Başkan Ölçen: Hükümetin finans sektörüne çeki düzen vermesi gerekiyor

Başkan Ölçen: Hükümetin finans sektörüne çeki düzen vermesi gerekiyor

İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Abdullah Naci Ölçen, "Hükümetin finans sektörüne çeki düzen vermesi gerekiyor" dedi.

Globalleşen dünyadaki aşırı rekabetçi ticari ortamda, mali ve organizasyon yapısı yetersiz kalan özel sektörün ekonomideki durgunluk dönemlerinde bir de bankaların uyguladığı finans sistemlerinden dolayı iyice bunaldığından yakınan İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği (İZMİR HALIMDER) Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Komite Başkanı Abdullah Naci Ölçen, ‘Sağlıklı ekonomik işleyiş için hükümetin finans sektörüne çeki düzen vermesi gerekiyor’ dedi.

Pek çok banka işleminin amaçlarının dışına taştığını hatırlatan Ölçen, "Banka işlemlerinin düzenli ve sık aralıklarla denetlemesi şart. Ayrıca, özel sektör ve üreticiler, hareketsiz ve sıkıntılı bir dönemde krediye ulaşmada oldukça zorlanıyor. Hükümet, KOSGEB ve Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla küçük işletmelere destek oluyor ama orta ölçekli işletmeler aynı avantajları kullanamıyor" diye konuştu.

img-20241104-wa0016.jpg

ÖZGENER HAKLI

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in ‘Esnaf ile tüccar ayrımının kaldırılması’ konusundaki açıklamalarını desteklediğini de kaydeden Naci Ölçen, "Bankacılık kanununda daha adil düzenlemeler yapılmalı. Türkiye’de kurumlar vergisi tahakkuk eden en büyük 500 kuruluşu içinde, 13'ü ilk yirmide olmak üzere en ön sıralarda çok sayıda banka ve finans şirketleri var. Enerji, üretim, ihracat, otomotiv, inşaat gibi ekonomideki çarkları harekete geçirecek sektörler yok. Oysa ekonominin bayrağı finans sektörü yerine, enerji, üretim ve istihdam yaratan sektörlerde dalgalanmalı. İhracatçılar, KOBİ’ler, tüccarlar olarak her büyüklükteki işletmenin desteklenmesini istiyor ve bekliyoruz" dedi.

BANKALARDAN BEKLENTİLER..

Yurtdışından alınan Sendikasyon Kredilerin KOBİ’lere uygun şartlarda aktarılmasını isteyen Naci Ölçen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazancı iyice azalmış likiditeye ulaşmakta güçlük çeken KOBİ’ler ucuz maliyetli desteklerle ödeme güçlüğünden kurtarılmalı. Bu şekilde, aylık cirosu 1 milyon liranın altındaki işletmelere öncelik vererek ayrıca tüm kredilerin ipotek değerlemelerinde ve teminatlarda kolaylıklar sağlayarak zarar eden işletmelerimizi korumuş oluruz.

Ayrıca bankaların faiz oranları, kredi kartı aidatı, POS, üye işyeri aylık ücreti, düşük ciro ücreti ve diğer sürpriz kesintileri için yasal düzenleme getirilmelidir. Son zamanlarda, çek tahsilatının; verildiği banka şubesi veznesinden yapılması durumunda bile akıl almaz yüksek tutarlarla karşılaşıyoruz. İhracatçılarımızın Eximbank’tan uzun vadeli kolay ulaşılabilir krediye ihtiyacı var.

Kredilerde maliyet artışları fiyatlara yansıtılıyor ama Merkez Bankası faiz indirimine gittiğinde indirim banka tarafından müşterilerine yansıtılmıyor. Krediler sektörlerdeki sezon sallık ve karlılık oranları dikkate alınarak verilmiyor, sektörlere göre finansman paketi hazırlanmıyor. İhtiyacı olan gerekli finansal desteği bulamıyor. El Halıcılığı yapan meslektaşlarımızın sayısı neredeyse tükendi. Laminat Parkecilerde kârsızlık nedeniyle iş değiştirmeye yöneliyor. Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi gereken bir konu olduğunu belirten Ölçen ‘Ancak yüksek faiz oranları aşağıya doğru çekilmedikçe ve mevduat faizi enflasyonun altına indirilmedikçe sanayicinin, esnaf ve tüccarın işi çok zor. Enflasyon düşürülürken reel sektör unutulmamalı."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.