Başkan Yorgancılar: Ticaret müşavirlerimiz bir girişimci gibi davranmalı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Ticaret savaşlarının, bloklaşmanın arttığı bir dönemde; ticaret müşavirlerinin bir girişimci gibi davranmaları, ihracat rakamlarımıza olumlu yansıyacaktır” dedi.
Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdür Yardımcısı Recep Demir ve beraberindeki heyet Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti. Görüşmede Ticaret Bakanlığı nezdindeki Ticaret Müşavirliklerinin önemine dikkat çeken Başkan Yorgancılar “Ticaret müşavirlerimizin yaklaşımını ikiye ayırabiliriz. Görevini masa başında oturarak yapanlar ve görevini bir pazarlamacı ve bir girişimci gibi ifa ederek, bulundukları ülkelerin kamu bürokrasisiyle, sanayi ve ticaret kurumlarıyla yakın temasta olanlar. Bizim talebimiz, ikinci yaklaşımın yaygınlaşması ve Bakanlığımızın bu yaklaşım konusunda ısrarcı olmasıdır” dedi.
Ticaret savaşlarının, bloklaşmanın arttığı bir dönemde; ticaret müşavirlerinin etkinleştirilmesine ilişkin web sayfasında müşavire danışın uygulaması, online toplantılar sağlıklı işletilmesinin çok yerinde uygulamalar olduğunu belirten Yorgancılar “Türkiye’nin yaklaşık 200 ülkeye ihracat yaptığını dikkate alarak, 109 ülkede görev yapan ticaret müşavirlerimizin sayısının artırılması ve daha etkin olmalarının sağlanması gerekmektedir. Hiçbir maliyeti ve zahmeti olmayan; ticaret müşavirleri ile online toplantıların çok doğru bir uygulama olup, duyuru bilgilerinin daha erken yapılması önem arz etmektedir” dedi.
Serbest ticaret anlaşmaları yapılma sürecinde ticaret müşavirlerinin bakanlığımızı doğru yönlendirmesi ve ülkemiz ve sanayicimiz aleyhine olacak anlaşmalara olur verilmemesinin de altını çizen Yorgancılar “Geçici süreli görev yapan ticaret müşavirleri yanında, benzer eğitim ve deneyimli sürekli çalışan yerel uzmanların sayısının artırılması, süreçlerin kesintiye uğramaması açısından son derece önemli. Ayrıca ticaret müşavirlerinin bulunduğu ülkede etkinlik, seyahat ve faaliyette bulunmaları için ayrı bütçe verilmesi, görev yaptığı dönemde üstün performans göstermiş, başarılı olmuş, fark yaratmış ticaret daha uzun süre görev yapmalarına imkan tanınması da motivasyonun artması ve ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak uygulamalar olacaktır. Firmalara verilen yurt dışı seyahat ve organizasyon destekleri ile ticaret heyeti programlarının artırılması da diğer taleplerimiz arasında yer almaktadır“ diye konuştu.
Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdür Yardımcısı Recep Demir ise önceliklerini belirterek “Stratejik öneme sahip ürünlerin tespiti, fuar ziyaretleri ve gözlemciliği, devlet yardımlarının yerinde incelenmesi konuları önceliğimiz. Şu an için Türk firma talepleri aylık 30 bin civarında. Yerel firma taleplerini de değerlendiriyoruz. Bu bağlamda ticaret müşavirlerimizin etkinliğinin arttırılması için her türlü çalışma ve öneriye açığız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.