Başkan Zorlu'dan vergi düzenlemesi açıklaması!
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu'nun, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Düzenlemesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu'nun, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7524 sayılı “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a ilişkin açıklamalarda bulundu.
Zorlu'nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında yerini alabilmesi ve refah düzeyinin yükseltilebilmesi için etkili ve adil bir vergi sisteminin oluşturulması kaçınılmazdır. İş dünyasında ve kamuoyunda bir süredir tartışılan ve bugün Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile, vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele bakımından bazı adımların atıldığı görülmektedir.
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar devletin gelirlerini artırma ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. 2024 yılı bütçe gelirlerinin % 87,8’inin vergilerden oluştuğu ve toplam 7.407.707 milyon TL vergi geliri hedeflendiği açıklanmıştır. Kanunun bu amaca hizmet etmesinin yanı sıra temel beklentimiz vergide adaletin sağlanması ilkesinin güvenilir biçimde uygulanmasıdır. Asıl olan vergiye konu edilmemiş kazancın takip edilmesi olmalıdır. Kanunda vergi güvenliğine ve kayıt dışılıkla mücadeleye hizmet edecek düzenlemelerin etkili ve eşit şekilde uygulanması da son derece önemlidir.
Bununla birlikte, vergi düzenlemesinin tek başına yeterli olmayacağı, ülkemiz ekonomisinde kalıcı bir düzelmenin ancak alınacak tedbirlerin farklı ayaklar üzerine oturtulması, her birinde kararlı adımlar atılması halinde mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda geniş kapsamlı yapısal reformlara geri dönülmesi gerektiğine inanıyoruz.
Öte yandan, gelirler politikasına dair düzenlemelere devam edileceği göz önünde tutulduğunda, bundan sonra atılacak adımlarda vergi düzenlemelerinin hem gelir dağılımında adaletin sağlanmasına hizmet etmesini hem de ülkemizin rekabet gücünün hassasiyetle gözetilmesini bekliyoruz. Türkiye’nin bir süredir içinde bulunduğu ekonomik koşulların sanayicilerimizin ve iş dünyamızın uluslararası rekabet edebilirliğini olumsuz yönde etkilediği bir gerçektir. Üretimde ve istihdamda giderek artan maliyetler, döviz kuruyla ilgili sorunlar, finansmana erişimdeki sıkıntılar ihracata dayalı büyümenin hedeflendiği bir ortamda, dış pazarlarda yerimizin korunmasını oldukça zorlaştırmaktadır.
Rekabet gücümüz bakımından güvenilir ve öngörülebilir bir yatırım ortamı en önemli unsurlar arasındadır. Bu bağlamda, devreden KDV için, iade yerine, başvuru yapılarak vergi dairesinin yapacağı inceleme sonrası gider olarak gösterilmesi; yurt dışından yatırımcı çekmeye çalışırken, yatırım istisnalarının azaltılması ya da kaldırılması gibi düzenlemelerin güven sarsıcı olduğunu ifade ediyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.