Başka Mehmet Eriş: Bugünlerimizi milli mücadele kahramanlarına borçluyuz.
Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Onur Yılı Ödemiş Belediyesi tarafından düzenlenen dolu dolu etkinliklerle kutlanırken birbirinden değerli isimler de bu heyecana ortak oldu.
Kuvayı Milliye örgütlenmesi için “Galip Hoca” takma adıyla Ödemiş ve çevresinde faaliyetler yürüten 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın, işgal günlerinde efe ruhuyla Milli Mücadele’ye katılan Ödemişli Başbakan “Efe Başvekil” Şükrü Saracoğlu’nun ve cephelerden cephelere koşarak Atatürk’ün doktorluğunu yapan, İlkkurşun Direnişi’nde sahra hastanesi kuran Ödemiş’in unutulmaz belediye başkanı ve eski İzmir ve Çanakkale Milletvekili Koca Doktor Mustafa Bengisu’nun torunları Ödemiş Belediyesi’nin davetlisi olarak Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Onur Yılı’nda Ödemiş’te buluştular.
MURSALLI’DA ANLAMLI BULUŞMA
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile birlikte ilçenin kurtuluşunun 100. Yıl dönümü etkinliklerine katılan 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy Şatıroğlu ve eşi Prof. Dr. Güngör Şatıroğlu, Ödemişli merhum Başbakan Şükrü Saracoğlu’nun torunu yazar Tılsım Saracoğlu Yakar ve eşi Yiğit Yakar, Koca Doktor Mustafa Bengisu’nun torunu yazar Sedef Tunçağ ve eşi eski Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Celal Bayar’ın milli mücadele günlerinde kaldığı Mursallı’da halkın misafirperverliği anısına inşa ettirdiği anıt çeşmeyi de ziyaret etti.
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Kaymakçı Maşattepe’de Kuvayı Milliye şehidi Gökçen Hüseyin Efe ve Milli Mücadele Kahramanları’nı anma programında 100. Onur Yılı anısına Şatıroğlu, Yakar ve Tunçağ’a plaket verdi.
“UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ”
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Çok değerli isimleri ağırladık diyemeyiz bir arada olduk diyebiliriz. Çünkü onlar da ev sahibi kadar önemli ve değerli bizim için. Kurtuluşumuzun 100. Yılında böyle değerli isimlerle bir arada olmaktan çok mutluyuz. Milli Mücadele tarihimizin şerefli sayfalarında bölgemiz adına, halkımız adına yer almış isimlerimizi unutmadık, unutmayacağız. Onların torunları bizim için ecdadımızın miraslarıdır. Bölgemizde Galip Hoca takma adıyla Kuvayı Milliye örgütlenmesi için çalışmış olan Kuvvacı Kahraman 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın Mursallı halkının o günlerdeki misafirperverliğini unutmayıp çeşme inşa ettirmesi o günün şartlarında çok değerli. Biz de bu çeşmemize gözümüz gibi bakıyoruz. Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında emeği ve alın teri olan isimlerden birisi de Efe Başvekilimiz Şükrü Saracoğlu. Atatürk’ün silah ve dava arkadaşı. Bugünlerimizi onlara borçluyuz. Ödemişimizin tarihinde Kuvvacı Kahraman ve büyük bir devlet adamı olarak büyük bir yeri var. Ülkemize yaptığı hizmetlerin yanında işgal günlerinde silaha sarılıp Milli Mücadele’ye katılmasından dolayı onur duyuyoruz. Koca Doktorumuz ve bizlere ışık tutan Başkanımız Mustafa Bengisu, Trablusgarp’ta, Balkan Savaşı’nda, Çanakkale’de ve nice cephelerde şifa sunduktan sonra ilçemizin Kuvayı Milliyesi’nde, İlkkurşun Direnişi’nde ve sonrasında Cumhuriyet döneminde Belediye Başkanı olarak sunduğu büyük hizmetlerle unutulmaz bir isim. Önce kahramanımız, sonra Başkanımız. Bugün elimizi musluğa götürüyorsak Bengisu’yu anmamak olmaz. Ben de Bengisu Başkanımızın izinden ilerleyerek ilçemizin su kaynaklarının artırılmasını sağlamıştım. Böyle kahraman isimlerin yakınlarıyla bir arada olmak, böyle bir buluşma ancak 100 yılda bir yaşanır. Ödemiş halkı adına kendilerine teşekkür ediyoruz. Birbirinden değerli isimlerin katılımlarıyla kurtuluş bayramı sevincimiz 100 kat arttı adeta. Bu güzel buluşmanın tekrarını diliyoruz. Kuvvacı Kahramanımız Galip Hocamız 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ı, Efe Başvekilimiz Şükrü Saracoğlu’nu ve hem Kuvayı Milliye günlerindeki mücadelesi hem de belediye başkanlığı ve milletvekilliği döneminde bölgemize sunduğu katkılarla hafızalarımızda yer alan Koca Doktor Mustafa Bengisu Başkanımızı saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyoruz” dedi.
“ONUR DUYDUM”
3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy Şatıroğlu “Çok onur duydum. Milli Mücadele’nin gerçekleştiği bu güzel Ödemiş’te Sayın Belediye Başkanımızın bizleri ağırlamasıyla duygu dolu anlar yaşıyorum. Tarihin unutulmaması son derece önemli. Dedem Ödemiş’i hiç unutmadı. 1986 yılında vefat ettiğinde doğduğu Umurbey köyüne defnedilirken Ödemiş’ten su gönderildi kabrine. Bunları unutmuyoruz, bunlar çok kadim bağlardır” diye konuştu.
“ÇOK MUTLUYUZ”
Başbakan Şükrü Saracoğlu’nun torunu yazar Tılsım Saracoğlu Yakar, “Çok mutluyuz. Böyle büyük bir kutlama ve anma programında yer aldığımız için. Davet edilmiş olmak onur verici. Dedem her zaman Ödemişli olduğunu her yerde göğsünü gere gere söylerdi. Babamın da Ödemiş’te doğmasını organize ederek kütüğünün buraya kayıtlı olmasını istemiş. Ben de böyle bir aileden gelmekten dolayı onur duyuyorum. Sayın Başkanımıza güzel düşünceleri ve misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Burada Ödemiş’in kahramanlarının torunlarıyla bir araya gelmek ve tanışmak çok önemliydi” açıklamasını yaptı.
Koca Doktor Mustafa Bengisu’nun torunu yazar Sedef Tunçağ, “100. yılda Mustafa Bengisu’nun bastığı topraklarda olmaktan dolayı çok heyecanlıyım. Başkanımıza güzel düşünceleri için çok teşekkür ediyorum. Biz de torunları olarak ona layık olmaya çalışıyoruz. Burada Milli Mücadele tarihimize adını yazdırmış kahramanlarımızın ikinci kuşak yakınlarıyla bir arada olmak çok güzeldi” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.