Balıkçılığın sorunlarını masaya yatırdılar
Konak Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle hayata geçirdiği, “Birlikte Denizlerde (Birdeniz) Projesi” kapsamındaki çalıştayda balıkçılık sektörünün so
Deniz Balıkları İşleme ve Yetiştirme, İstihdam Geliştirme ana başlığı altında yapılan ve üç gün süren çalıştayda Türkiye'de su ürünleri yetiştiriciliğinin sorunları ve yapılması gerekenlerin yanı sıra; istihdam yolları masaya yatırıldı.Dört oturumun düzenlendiği çalıştaya kademisyen, öğrenci ve sektör temsilcileri katılırken; çalıştay sonunda hazırlanacak rapor sektöre yol göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulacak.Kasım 2016'da başlayan proje ve çalıştay hakkında bilgi veren Proje Eğitim Koordinatörü Aslı Gürdal, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevirili bir ülke olarak, Avrupa ülkelerinden; göl, gölet, baraj gölü, akarsu ve kaynak suları itibariyle su ürünleri potansiyeli bakımından zengin kaynaklara sahip olduğunu ve bu avantajı mesleki olarak da kullanmak adına “Birlikte Denizlerde (Birdeniz) Projesi”ni hazırladıklarını söyledi.
OLUMLU VE YAPICI BİR ÇALIŞTAYDI
Çalıştayın çok verimli geçtiğini belirten Gürdal şu bilgileri verdi: “Su ürünlerinde kalite indeks metodundan, su ürünleri yetiştiriciliğinde bitkisel yem katkı maddelerinin kullanılması ve uygulanmasına kadar geniş bir yelpazede oturumlarımızı gerçekleştirdik. Hem tatlı su, hem de deniz balıkçılığında uygulanması gereken yöntemler üzerine sunumlar yapıldı. Çalıştayımıza katılan hem akademisyen, hem de sektör temsilcileri bizlere desteklerini sundular ve yol gösterici oldular. Sektörün can yakıcı sorunları ve yapılması gerekenler üzerinde görüş alışverişinde bulunduk ve çözüm yolları aradık. Önümüzdeki dönemde de aynı olumlu ve yapıcı atmosfer içinde çalışmaya devam edeceğiz”
YÜZDE 51 İŞ GARANTİSİ
Projenin amacının, dezavantajlı gruplardan 70 işsiz gence istihdam açığı bulunan su ürünleri sektöründe, deniz balıkları yetiştirme ve işleme konusunda teorik ve uygulamalı eğitim vermek, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek yeni bir meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirten Gürdal sözlerine şöye devam etti: “Ayrıca balık yetiştiriciliği ve işlenmesi konusunda Avrupa’daki istihdam ve eğitimlerin incelenmesi, meslek eğitimi, üniversite ve sektörle iletişim konusunda model oluşturmayı da amaçlıyoruz. Projemiz süresince Milli Eğitim Bakanlığı modüller eğitim programları kapsamında 184 saat teorik eğitim kursu verilecek. Kurs bitiminde sektördeki firmalarda kursiyerlerin iş başı eğitimi almaları sağlanacak. Eğitim ve staj süresince mesleki ve girişimcilik konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmeti de vereceğiz. Stajını tamamlayan kursiyerlere iştirakçimiz olan EGEKOBİDER'in organize edeceği girişimcilik eğitimi de verilecek. Mesleki eğitim, iş başı eğitimi ve girişimcilik eğitimlerinde başarılı olan katılımcıların en az % 51’inin istihdamı sağlanacak”Çalıştay katılımcılara plaket ve ödüllerinin verilmesinin ardından son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.