Başkan Demirezen, "Soykırımı unutmadık, unutmayacağız"
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Srebrenitsa Katliamı’nın 27. yılı nedeniyle bir mesaj yayınlayarak, "soykırımı unutmadık, unutmayacağız" dedi.
Medya Ege- Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Srebrenitsa Katliamı’nın 27. yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerce ele geçirilmesinin ardından başlayan ve kısa zaman içinde 8 binden fazla Boşnak sivilin hunharca öldürüldüğü soykırım, Boşnak halkının kanayan yarası olmayı sürdürüyor. Yaşanan katliamın acıları hala sürerken Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, "Dünyanın gözleri önünde Avrupa'nın göbeğinde gerçekleştirilen bu insanlık ayıbı soykırımı unutmadık, unutmayacağız" açıklamasını yaptı.
Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, "Srebrenitsa Soykırımının 27. yılında hayatını kaybeden Boşnak Kardeşlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Dünyanın gözleri önünde Avrupa'nın göbeğinde gerçekleştirilen bu insanlık ayıbı soykırımı unutmadık, unutmayacağız" ifadelerini kullandı.
Srebrenitsa Katliamı nedir?
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372[3] Bosnalı'nın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Sırp Cumhuriyeti Ordusunun dışında katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir. Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.