Baş, "En büyük torpil sizsiniz"

Baş, "En büyük torpil sizsiniz"

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün düzenlediği “Muhasebe-Denetim Mesleğinin Geçmişi, Bugünü, Geleceği Kariyer Planlaması" başlıklı konferansına katılan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, öğrencilere kariyer planlaması konusunda tavsiyelerde bulundu.

Baş, öğrencilere meslek seçerken dikkatli olunması gerektiğini ve mutlaka yaptıkları işten keyif almaları gerektiğini söyledi. Başkan Baş, Sayıştay Başkanlığı’na personel alımı sınavının 23 Şubat 2019 tarihinde yapılacağını da açıkladı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü öğrencilerini mesleğinin önde gelen isimleriyle buluşturuyor. Öğrencilerin eğitim aldıkları ve gelecekte çalışmayı hedefledikleri alanlarda tecrübeli isimlerle buluşturmayı önemseyen DEÜ Rektörlüğü’nün düzenlediği “Muhasebe-Denetim Mesleğinin Geçmişi, Bugünü, Geleceği Kariyer Planlaması” konulu söyleşi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın yanı sıra, Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikri Özkök, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, rektör yardımcısı Prof. Dr. Himmet Konur, Genel Sekreter, dekanlar, enstitü müdürleri, yüksekokul müdürleri, meslek yüksekokul müdürleri, akademisyenler ile Hukuk Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri başta olmak üzere çok sayıda öğrenci katıldı. 

Etkinliğin açılışında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, kendi alanında uzman olan isimleri öğrencileri ile buluşturmayı hedeflediklerini belirterek, “Bugün mali denetimin en üst temsilcilerinden biri olan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ı sizlerle buluşturduk. Eminim size çok faydalı bilgiler verecek ve tecrübelerini aktaracaktır. Gelecekte öğrencilerimizi potansiyel Sayıştay üyesi ya da başkanı olarak görme temennimizi belirterek güzel bir söyleşi olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Osmanlı Devleti öncesinde Türk Devletlerinde Sayıştay Başkanlığı’ndan söz eden Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş,  Sultan Abdülaziz döneminde 1862 yılında kurulan Divan-ı Muhasebat’ın Cumhuriyet döneminde Sayıştay Başkanlığı’na dönüşme sürecini anlattı. Sayıştay Başkanlığı’nın işleyişine değinen Baş, personel alımıyla ilgili de bilgiler verdi. Sayıştay Başkanlığı’nın açacağı sınavları kanunen ÖSYM’nin gerçekleştirdiğini hatırlatan Baş, yeni sınav tarihini de açıkladı. Yakın zamanda yapılan sınav ile ilgili itiraz nedeniyle adli sürecin işletildiğini söyleyen Baş, şöyle konuştu:

“Yürüyen bir sınav sistemimiz var. Önümüzdeki sınav tarihi 23 Şubat 2019 olarak belirlendi. Bu tarihte sınavımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Biz eğitimleri düzenli yapabilmek için her yıl 45 kişilik sınav açıyoruz.”

EN BÜYÜK TORPİL SİZSİNİZ

Öğrencilere kariyer ve gelecek planlamalarıyla ilgili tavsiyelerde bulunan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, sadece diplomanın meslek edinmek için yeterli olmadığını belirterek, sürekli gelişime açık olunması gerektiğini anlattı.  Zamanın çoğunun aileden çok iş ortamında geçirildiğine dikkat çeken Baş, hayatı şekillendirecek kararın meslek seçimi olduğunu belirterek, “İşinizi sevmiyorsanız hayat boyu sırtınıza yük olur, hayat size çekilmez olur. Başkasının emri altında çalışmam diyorsanız, girişimci kişiliğiniz varsa kendi işinizi kurabilirsiniz. Ben ticaret yapacağım, imalat yapacağım, üretip satacağım diyebilirsiniz. Ben öyle bir düşünce içinde değildim devlet memuru oldum. Diğer seçenek de kamuda mı özel sektörde mi çalışacağız. Kamuya girmek zordur, özel sektörde kolaydır. Ancak kamuda ilerlemek kolaydır, özel sektörde daha zordur. Bu noktada en büyük torpil sizsiniz. Dolayısıyla bütün bunları göze alarak bir karar vermelisiniz” diye konuştu. 

MESLEĞİMİ SEVİYORUM

Mesleğini severek yaptığını, denetim mesleğini sevdiğini söyleyen Seyit Ahmet Baş, “Üniversiteyi yeni bitirmiş olsaydım kariyer seçimim değişmezdi. Ancak eğer üniversiteye yeni başlıyor olsaydım mühendis olmayı isterdim. Özellikle bilgisayar mühendisliği isterdim. 4 çocuğum var ikisi erkek ikisi kız. 2 oğlum da elektronik mühendisi. Üniversiteye girme aşamasında olsaydım elektroniği tercih ederdim. Benim mesleğim denetim. Başkanlık, müsteşarlık geçici. Maliye Bakanlığı’nda 27 yıllık hizmetim var. Mesleğimden zevk alıyorum. Amatör olarak da mesleğimle ilgili tarih araştırmaları da yapıyorum” dedi. 

SAYIŞTAY BAŞKANINDAN ANLAMLI HEDİYE

Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’a günün anısına Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencisi Deniz Yurteri tarafından hat ve tezhibi yapılan “Çalışıp kazanan Allah’ın sevgili kuludur” Hadis-i Şerifi yazılı levhayı takdim etti. 

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ise Prof. Dr. Nükhet Hotar’a, o dönem adı Divan-ı Muhasebat olan bugünkü Sayıştay Başkanlığı’nın 1862 yılında kuruluşu sırasında kapısına asılan yazının bulunduğu eseri hediye etti. Ayrıca Baş, üniversite kütüphanesine bağışladıkları, orijinali Farsça olan, aslı Ayasofya Kütüphanesinde bulunan muhasebenin babası olarak anılan Luca Pacioli’nin 1494 yılında yazmış olduğu ‘Summa di Aritmetica Geometria Proportioni et Proportionalita’ adlı kitaptan 140 yıl önce el Mazenderani tarafından yazılan ‘Risale-i Felekkiyye’ kitabını hediye etti. Baş, Oktay Güvenli ve İtalya, Mısır, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye’den toplam 10 akademisyenin çalışmasıyla oluşturulan İslam öncesi, İslami dönem ve Osmanlı dönemi olmak üzere 3 ciltten oluşan Orta Doğu Muhasebesi ansiklopedisi ile İstiklal Marşı’nın Arap Alfabesi ile yazılmış bir tablosunu da Rektör Hotar’a takdim etti. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.