevreye karşı benzer bir duyarlılığın oluştuğunu söyledi. Gier, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu program aynı zamanda bilgi akışını da sağlayacak. Bunu yaparken eğitimde iletişim teknolojilerinin daha çok kullanılmasını sağlamaya çalıştık. Bu eğitim gönüllülük esasına dayanıyor. Firmalar ve çalışanların da bu projeyle ilgi göstermesi bizleri mutlu etti. Proje, Kasım 2017 bitecek ve uygulamayı indirenler bu eğitimlerden yararlanabilecek.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.