Başkan Zorlu'dan İzmir'e yatırım çağrısı

Başkan Zorlu'dan İzmir'e yatırım çağrısı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, ESİAD Faaliyet Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, "Karşılıklı fayda sağlayacak ortaklık modelleri oluşturabileceğimize inanıyoruz” dedi.

ABD’nin Bağımsızlık Günü kutlamaları nedeniyle düzenlenen programa katılmak üzere İzmir’de bulunan Büyükelçi Jeffry L. Flake, Swiss Otel Büyük Efes’te düzenlenen öğle yemeğinde Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Faaliyet Kurulu üyeleriyle buluştu. Yemeğe ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Akgerman’ın yanı sıra Yönetim ve Faaliyet Kurulu üyeleri katıldı. Büyükelçi Flake’e ise eşi Cheryl Flake, ABD Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Fred Aziz, İzmir Ticaret Ataşe Yardımcısı Naz Demirdöven, Ekonomi Ataşesi Maria Bless, Konsolos Noah Rose eşlik etti.

sibel-zorlu-jeffry-l-flake.jpg

"İZMİR VE EGE’YE ÖNEM VERİYORUZ"

ABD-Türkiye arasındaki ticaret hacminin artış trendinde olduğunu ifade eden Büyükelçi Flake, Türkiye’nin batıya güçlü bir şekilde demir attığını tekrarlayarak, “Batıyla bağları güçlendirmenin yolu iş ilişkilerini geliştirmekten geçiyor. İzmir ve Ege Bölgesi bu ilişkilerin artırılmasında önemli rol oynuyor. Buradaki yatırımlarımız ve kurmuş olduğumuz ticari ilişkiler bunun en önemli göstergesi. ABD’li yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmaya devam etmesinin yanı sıra Türk iş dünyasının da Amerika’daki fırsatları değerlendirmesi, ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır” dedi. Flake ayrıca iş dünyasından gelen vize taleplerine ilişkin olarak da “Konunun iş dünyası bakımından öneminin farkındayız. Vize işlemlerinin hızlandırılması konusunda gerekli tedbirleri alıyoruz” yorumunda bulundu.

sibel-zorlu-jeffry-l-flake-bulent-akgerman.jpg

"İZMİR-ABD TİCARET HACMİ 2.2 MİLYAR DOLAR"

ABD’nin bağımsızlığının 248. yıldönümünü kutlayarak konuşmasına başlayan Sibel Zorlu da, ESİAD’ın yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. ESİAD üyelerinin toplam 20 milyar dolarlık iş hacminin yanı sıra 200 bin kişiye de iş imkanı sağladığını ifade eden Zorlu, dernek olarak yabancı ülkelerle ekonomik ilişkileri güçlendirmek, bölgeyi ve Türkiye’yi tanıtmak ve yabancı yatırımcılar ile iş birliği fırsatları yaratmak için çaba gösterdiklerini vurguladı. ABD ve Türkiye’nin 50 yıldan uzun bir süredir yakın müttefik olduğunu hatırlatan Zorlu, “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi yıllık olarak artmaya devam etmekte olup, 2023 itibarıyla 30,6 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. ABD, 14,8 milyar dolar ile ikinci en büyük ihracat pazarı ve ithalat tarafında beşinci büyük ülkedir. ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi içinde İzmir, 2,2 milyar dolar ile yüzde 7 paya sahiptir” dedi.

3-s.jpg

ABD’Lİ YATIRIMCI İÇİN RÜZGAR VE GÜNEŞTE ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR

İzmir’in yabancı yatırımcılar için önemli avantajları olduğunu ifade eden Sibel Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir, 4 serbest ticaret bölgesi, 19 liman, 17 organize sanayi bölgesi ile Amerikan yatırımcıları için son derece elverişli fırsatlar sunmaktadır. Karşılıklı fayda sağlayacak ortaklık modelleri oluşturabiliriz. İş insanları olarak, serbest piyasa ekonomisinin ve ticaret dünyasının ‘kazan-kazan’ ilkelerine kuvvetle inanıyoruz. Küresel ticaret savaşlarının yaşandığı bir dönemde, iki müttefik ülke tarafından ortak geliştirilen projeler iki ülkeye de önemli faydalar sağlayacaktır. Havacılık, uzay, savunma teknolojileri ve yenilenebilir enerji sektörleri, ikili ticari ilişkilerde hedeflenen 100 milyar dolarlık hacme ulaşmada önemli bir rol oynayacaktır. Bu bağlamda, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi yüksek olan İzmir ve çevresinin, Amerikan yatırımcıları için önemli fırsatlar sunduğunu belirtmek isterim. Ayrıca üçüncü parti yatırımlarını bir fırsat olarak görmekteyiz. ESİAD Başkanı olarak, samimi dileğim; birlikte sağlam adımlar atmak, yeni kilometre taşları oluşturmak ve yıllık hedefler belirlemektir. “

YATIRIM ZİRVESİ DAVETİ

Başkan Zorlu, 22 Kasım 2024 tarihinde üçüncüsü düzenlenecek ESİAD Yatırım Zirvesi hakkında Büyükelçi Flake’e bilgi vererek, zirveye ABD’li yatırımcıları davet etti. Zorlu, “Finansal kurumlar ve iş dünyasını bir araya getirdiğimiz ESİAD yatırım zirvesinin üçüncüsünün hazırlıklarını sürdürüyoruz. Geçen iki yılın zirvelerinde 50'den fazla konuşmacı, farklı kategorilerde neredeyse 60 sponsor ve yaklaşık 1000 katılımcı yer aldı. Bu yılki zirvemize ABD'den yatırımcıları da bekliyoruz” dedi. Zorlu ayrıca Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ABD’nin verdiği desteği önemsediklerini vurgulayarak, bu konudaki tutumun devamını beklediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Zorlu, Büyükelçi Flake’e Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlamaları kapsamında ESİAD tarafından bastırılan anı pulları ve İzmir’in Ticaret Hayatı ve Çarşılar isimli kitabını sundu. Büyükelçi Flake de Zorlu’ya üzerinde ABD Büyükelçiliği amblemini taşıyan vazo hediye etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum