Başkan Yetişkin'den balık çiftliklerine büyük tepki!
Balık çiftliklerinin tüm atıklarının Seferihisar kıyılarına geldiğini söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, "Orkinos balıklarını denizin ortasında hasat ediyorlar. Deniz, mezbahaneye dönüyor. Köpekbalığı, balon balığı görülmeye başladı"
Nilda Altın Okay- Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve Suavi, Halk TV'nin Görkemli Hatıralar programına konuk oldu. Programda balık çiftliklerinin, Seferihisar'ın doğasına verdiği zarar ele alındı. Son günlerde yarımadaya saldırı olduğunu söyleyen Başkan Yetişkin, Seferihisar ile birlikte Karaburun, Urla ve Çeşme'de de talan projelerinin gündemde olduğunu ifade ederek duruma tepki gösterdi.
Çevreyle ilgili konularda bugüne kadar ellerinden gelen tüm mücadeleyi gösterdiklerinin altını çizen Başkan Yetişkin, "Orkinos çiftliklerine karşı, Orhanlı'da yapılmak istenen JESlerle ilgili, Akarca'da yapılmaya çalışılan liman ile ilgili tek yumruk olarak mücadele ediyoruz. Yarımada bizim gözbebeğimiz, Seferihisar bizim gözbebeğimiz, hep beraber mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından planlaması yapılan koy projelerinin yerel yönetimlerle bir ilgisi olmadığına dikkat çeken Başkan Yetişkin, kıyı kenar çizgi, yeşil alan, kamusal alan gibi kurallara aykırı davranıldığını belirtti. Denizin içerisine kadar tel çekildiğini söyleyen Yetişkin, "Seferihisar Marinası'na karşı büyük bir ilgi var, limanın yeterli olmadığını iddia ederek açıklamalarda bulunuyorlar. Ancak projenin çevreye ve doğaya etkisi hiç düşünülmüyor. Vatandaşlar bundan yararlanamayacak. Büyük firmaların açtığı mağaza ve marketlerden alışveriş yapan yerli ve yabancı turist, yerel esnafa fayda sağlamayacak. Kazanan sermaye olacak. Olta balıkçılığı etkilenecek. Derinlik ve akıntı, bunu kaldırabilecek düzeyde değil. Söz konusu bölge, balıkların üreme noktası" dedi.
Balık çiftliklerinin tüm atıklarının Seferihisar kıyılarına geldiğini söyleyen Başkan Yetişkin, "Orkinos balıkları, suni yollarla beslenerek 300-500 kiloya çıkıyor. Ülkeye herhangi bir girdisi olmadan, ihracata gönderilen bir ürün. Suni yemle beslendiği için bölgede balık popülasyonunu değiştirerek, denizin altına da zarar vermeye başladı. Mercan kayalıkları farklı bir şekilde etkileniyor. Denizin ortasına yanaşan bir gemide parçalanarak hasat ediliyor. Deniz, mezbahaneye dönüyor. Bu bölgede görülmeyen balık çeşitleri gözükmeye başladı. Köpekbalığı, aslan balığı, balon balığı... Balon balığı biliyorsunuz, diğer türleri bitiren bir balık. Defalarca mahkemeye verdik ve kazandık ama bunun bir yaptırımı yok. Diyorlar ki oradan aldık, 100 metre ileriye taşıdık. Bir tane ile mücadele etmemiz, diğerlerini de buraya sokmamamız lazım" dedi. Çeşme Projesi ile küçük balık çiftliklerinin de Seferihisar'a taşınmasının planlandığını söyleyen Yetişkin, "Bu mücadeleye tüm Türkiye halkının katılması gerekiyor" dedi.
Suavi ise "Cennet Koy da dahil, ülkede yaşanan tahribat sebebiyle demokratik kurallar çerçevesinde tepkimi göstermeye devam ediyorum. Ülkenin bütününe sahip çıkma refleksi gösteremezsek, başarılı olamayız." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.