Balkanların Türk basınındaki yeri ve önemi
İstisnalar kaideyi bozmaz derler. Türk basınında Balkanlarla ilgili olarak ağırlıklı iki şey göze çarpar.
Kışın “Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası” yaz aylarında ise , “Balkan Turları” . Mesela hemen şimdi Google arama motorunda “Balkan” kelimesini aratın. Acaba Balkanlarla ilgili kaç tane makale, araştırma yazısı veya haber görebilirsiniz? Karşınıza çok sayıda Balkan isimli firma ve birçok Balkan turu çıkacaktır. Bu Google’ın suçu değil elbette. Gazetelerde veya televizyonlarda Balkan konusu geçmeyince mecburen turlara kalıyoruz. Mesela bu hafta sonu Arnavutluk’ta çok önemli seçimler var. Geçen hafta Kosova’da yapılan seçimlerle bağlantılı olarak Arnavutluk seçim sonuçlarının “Büyük Arnavutluk” düşüncesini destekleyip desteklemeyeceği merak konusu. Girin araştırın bakalım, kim bu konuda ne yazmış? Ulusal gazetelerimiz son bir Ay’da veya son bir yılda Balkanları ne kadar yazmışlar? Bu gazetelerimizde kaç tane Balkanlarla ilgili makale yer almış?
Hakkını yemeyelim isminin de yüzü suyu hürmetine Tek Rumeli TV sağ olsun Balkanlardan haberler veriyor. Televizyonun sahibi Atilla Baykal beyi kutluyorum. Zor şartlarda bu hizmeti veriyor. Türkiye gazetesinden sevgili Necati Özfatura ağabey uzun yıllardır köşesinde zaman zaman Balkanları konuk eder. Allah ondan razı olsun. Ayrıca TRT’ye ve bilhassa TRT Avaz’a da teşekkür etmek gerek. Balkanlara yer ayırıyorlar. Haklarını yemeyelim, Bursa’daki bazı gazetelerin köşe yazarları da bazen Balkanları yazıyorlar. Bir de bir kaç internet sitesi (portal) . Ve tabiki Türkiye’nin ilk ve tek Balkan gazetesi olarak “Balkan Günlüğü” de 10 yıldır sadece Balkanları yazıyor.
Şimdi aklımıza üç soru geliyor.
1-Balkanlar mı önemsiz? Ya da Balkanlardan hiç haber mi gelmiyor?
2-Balkanlar hakkında yazacak yazar yok mu?
3-Basınımız mı Balkanlara ilgisiz?
El cevap 1:
İki Dünya savaşının başladığı, 80 Milyonluk nüfusu ile Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Balkanlar önemlidir. Osmanlının göz bebeği ve Osmanlıya 80 kadar vezir ve paşa vermiş Balkanlar önemlidir. Bağrında iki milyon soydaşımız ve 18 milyon Akraba topluluklarından (Arnavut, Boşnak, Torbeş, Pomak, Roman) yaşayan, Türkiye’de de yaklaşık 14 Milyon Balkan göçmeni (Evladı Fatihan) yaşayan Balkanlar önemlidir. Avrupa’nın en zengin Altın ve Gümüş’ün yanı sıra Krom, linyit, porselen madenlerini barındıran Balkanlar önemlidir. Zengin tarihi, kültürü, doğası ile Balkanlar önemlidir. Amerika Birleşik Devletlerinin Avrupa’daki en büyük ikinci askeri üssünün (Kosova’daki Bon steel askeri üssü) Balkanlarda olması önemlidir. Terör örgütü Feto’nun hala barındığı ve faaliyetlerine devam ettiği buna karşın bizim de dikkat etmemiz gereken Balkanlar önemlidir. Rusya’nın, ABD’nin, Almanya’nın ve hatta İsrail’in önem verdiği Balkanlar elbette önemlidir.
El cevap 2:
Balkanlarla ilgili yazacak ve yorum yapacak hatırı sayılır sayıda üstat veya yazar tabiki var. SETA, TASAM, USSAK gibi NGO (Non Goverment Organization) veya daha anlaşılabilir ifadeyle STK’larda ve birçok Üniversite’de Balkan çalışmaları yapan tarihçi veya uluslarası ilişkiler çalışanları, yanı sıra Balkan Derneklerinin başkan veya yöneticileri, aktif görev yapan veya emekli olmuş dışişleri çalışanları var. Sadece bizim gazetede 6 kişi var.
El cevap 3:
Bu soruyu değerli basınımızın çok kıymetli imtiyaz sahipleri veya Genel yayın yönetmenleri cevaplasa daha iyi olur. Bu sorulara cevap bulabilmek için A Haber’den sevgili Orhan Sali’yi, Türkiye gazetesinden sevgili İsmail Kapan’ı ve Ülke TV’den sevgili Mehmet Acet’i ziyaret ettim. Kendileriyle görüştüm. Güneş gazetesinden Sayın Turgay Güler ile görüşmek için birkaç denemememiz oldu. Ama kendisi çok yoğun olduğundan görüşemedik. Sağlık olsun. Değerli Türk basını bir gün Suriye, Irak, İran’dan vakit kalırsa Balkanları daha sık ve derinlemesine konuşmaya ve yazmaya başlayacak. Sabırsızlıkla bekliyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.